spot_img

Lucica Popescu a expus ”Alter Ego Textil” la Târgu Jiu

Joi, 23 iulie 2015, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu Jiu a avut loc vernisajul expoziției ”Alter Ego Textil”, semnată de artista gorjeancă Lucica Popescu. Expoziția cuprinde lucrări de colaj textil și pictură. La eveniment au participat mai mulți oameni de cultură gorjeni, printre care Ion Popescu Brădiceni, Ion Mocioi, Gheorghe Plăveți, Daria Haidău, Cristina Poscariu, Florin Hutium, Mariana Frătița. Despre artistă și lucrările sale au vorbit Gheorghe Plăveți, Ion Popescu Brădiceni și Ion Mocioi.

„Este a doua expoziție personală a artistei, prima având loc la Timișoara, acolo unde a și absolvit. De când a terminat facultatea a intrat în zona didactică. Este dascăl la Motru, la Colegiul ”George Coșbuc”.

În această expoziție, tânăra artistă prezintă mai multe tehnici. Este o expoziție unitară, cu multe compoziții în zona abstractă. Se vede din lucrări o tendință spre abstractivizarea formelor. Zonele negre din compozițiile sale duc spre zona unui expresionism abstract. Avem o varietate mare de modalități de exprimare artistică.

Doamna Lucica Popescu este și una dintre profesoarele foarte bune, de nădejde. Lucrează foarte bine cu copiii, dintre ei mulți îmbrățișează ulterior zona artelor, urmând cursuri ale liceelor de specialitate din Oltenia.

Sper să văd la Lucica Popescu și lucrări în zona țesutului, spre zona tradițională a textilelor”, a spus profesorul și pictorul Gheorghe Plăveți.

Scriitorul și profesorul Ion Popescu Brădiceni, prezent de asemenea la vernisaj, a spus, la rândul său, câteva cuvinte despre artistă: ”Mie mi se pare că autoarea încă alege între a fi optimistă și existențialistă.

În această fază, pe Lucica Popescu o reprezintă acele bijuterii, acele microlucrări în care se vede sufletul ei pur. Lucica încă se caută în aceste petice, în care se vede universul încă încifrat.

Recomandarea lui Plăveți este întemeiată: trebuie să meargă fie spre textilism, fie spre decorativ.”

Lucrările de colaj textil, dar și paleta cromatică a picturilor Lucicăi Popescu l-au impresionat și pe omul de cultură Ion Mocioi. ”Este o expoziție de excepție. Sunt lucrări ce au presupus multă muncă.

Aici este, din punctul meu de vedere, o căutare învrăjbită a lucrărilor și o încercare de autodepășire, pentru că dânsa deține toate mijloacele artei.

Nu e întâmplător ce vrea să spună artista prin aceste mijloace. Ea se luptă cu sine și se oprește la această artă compozită. Mie mi se pare că dânsa prezintă aici niște sensuri ale vieții. Fiecare tabloou exprimă ceva. E ca și  în poezie. ”

Realitatea ascunsă a fiecărui om

Lucica Popescu a absolvit Facultatea de  Arte Plastice și Design, Timișoara, 2008; Masterat în arte decorative, specializarea textile,Timișoara, 2010.

A participat la expoziții de grup în București, Târgu Jiu, Brăila, Buzău, Timișoara, Motru.

Este profesor de educație plastică la Colegiul Național “G. Coșbuc” din Motru, județul Gorj.

”Suntem mereu în căutarea noastră. Eul și sinele sunt cele mai importante instanțe ale personalității umane, care împreună sunt corelate și suprapuse  conștientului, inconștientului și subconștientului.

Din această perspectivă, lucrările expuse  vorbesc  despre  realitatea ascunsă a fiecărui om, care  prin intermediul creativității și imaginației se dezvăluie.

Arta abstractă a sec. XX în viziunea lui Marcel Brion este capabilă să exprime o mai înaltă și profundă spiritualitate decât arta figurativă, iar W. Kandinsky  o definește a fi  libertatea culorii și a formei care traduc intensitatea emoțiilor … inspirația provenind dintr-o necesitate interioară.

Conceptul de la care am plecat, arta abstractă a secolului trecut, aduce cu sine două aspecte fundamentale pentru ființa umană. Omul trăiește  într-o singură lume, însă ea este totuși pe două fronturi: unul e prefigurat ca fiind asemănat cu o față exterioară ce solicită intelectul și elaborează reprezentările conceptual-științifice; iar celălalt reprezintă o limbă a tăcerii interioare, aceea a sentimentului ce dezvăluie esența lucrurilor.

Expoziția ”ALTER EGO TEXTIL” cuprinde lucrări artistice în diverse tehnici precum colaj textil, imprimeu, pictură în culori acrilice pe pânză sau hârtie. Acestea vorbesc despre spiritual, descriu fantezia imaginativă prin joc de linii, spontaneitaete și gest; culorile folosite și tehnicile abordate redau compoziții echilibrate și armonioase – privitorul putând contempla fără limite la orice aspect al vieții.”, a spus artista despre demersul său artistic.

Dorina CIOPLEA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508