spot_img

Alexandru Papadopol, la Festivalul de Film de la Sarajevo

Actorul Alexandru Papadopol va participa anul acesta la Festivalul de Film de la Sarajevo unde, filmul românesc  „Acasă la tata”, în care joaca rolul principal, a fost selecționat în competiția oficială. Pelicula „Acasă la tata” care reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, a fost inclusă în secţiunea premiere internaţionale a Festivalului de Film de la Sarajevo care se va desfășura în perioada 1 4- 22 august 2015.

Sunt foarte fericit că „Acasă la tata” a fost selecționat în competiția oficială a unui festival atât de important. Abia aștept să ajung la Sarajevo”, a declarat actorul.

Aflat în rolul principal, Alexandru Papadopol dă viață personajului Robert, un tânăr scriitor din București care trece printr-o criză și se întoarce, pentru scurt timp, în satul natal, la tatăl lui rămas văduv. Ajuns acasă, îi întâlneşte pe doi dintre foştii colegi de clasă – pe Petrică – prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat şi cu copii – şi pe Paula – iubita lui din adolescenţă. Într-un timp foarte scurt rescrie toate relaţiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu tot ce înseamnă “trecut”.

“Robert…personajul din „Acasa la tată” este unul foarte complex. Spun asta pentru că în 24 de ore el îsi revizuiește toate relatiile care păreau până atunci de neclintit. Este o probă de maturitate și un bun motiv de introspecție. Cred că acest rol se poate transforma într-unul „definitoriu” pentru orice carieră… a oricărui actor… și m-am bucurat enorm când am fost ales eu pentru a-l” întruchipa” pe Robert…
De asemenea, filmul este unul excelent, a fost foarte bine primit de public la avanpremieră și e flatant să fii personajul principal într-un film atât de bun și de bine lucrat!!!”, declară Alexandru Papadopol.

Avanpremiera filmul „Acasă la tata”, în care Alexandru Papadopol îi are colegi pe Andi Vasluianu, Ioana Flora, Florin Zamfirescu, Natașa Raab, Mirela Oprișor și Sorin Cociș, a avut loc în luna mai, în deschiderea celei de-a 19-a ediţii a Festivalului Filmului European (FFE) și a fost apreciat de critici de specialitate și de public.
Premiera filmului, a cărui scenariu îi aparține lui Mimi Brănescu, va avea loc în luna septembrie.

Actorul Alexandru Papadopol s-a născut la 5 aprilie 1975 la Râmnicu-Vâlcea și a absolvit Liceul „Ion Neculce” din București. În anul 1998 a absolvit Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane și a fost admis la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), la secția de actorie pe care a absolvit-o în 2002, la clasa Prof. Dem Rădulescu. În timpul facultății a participat, de două ori consecutive, la secțiunea „Quinzane des Realizateurs” din cadrul festivalului de Film de la Cannes.

În 2002 a luat Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolurile Tatăl din „Pe jos” și Victor Puhov din „Audiția”, acordat de Catedra de Teatrologie.
Pe marile ecrane a jucat în filme precum: „Marfa și Banii” (2001); „Occident” (2002); „Love Building” (2013), ”Când se lasă seara peste București sau metabolism” (2013), ”Alt Love Building” (2015).
A colaborat cu regizori de renume precum: Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Andrei Cohn, etc.
S-a facut remarcat și în seriale de televiziune: „Căsătorie de probă” (2003) ”Numai iubirea” (2004), „Păcatele Evei” (2005), „Daria, iubirea mea” (2006), „Războiul sexelor” (2007), „Regina” (2008), „Aniela” (2009), „Iubire și onoare” (2010), „Pariu cu viața” (2011-2012).
În 2001 a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Ovidiu din „Marfa și banii”, regia Cristi Puiu la cea de-a 42-a ediție a Festivalului de Film de la Salonic. Cu același rol a câștigat tot, în 2001, premiul pentru interpretare masculină, acordat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). De asemenea, a primit Premiul pentru interpretare masculină acordat de Uniunea Cineaștilor din România, în 2002, pentru rolul Luci din „Occident” în regia Cristian Mungiu.
Alexandru Papadopol este actor al Teatrului Odeon unde poate fi văzut în „Titanic vals” de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija (2013), „Viză de clown” de Saviana Stănescu, în regia lui Alexandru Mihail (2014) sau „Liniște! Sărut.Acțiune!” — o adaptare de Peter Kerek după filmul „Living in Oblivion”, „Trei generații”, de Lucia Demetrius, Regia Dinu Cernescu.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508