Sâmbătă, 3 octombrie 2015, de la ora 19.00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie (strada Sf. Vineri, nr. 11), va avea loc premiera spectacolului ”Ibsen Incorporated”, concept și regie Catinca Drăgănescu/ dramaturgie Mihaela Michailov, o coproducție Teatrul de Comedie & Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS).
Începe anul academic. La Teatrul de Comedie (Sala Nouă) se deschide școala corporație ”Ibsen incorporated” în care omul contemporan învață că într-o societate capitalistă regula de bază este urmărirea propriului interes. Ai face bine să te înscrii și tu la cursuri, altfel riști să rămâi în urmă, ca ”omul cu principii”, o categorie demodată, pe cale să iasă din uz.
Un exemplu rar de devised theater pe scena românească, ”Ibsen Incorporated” are ca punct de plecare mai multe scene din piesele lui Ibsen, din care dramaturgul Mihaela Michailov a derivat textul final, cu contribuția actrițelor și a regizoarei. Satira devine aici o armă potrivită pentru critica socială.
Regizoarea Catinca Drăgănescu susține că spectacolul este ” o modalitate de a investiga influența societății capitaliste asupra relațiilor interumane fundamentale și felul în care aceste relații sunt reconfigurate astăzi.”
Un accent important cade asupra femeii, motiv pentru care au fost alese personajele feminine din piesele ibseniene. Regizoarea explică: ”În mare parte grila de valori a rămas una a patriarhatului. Presiunea exercitată asupra femeilor astăzi este aceea de „a livra” în fiecare dintre multiplele roluri sociale pe care le exercită. Ea trebuie să fie un competitor redutabil în mediul profesional pentru a putea emite pretenții, fără însă a neglija rolul de simbol al sexului frumos și cel de soție sau mamă. Această înmulțire a rolurilor sociale, rezultată din egalizarea drepturilor celor două sexe, pune femeile deseori în situația de renunța sau „a falsifica” unele dintre aceste roluri, pentru a se ridica la standardele ideale ale societății.”
Spectacolul ”Ibsen Incorporated” are ca piese focus: Nora, Hedda Gabler, Rața sălbatică, Un dușman al poporului, Strigoii, Stâlpii Societății.
Echipa proiectului:
Distribuție: Dana Voicu, Elena Popa, Valentina Zaharia, Silvana Negruțiu, Ana Turos
Regizor – Catinca Drăgănescu/ Dramaturgie – Mihaela Michailov/ Coregraf – Mihaela Culda
Scenografie – Bogdan Costea si Andrei Morariu/ Video – Andrei Morariu
Asistent Regie – Dani Buglea
Spectacolul face parte din proiectul Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, susținut de Ibsen Scholarship. Curatoarea proiectului: Cristina Modreanu