spot_img

Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje a Festivalului de Film de la Sarajevo

În perioada 14-22 august 2015, se va desfășura Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 21-a ediţie. Programul competiţional al festivalului este împărţit în secţiunile: lungmetraj, scurtmetraj şi documentar. Regizorul român Călin Peter Netzer prezidează juriul competiţiei de lungmetraje. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2015 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Sarajevo Film Festival va prezenta următoarele filme româneşti:

Toto şi surorile lui (r. Alexander Nanau, 2014), selectat în competiţia de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Filmul prezintă povestea lui Toto, un băiat de 10 ani care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Filmul deține peste 10 premii internaţionale şi a fost prezentat la Viena în decembrie 2014, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, în cadrul festivalului internaţional de film documentar this human world.

Aferim! (r. Radu Jude, 2015), lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 16 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Pelicula invită publicul să vizioneze, la 200 de ani de la data întâmplărilor, realitatea unei istorii incomode. În cadrul festivalului internaţional de film de scurtmetraj dotdotdot de la Viena a fost dedicat în luna iulie un tribut echipei de creaţie Radu Jude (regizor) şi Florin Lăzărescu (scenarist), cu această ocazie fiind proiectate filmele: Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2006) şi O umbră de nor (2013). Institutul Cultural Român de la Viena este partener al festivalului dotdotdot (11 iulie – 23 august), susţinând prezenţele româneşti.

Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 17 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional. Filmul a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 17 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 21 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City. Comoara prezintă publicului o perspectivă ironică asupra consumerismului societăţii contemporane. Lungmetrajul a fost premiat în cadrul secţiunii Un Certain Regard, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Chuck Norris vs Communism (r. Ilinca Călugăreanu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 17 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City. Filmul prezintă România comunistă a anului 1985 în care, ascunsă de ochii vigilenţi ai Securităţii, Irina Margareta Nistor a tradus peste 5.000 de filme străine.

Acasă la tata (r. Andrei Cohn, 2014), difuzat în premieră internațională în cadrul competiției de lungmetraje și proiectat în data de 21 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City. Acasă la tata are la bază piesa de teatru a lui Mimi Brănescu și îl are în prim-plan pe Robert, un scriitor tânăr care trece printr-o criză. Filmul a fost prezentat în premieră pe 7 mai 2015, la Bucureşti, în deschiderea Festivalului Filmului European coordonat de Institutul Cultural Român.

Ramona (r. Andrei Creţulescu, 2015), difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City. Ramona este un film violent, stilizat și fără dialoguri. Filmul  încheie trilogia impromptu realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele Bad Penny (2013) şi Kowalski (2014).

O faptă bună (r. Andrei Gruzsniczki, 2015), difuzat în premieră mondială în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 21 august, ora 14:00, la Teatrul Naţional şi în data de 22 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City. O faptă bună este o producție construită în jurul unor întrebări precum: Până unde facem binele când am început să-l facem? Până la ce nivel ne asumăm o problemă care nu e a noastră? Regizorul filmului, Andrei Gruzsniczki, a fost prezent la ediţia 2014 a festivalului de film Crossing Europe de la Linz în cadrul căreia a fost proiectată pelicula Quod Erat Demonstrandum în secţiunea „Competiţie Film European“. Institutul Cultural Român de la Viena a fost partenerul ediţiilor 2014 şi 2015 ale festivalului Crossing Europe.

Festivalul internaţional de film pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Festivalul cuprinde premiere mondiale, internaţionale sau regionale şi prezintă o retrospectivă a celor mai de succes producţii ale anului anterior în secţiunea dedicată In Focus.

„Natura interactivă a festivalurilor de film nu a fost niciodată mai importantă decât în prezent. Astfel, când se realizează selecția, se iau în considerare în primul rând filmele, dar și nevoile publicului. Programul festivalului din acest an arată supremația și forţa cinematografiei regionale. Filmele selecţionate sunt puternice, inteligente, sofisticate și curajoase, iar poveștile pe care le spun sunt fascinante. Nu există nicio îndoială că publicul le va recunoaște valoarea“. (Elma Tataragić, coordonatoarea programului Festivalului de Film de la Sarajevo)

Detalii despre festival şi programul proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina Festivalului de Film de la Sarajevo: www.sff.ba

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508