spot_img

Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

Proiectul ”București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” lansează candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 și este structurat sub forma unei trilogii, în care orașul devine atât cadru de desfășurare, cât și protagonist, iar locuitorii lui generatori de conținut. Lansarea oficială a avut loc pe 26 martie 2015, la Hanul Gabroveni.

EXPLORARE | 15 mai – 15 iulie 2015

A doua parte a proiectului, intitulată Explorarea Orașului, te ajută să descoperi un București plin de viață, divers și surprinzător. În cadrul Explorării Orașului te invităm să treci peste învelișul gri al Capitalei și să-i răstălmăcești labirintul urban. Ai de ales dintr-un caleidoscop de evenimente găzduite de Hanul Gabroveni, Centrul Cultural European al Capitalei, cât și evenimente partenere și acțiuni punctuale ce se vor desfășura de-a lungul și de-a latul Bucureștiului. Împreună desenăm Bucureștiul!

De-a lungul verii te invităm să explorezi orașul: Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

Vrei ca orașul tău să fie cel mai cool oraș din Europa? Asociațiile ARCEN, Bucureștiul meu drag, Make a Point și Zeppelin susțin candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 și pornesc pentru prima oară într-o explorare comună, la care te invităm și pe tine!  Hai să redescoperi orașul la pas, așa cum nu ai mai făcut-o până acum! Vino la Info Point-ul de la Hanul Gabroveni și înscrie-te la tururile gratuite organizate, cu 15 minute înainte de începerea fiecăruia. Nu uita să faci poze, pe care să ni le trimiți la contact@bucuresti2021.ro cu subiectul Explorare sau pe Facebook, folosind hashtag-urile #bucuresti2021 și #explorare. Ele vor deveni parte din aplicația web Album de familie. București 2021, cât și din expoziția ce va cartografia maparea cognitiv-afectivă a orașului și a locuitorilor săi.

PROGRAMUL TRASEELOR

Joi, 9 iulie 2015 | orele 10:00 – 13:30 | Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială din zona parcului Carol. Rezervă-ți un loc la inscrieri@e-zeppelin.ro.

Vineri, 10 iulie | ora 19:00 | ARCEN: Bucuresci – 2021, traseul cultural pietonal

Sâmbătă, 11 iulie 2015 | orele 17:45 – 20:45 | Bucureștiul meu drag: Tur al Deltei Văcărești

Duminică, 12 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30 | Make a Point: Primul traseu de redescoperire a Pantelimonului

La Hanul Gabroveni

8, 15 iulie — Intersecțiile de miercuri

3 – 15 iulie — Expoziție Ion Bârlădeanu & Carmen Vidu

Gabroveni este gazda unor transmisiuni live la radio, la posturile partenere București FM, RFI și Radio Romania Cultural.

Mai multe activități vor fi anunțate pe site și în social media, iar la info point-ul de la Hanul Gabroveni, echipa noastră îți va explica cum poți participa la cartografierea afectivă a trecutului și prezentului orașului, care continuă pe parcursul întregii veri. Împreună desenăm Bucureștiul!

Săptămâna 16 | 6 – 12 iulie 2015

Miercuri 8 iulie | ora 19:00 | Hanul Gabroveni

Intersecțiile de miercuri

FB event: www.facebook.com/events/561994987273611/

Bucureștiul văzut și nevăzut

Dezbatere cu jurnalistul Liviu Mihaiu și scriitoarea Corina Bernic

Ce ar trebui salvat din Bucureștiul de azi, din cel de altădată, ce ar trebui redescoperit, poate chiar reinventat. Ce am putea salva prin umor și ce prin activism. Cum se vede Delta din București și cum se vede Bucureștiul din Deltă, din Parcul Natural Văcărești sau din Piața Universității. Corina Bernic, care cunoaște micul Berlin la fel de bine ca Berlinul cel adevărat, va pune întrebările, Liviu Mihaiu va răspunde. Amândoi vor povesti.

Explorare prin plimbare – Trasee de redescoperire a Bucureștiului

Punct de plecare: Hanul Gabroveni

Joi 9 iulie 2015 | orele 10:00 – 13:00

Zeppelin: Tururi ghidate prin arhitectura industrială din zona Parcul Carol

FB event: www.facebook.com/events/769219283198001/

Acest traseu va fi ca o descoperire arheologică, deoarece vom intra într-o zonă al cărei strat original de oraș are aproape 300 de ani. Geografic vorbind, Bucureștiul era o așezare cu dealuri și coline, pe care azi n-o mai percepem așa. Pare perfect plat, asfaltat și betonat. Însă, nu cu mult timp în urmă, era o mare grădină, cu vii și livezi nesfârșite prin curți mănăstirești, cu suișuri și coborâșuri. Dacă urci la Filaret și la Halele Carol, de pildă, apoi spre Fabrica de Timbre și Șoseaua Viilor, vei simți dealul. Dincolo de geografie te așteaptă un tur prin spații și locuri altfel inaccesibile — fabrici și industrii încă active, iar altele într-un surpinzător proces de transformare.Dacă ne întoarcem la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, Parcul Carol era menit să reprezinte versiunea bucureșteană a expozitiei internaționale pariziene. Lângă prima gară din România – Filaret – cu primele sale locomotive cu abur ce legau Bucureștiul de Dunăre încă de la 1869, era construită peste drum fabrica Wolff — mai tarziu Steaua Roșie, iar azi Hesper S.A. și Halele Carol. Mai târziu, Observatorul Astronomic și Muzeul Tehnicii au completat profilul unui loc dens în construcții ambițioase, semnificative pentru istoria orașului, dar și a unei societăți dornice de a-și însuși progresul tehnologic și de a experimenta noi forme de cunoaștere. La fața locului vei afla mult mai multe povești detaliate, spuse de prietenii noștri de la Asociația pentru arheologie industrială și Ze­ppelin. (sursa foto: Revista Zeppelin)

