Uniunea Editorilor din Romania (UER) a transmis un comunicat de presă referitor la maniera pompieristică a CNEE de a soluționa chestiuni procedurale privind manualele.
Uniunea Editorilor din Romania (UER) semnalează Ministerului Educației și opiniei publice patru noi demersuri neprofesioniste și contraproductive prin care Centrul National de Evaluare și Examinare continuă să compromită proiectul noilor manuale pentru clasele I și a II-a.
La un an de la licitația de bază, CNEE a solicitat intempestiv în aceste zile:
– O reluare a competiției în SEAP, la 31 iulie 2015, a manualelor declarate câștigătoare în 2014, ceea ce ar însemna că, deși s-au încheiat contracte valabile patru ani, se cere acum un nou preț. Această manevră, în contradicție cu prevederile normative, poate oferi prilejul ajustării prețurilor neobișnuit de mici pe care UER și unii ofertanți le-au contestat vehement pe motiv că nu acoperă efortul de producție, încurajează dumpingul și afectează calitatea manualelor. La o zi dupa anunț, procedura a fost suspendată, dar a repornit imediat sub varianta prezentării, până la 3 iulie, în plic închis a prețurilor indexate cu procentul de inflație.
– Formatul electronic pentru varianta imprimată PDF și pentru varianta digitală a traducerilor în limbile a 12 comunități etnice. Traducerile ar trebui livrate până la 14 august (lucru absolut imposibil) și nu se știe care este procedura de selectare a castigatorilor. Unele edituri au fost somate sa faca aceste traduceri, deși nu au participat la procedurile de achiziție pentru respectivele loturi.
– Reluarea în pas alergător a selecției manualelor de comunicare la clasa I, fără cel aparținând Akademos Art. Încă din martie 2015 există o decizie executorie a Curții de Apel care a eliminat manualul Litera-Siveco pentru prețul neobișnuit de scăzut. CNEE ar fi trebuit să includă manualul de la Akademos Art pe lista câștigătorilor, dar n-a făcut-o până acum, ba mai mult, a cerut recent o reluare a selecției fără oferta Akademos Art-Stand 2001. Ca atare, editura a solicitat astăzi justiției suspendarea procedurii de selecție și s-a adresat ministerului și CNEE cu o plângere prealabilă, cerând anularea Deciziei CNEE 1501/28 iulie 2015, care încalcă grav legea și hotărârile justiției.
– O selecție pe fugă a manualelor de clasa I și a II-a, realizată acum, când cadrele didactice sunt în vacanță! Astfel, CNEE a notificat inspectoratele in 28.07.2015, care au anunțat la rândul lor școlile că, atenție!, până pe 30.07.2015 ora 16.00 trebuie să transmită comenzile de stocuri pentru clasa a II-a și până pe 31.07.2015 să transmită comenzile pentru noile manuale alese anul acesta la clasa I! In condițiile când toți profesorii sunt în concediu , ne întrebăm, pe bună dreptate, cine face de fapt în aceste zile selecția manualelor în România? Deoarece conturi de acces la sistem au doar directorii de școli (deși UER a solicitat încă de anul trecut conturi de acces online pentru toate cadrele didactice), este clar că procesul de alegere va fi unul influențat!
Toate aceste acțiuni bulversante se adaugă proastei administrări a licitatiei manualelor din acest an, demarată cu mare întârziere (la 23 aprilie) și cu numeroase rigidități normative, amendate deja de justiție, ceea ce va determina ca la începutul anului școlar 2015-2016 să nu existe manuale noi pentru clasa a III-a, spre disperarea cadrelor didactice, părinților, elevilor, mediului de afaceri, practic a întregii societăți.
Vicepreședinte UER și purtător de cuvânt,
Cristian Greșanu
Pentru conformitate,
Director executiv
Claudiu Istrate