Miercuri, 2 septembrie 2015, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea looc vernisajul expoziției de pictură ”METAFORmE”, semnată de ViSu (Viorel Surdoiu). Lucrări de pictură și grafică, reunite într-o expoziție itinerantă, vernisată întâi la București și acum în orașul de pe Jiu. Curator: Dorina Cioplea. Acest eveniment se bucură de sprijinul Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” și al Bibliotecii Județene ”Christian Tell”. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Viorel Surdoiu, săgetător, născut în Tg-Jiu, în anul când, la Paris, apărea „Căderea în timp” de Emil Cioran.
”Sunt un pelerin ivit la Masa Tăcerii, în trecere prin Poarta Sărutului către Coloana cea Fără de Sfârşit.
După lungă hălăduire prin timp, am început să aşez în cuvânt şi culoare spre dăruirea către privitor, măcar câte o clipă de linişte şi bucurie, din METAFORmELE sinelui meu.
Volumul de poezii „Contextul desprinderii de haos”, în 2011 urmat de „Aripi de pământ”, în 2013, an în care am avut şi o expoziţie personală de pictură şi grafică intitulată „Planide”, La Galeriile UAP, Filiala Tg-Jiu. Pentru a respecta acest tempo, am în lucru, sperând să se ivească în acest an, încă un volum de versuri.
În primăvara acestui an, am realizat a doua expoziţie personală, la Centrul cultural „Jean-Louis Calderon” din Bucureşti, cu lucrări de pictură şi grafică, câteva dintre acestea au fost prezente si in expoziția de grup ”EgoGrafia(2014), lucrări pe care (îndrăznesc) să le prezint și publicului din Târgu Jiu.
Metaforele formelor și formele metaforelor – o maieutică prin care ochiul dezvăluie, cugetul întreabă și sufletul își caută răspuns.” – ViSu
”Pentru Viorel Surdoiu (ViSu), formele interioare, cele pe care le ia sufletul și, nu de puține ori, imaginația, sunt adevărate metafore. Metafore stilistice, vizuale, întrebări existențiale (unele dintre ele aceleași cu care ne trezim toți față în față uneori, altele profund personale și cu totul distincte). Pe Viorel l-am cunoscut întâi ca jurnalist, având bucuria de a lucra, pentru un timp, în aceeași redacție. Aproape imediat l-am cunoscut și ca scriitor și om. Totuși, ca artist vizual mi s-a dezvăluit după ani și asta doar dintr-un paradox specific personalității sale. Cu modestia omului care crede că își știe locul, Viorel își dezvăluie greu latura artistică ochiului privitor. Și asta doar atunci când crede că are, cu adevărat, ceva de arătat. Eu nu sunt de acord cu asta. Exteriorizarea celor mai intime trăiri, prin artă, nu face decât să o slujească. Sensibilitățile, ”metaformele”, slăbiciunile și vulnerabilitățile îți deschid ușa spre un nivel mai profund din tine. Lucrările lui ViSu au un miez la fel de paradoxal ca și creatorul lor. Veți vedea sensibilități aproape de fracturarea sinelui, neliniști, întrebări, dar și rigoare, limite și reguli autoimpuse, în încercarea de a avea control asupra propriei vieți.
Viorel trăiește în culori și alb-negru, în același timp.” – Dorina Cioplea, curator
AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.