Luni, 31 august 2015, ora 20:00, la Libăria Open Art din Bucureşti (str. Pitar Moş nr.12, intrarea prin strada Arthur Verona), în organizarea Asociaţiei Euro CulturArt şi cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, va avea loc prima ediţie a Galei Poeziei Tinere, un eveniment care celebrează Ziua Limbii Române, aprobată de Parlamentul României, prin Legea nr.53/2013. 10 tineri poeţi reprezentativi pentru poezia românească milenaristă vor susţine recitaluri publice: Dumitru Bădiţa, Laura Dan, Teodor Dună, Mugur Grosu, Claudiu Komartin, Alina Naiu, Grigore Şoitu, Miruna Vlada, Tudor Voicu şi Emilia Zăinel. Alături de cei 10 poeţi, vor fi muzicienii de jazz& blues: Gabriela Costa şi Alex Man (chitară). Amfitrionul Galei este scriitorul Dan Mircea Cipariu, preşedintele Asociaţiei Euro CulturArt. Parteneri media: Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro. „După organizarea celor cinci ediţii ale Galei Tinerilor Scriitori, un proiect care marchează sărbătorirea anuală a Zilei Culturii Naţionale, reuşim să propunem o Gală a Poeziei Tinere chiar de Ziua Limbii Române. Cei 10 poeţi invitaţi sunt nume de referinţă pentru poezia scrisă şi publicată după anul 2000. Sunt bucuros că cele două Gale s-au bucurat şi se bucură de sprijinul Ministerului Culturii. Ministrul Ionuţ Vulpescu este un iubitor de literatură română contemporană şi, mai mult, un suporter al tinerilor scriitori. Evenimentul are loc în singura librărie de poezie din România, Open Art, şi aduce în faţa publicului voci identitare din două genuri de nişă, poezia şi jazz-ul.”, a declarat Dan Mircea Cipariu, iniţatorul Galei Poeziei Tinere. Intrarea la eveniment este liberă!
Dumitru Bădiţa s-a născut în 7 octombrie 1972, comuna Polovragi, județul Gorj. Absolvent al Facultăţii de Jurnalistică din Sibiu. Master în „Poezia românească în sec. XX” al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Este jurnalist și scriitor. Volume publicate:” unghii foarte lungi și cumsecade”, poeme, Editura Vinea, 2005; “ Poeme prerafaelite”, poeme, ediția I, Editura Pontica, 2008; Premiul Filialei Sibiu a USR; ediția a II-a, Editura Casa de Pariuri Literare, 2013; “Invitat la Săvârșin”, o povestire, Editura Casa de Pariuri Literare, 2010; “Faze și emfaze”, note și comentarii, Editura Tracus Arte, 2011; “Confesive”, poeme, editura Vinea, 2013; „Rute ocolitoare”, Editura Tracus Arte, 2014.
Laura Dan s-a născut la 7 august 1978. A absolvit Facultatea de Psihologie din București și un masterat în Psihoterapie Ericksoniană, la Annecy. A publicat pentru prima oară în Ziarul de Duminică, remarcată fiind de poetul Ioan Es. Pop. Au urmat o serie de lecturi publice și poeme publicate în România Literară, Revista Luceafărul, Poesis Internațional, revista Hyperion. A debutat editorial în 2012 cu volumul de poezie “Începe să doară puțin”, Editura Tracus Arte, care a obtinut Premiul Naţional pentru Debut „Mircea Ivănescu”. Prezentă în două antologii de poezie: „Argothica” şi „Cele mai frumoase poeme din 2012”.
Teodor Dună s-a născut în 1981. A absolvit Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002 – Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru Debut, Botoșani, 2003); catafazii, Editura Vinea (2005), de-a viul, Editura Cartea Românească (2010) și Der lärm des fleisches, Edition Solitude, Germania (2012 – antologie bilingvă). Selecţii din poemele sale sunt traduse în franceză, engleză, bulgară, suedeză, spaniolă, ungară.