Vineri 10 iulie 2015 | orele 19:00 – 21:30

Asociația ARCEN: Bucuresci – 2021, traseu cultural pietonal

FB event: www.facebook.com/events/1658833377664669/

Poveștile Bucureștilor sunt scrise pe fiecare clădire pe lângă care trecem, pe fiecare pod pe care îl traversăm și la fiecare colț de stradă istoriile ne sunt șoptite: de la primul han din București la primul samsar, de la negustorul-filosof, la cârciumarul cusurgiu, de la nimfele dâmbovițene, la demoazelele de pension, de la Pârcălabul Andronache la Ilie Geambașul, din Mahalaua Bălăceanului în Mahalaua Potcovari, fie că ești calic, paharnic, mămăligar, comis-voiajor, zăbunar, tinichigiu, cărămidar sau corporatist, Bucureștii îți rezervă o pagină în povestea care se scrie chiar acum, sub ochii noștri!

Sâmbătă 11 iulie 2015 | orele 16:00 – 18:00

Asociația Bucureștiul meu drag – Tur de explorare delta Văcărești

FB event: www.facebook.com/events/1440226712952212/

Atenție, să fiți îmbrăcați cu pantaloni lungi și încălțăminte închisă și să aveți o sticlă cu apă la voi.

De la Hanul Gabroveni vom tăia Centrul Vechi pe Șepcari, pe lângă Hanul lui Manuc, și vom ajunge la stația de metrou Unirii 2. Coborâm la Piața Sudului și o luăm agale pe șoseaua Olteniței, facem stânga pe Savinești și intrăm în Delta Bucureștilor. Conform vacaresti.eu/, „Pe locul proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 20 ani, un ecosistem umed cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de salcii, cuiburi de plopi, perdelele de trestie și stuf. Acestea constituie habitatul numeroaselor specii de păsări de apă, dar și a multor specii de reptile, insecte, broaște și chiar mamifere. Pacul Natural Văcărești este o poveste de succes a naturii care și-a recâștigat drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Ecosistemul Văcărești este unul viabil, chiar dacă este secundar, prezentând toate elementele lanțului trofic.”

Duminică 12 iulie 2015 | orele 10:00-12:30

Make a Point – Tur ghidat cartierul Pantelimon

FB event: www.facebook.com/events/1624543287792143/

Plecând de la Hanul Gabroveni, vom intra în Cartier via stația de metrou Ing. Costin Georgian. O primă discuție va fi în jurul principalelor obiective industriale ale cartierului: uzinele Faur/Republica, Granitul, Electroaparataj și a dinamicii acestor spații. Reprezentativ, vom purta această discuție în locul fostelor căi ferate ce serveau transportului de marfă și navetiști.Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Artă (Turn de apă al Postăvăriei Romane), trasând itinerariul turului în continuare. Urmează o scurtă oprire în fața unuia dintre puținele monumente realist-socialiste încă în picioare – statuia 1907, aflată acum în Parcul Florilor. Pentru noi este un spațiu de tranzit spre Biserica Mărcuța, una dintre cele mai vechi din București, înghițită de cartier și aura sa. Trecând prin cimitirul vecin bisericii, ajungem la Balta Dobroiești, punctul extrem al Cartierului și casa pentru un întreg ecosistem. Urcăm valea spre cartier, traversăm artera principală, și trecând prin Parcul Morarilor vom închide cercul la stația Costin Georgian.

Evenimente găzduite

București. O lume de Ion Bârlădeanu și Carmen Lidia Vidu | 3-15 iulie 2015, Hanul Gabroveni | Program de vizitare: 10:00 – 22:00

FB event: www.facebook.com/events/1463305260648926/

Realizatori: Carmen Lidia Vidu și Ion Bârlădeanu

Regie film: Carmen Lidia Vidu

Colaje, execuție: Ion Bârlădeanu
Consultant | Coordonare: Dan Popescu
Montaj film: Cristina Baciu
Muzică film: Ovidiu Chihaia
Imagine film: Adi Bulboacă
Asistent regie: Alina Neagu

Ion Bârlădeanu nu este un artist în sensul clasic al cuvântului: nu are studii de specialitate, iar lucrările pe care le creează de mai bine de treizeci de ani au o functie mai degrabă autoterapeutică (de afirmare ingenuă a propriilor dorințe și obsesii, dar și a unei libertăți interioare) decât una pur estetică, de adresare către un potențial spectator.  Ion Bârlădeanu este un personaj în sensul plin al cuvântului. A visat dintotdeauna să joace în filme, să fie un erou. Colajele pe care le realizează nu sunt altceva decât propriile lui filme, pe care le compune ca un regizor, după o poveste imaginată tot de el. „Mă înregistrați? Mi-ar fi plăcut să fiu actor. Acum sunt regizor.”

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului „București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului” este gratuit.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508