Mugur Grosu. Scriitor, publicist şi artist născut în Constanța. A învățat să cânte la pian înainte de-a învăța să scrie și să citească: la 5 ani lua primele lecții de pian și începea să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. A publicat 6 cărți, dintre care 4 de poezie, și e prezent în 18 volume colective, dintre care două internaționale – Dnevi poezije in vina (Ljubljana Študentska Založba, 2004, Slovenia) și The Vanishing Point That Whistles – An Anthology of Contemporary Romanian Poetry (Ed. Talisman Press, 2012, U.S.A). A fost membru al Cenaclului de Marți, co-fondator al Asociației Arte/Litere ASALT și redactor-șef adjunct al revistei Tomis (2007-2008). Din 2013 s-a întors la prima sa pasiune, ca performer în diferite proiecte experimentale, care aduc poezia și muzica electronică într-o formulă sincretică.
Claudiu Komartin (n. 1983) este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai premiaţi tineri poeţi români din ultimul deceniu. A tradus din limba franceză cărţi din autorii Philippe Claudel, Jean-Marie Gustave Le Clézio şi Tahar Ben Jelloun, iar selecții din poemele sale au fost publicate în germană, franceză, engleză, spaniolă, suedeză, slovenă, maghiară, sîrbă, bulgară, polonă, precum şi în alte limbi. Din 2010 este redactor-șef al revistei „Poesis internațional” și al Casei de Editură Max Blecher. Ultima carte publicată: cobalt”, Casa de Editură Max Blecher, 2013.
Alina Naiu s-a născut în 1988, la Caracal, şi locuieşte în Bucuresti. A absolvit un master la ASE şi lucrează în domeniul logisticii. A debutat editorial, în 2014, cu Intangibil 54 (poezie), Editura Palimpsest, volum nominalizat pentru Premiul Cartea de Debut – Uniunea Scriitorilor din România. A publicat poezii în Luceafărul de dimineaţă, România Literară, Antares, Ziarul Financiar, Acolada, Viaţa Românească, Sintagme Literare, Actualitatea Literară, Urmuz, Mantaua lui Gogol şi în diverse publicaţii on-line. A publicat eseu în revistele Luceafărul de dimineaţă şi Reflex. A obţinut premiul pentru debut al revistei Luceafărul de dimineaţă pentru anul 2014.
Grigore Șoitu s-a născut la 29 decembrie 1971, în Constanța. A debutat cu poezie la Cenaclul de Marți din Constanța, coordonat de criticul literar Marin Mincu. A debutat editorial cu volumul Anticulinare la editura Arhipelag, în anul 1996. A continuat să scrie versuri și să frecventeze Cenaclul de Marți până în anul 1999 și, sporadic, Cenaclul Euridice din București, în perioada 2005 – 2007. A publicat în perioada 1994-2008: poeme, recenzii, cronici literare și interviuri în revistele culturale românești (Poesis, Tomis, Vatra, România literară, Amphion) și în Suplimentul de Marți al ziarului Observator de Constanța. În perioada 2000-2004 a lansat mai multe reviste electronice Scriptmania -lunar cultural dedicat nonficțiunii-, Absint și Litergraphia. O parte dintre revistele online le-a recuperat offline prin publicarea lor în revista VATRA (nr. 7/2002), ca parte dintr-un proiect intitulat România virtuală. A mai publicat poezie pe blogul literar Hyperliteratura (2006 – 2007) şi pe blogul Sitcom.ro (2009 – 2012). Din anul 2010 coordonează blogul Institutului Polonez din Bucureşti (getyourip.ro), iar din anul 2013 blogul USR Filiala Bucureşti Poezie (usrpoezie.ro). Volume publicate: Anticulinare (ed. Arhipelag, 1996); Addenda (ed. Dacia, 2002); Spam (ed. Brumar, 2007); Poeme de stânga (Casa de pariuri literare, 2011); Poemarţi, o antologie marţolie (Tracus Arte, 2014). Volume colective/Antologii: Poezia română actuală (vol. 1, Pontica, 1998); Erotica2 (Observator, 2002); Salonul ludicilor (Tracus Arte, 2014).
Tudor Voicu s-a născut în 1988, în București, absolvent al Facultății de Drept (Universitatea Titu Maiorescu), in prezent student la Facultatea de Litere a Universității Hyperion, Bucuresti. Debut literar în antologia ‘’Poemia”, de asemenea, poeme apărute în revistele: “Mantaua lui Gogol”, “Olt Art”, “Vama Literară”, “Amurg Sentimental”, “Sintagme literare” . Membru organizator al “Cenaclului Vocativ”. „Un poet de un modernism rafinat, care priveşte realitatea înconjurătoare prin dioptriile îndelung şlefuite în atelierele marilor maeştri ce îi conferă un precedent cultural de invidiat, este Tudor Voicu. La o primă lectură, naturaleţea, plasticitatea şi dezinvoltura cu care îşi construieşte discursul liric trasează conturul sensibil al unui autor cu o voce autentică, distinctă, încărcată de promisiuni.” – Traian T Coşovei.
Miruna Vlada este poetă şi facilitator cultural. S-a născut la 17.08.1986 în Bucureşti. După ce a frecventat ca elevă cenaclurile de poezie ale generaţiei 2000 şi s-a format la cenaclul Euridice al Uniunii Scriitorilor din România, coordonat de scriitorul Marin Mincu, a debutat la 18 ani cu volumul Poemextrauterine, la editura Paralela 45, cu o prezentare a poetei Angela Marinescu si o prefaţă de Octavian Soviany. Debutul a fost nominalizat la câteva premii de literatură din ţară si a ridicat numeroase controverse printre criticii literari privind poezia „feminină” şi limbajul frust, ce descrie o paletă largă de experienţe intime şi traumatizante. În 2004 a publicat în revista Paradigma „Manifestul extrauterin”. În 2007 publică la Editura Cartea Românească-Polirom cel de-al doilea volum de poezie,Pauza dintre vene, ce conţine şi un CD cu poeme în lectura autoarei. Este inclusă în antologiile cu cei mai importanţi tineri poeţi din România. În paralel cu activitatea de poetă, Miruna Vlada a derulat şi numeroase activităţi de organizare de evenimente culturale – a moderat lecturi de poezie, lansări de carte în spaţii neconvenţionale, dezbateri despre poezie, experimente inter-art. A fost implicată în organizarea primelor două ediţii ale Târgului Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP) la Muzeul Naţional al Literaturii din România (din 2010) şi într-o serie inedită de evenimente cu degustare de vinuri, muzică jazz şi lecturi publice de poezie. Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană şi poloneză. A participat la lecturi publice internaţionale în Austria, Marea Britanie, Belgia, Germania. Din 2012 este moderatorare a emisiunii culturale Romanian letters pe radio Activefem.ro 92,7 FM si membră în Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) http://www.aiccromania.org. In 2014 a publicat volumul de poezie Bosnia.Partaj la editura Cartea Romaneasca pentru care a fost nominalizată ca Tânăr Poet al Anului la Gala Tinerilor Scriitori pe 2014 şi care a primit Premiul cartea de poezie a anului 2014 la Gala Premiilor Radio Romania Cultural. În prezent are în pregătire un roman.
Emilia Zăinel s-a născut în 1990, la Craiova. Licență în jurnalism. Master în filosofie. A debutat cu volumul de poezie „În afara timpului”, Editura Tracus Arte, 2015. PR & Marketing la Brightics.ro și Trainer Junior la Centrul de Terapie prin Râs Mandarin; voluntar la ONG Valentina (prevenirea abandonului școlar). Apariții în reviste: ,,Revista Familia”, ,,Moldova literară”, ,,Algoritm Literar”, ,,Actualitatea Literară”, ,,Profil Cultural”, ,,Sibiu Universitar”, ,,Cenaclul de la Păltiniş” etc. Apariţii în antologii: Antologia Festivalului ,,Al. Macedonski” – 2012, Antologia Asociației Artgohtica – 2011 și 2012, Antologia ,,Club Astra” – 2009 etc.