Marți, 2 iunie și joi, 4 iunie 2015, ICR Paris a fost organizatorul și gazda a două evenimente culturale de excepție, al caror protagonist a fost pianistul, profesorul și doctorul în muzică român, Matei Șerban Rogoz.
Primul eveniment a avut loc în ziua de 2 iunie 2015, la Sala Bizantină a Palatului de Béhague, reședința ambasadorului Romaniei în Franța, de la ora 19.00. Pianistul Matei Șerban Rogoz a susținut în fața unui public numeros un recital de excepție, cu participarea unui public meloman foarte numeros, dar și a unor ziariști și cronicari muzicali din capitala Franței, precum și a unor reprezentanți din partea corpului diplomatic ai României, Argentinei și Georgiei. Au fost interpretate piesele muzicale ale unor creatori ca Enescu, Beethoven și Liszt, alăturarea, într-un singur recital, a acestor creații muzicale avand ca scop principal evidențierea unor linii componistice comune, dar și a forței creatoare ale celor trei genii muzicale. Forta interpretativă a lui Matei Rogoz a încantat publicul, timp de aproape două ore, iar recitalul a stârnit ropote de aplauze. Publicul a ovaționat, la final, minute în șir, cerându-i insistent pianistului să revină la pian. După concert, un grup de circa treizeci-patruzeci de spectatori prezenți la recital, l-a așteptat pe pianist în curtea interioară a ambasadei. Pianistul a dialogat cu aceștia mai bine de o oră.
Matei Șerban Rogoz este, deja, un artist cunoscut în Franța și în România. Recitalurile sale pe diversele scene ale lumii s-au bucurat de săli pline și de cronici foarte favorabile. Este un artist român tânar, născut în București, în 1973. Rogoz a absolvit Liceul de Muzica “Dinu Lipatti” la clasa prof. dr. Ligia Pop si U.N.M.B., la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin. Începând cu anul 1997, Matei Șerban Rogoz a urmat mai multe cursuri de perfecționare, la Școala Normală de Muzică din Paris cu Françoise Thinat, la “Mozarteum” din Salzburg, cu pianistul Boris Bloch. A susținut numeroase recitaluri în Bucuresti, Viena, Paris, precum și în alte orașe din Franța.În anul 2001 a organizat un concert “George Enescu” la Fundația Statelor Unite de la Paris, participând ca solist și acompaniator. În anul 2002, în colaborare cu I.C.R. Paris, a organizat la Ambasada României din Franța două concerte dedicate creației enesciene, concerte filmate și ulterior difuzate de catre postul TVR Cultural. Cu ocazia a 50 de ani de la moartea compozitorului, a colaborat din nou cu I.C.R. pentru organizarea unui concert “George Enescu“. Recent, a concertat la Viena, la invitația Institutului Cultural Român.
Joi, 4 iunie 2015, de la orele 18.30, la sediul ICR Paris din 1, rue de l’Exposition, Matei Șerban Rogoz a prezentat publicului prezent teza sa de doctorat intitulată “Sonata pentru pian în secolele XVIII şi XIX. Aspecte stilistice şi interpretative”. Doctorul in muzică a facut, de data aceasta, dovada măiestriei sale didactice, îmbinând expunerea cu dialogul, prin intermediul exemplificarilor audio-video. Sonata a devenit, pentru spectatorii prezenti, nu numai o simpla compozitie muzicală, cunoscuta, pentru unul sau două instrumente, ci și o forma artistică, care, prin structură, tonalitate și ritm, se completează într-o succesiune logică și unitară. Muzica explicată melomanilor prezenți de către doctorul în muzică Matei Rogoz a stârnit – și de această dată- aplauzele spectatorilor prezenți. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
Proiectul propus de ICR Paris a fost menit să consolideze prezența artiștilor români în Franța, să prezinte publicului român din diaspora și celui francez din capitala Franței un solist de mare anvergură, a cărui măiestrie interpretativă este foarte apreciată pe șcenele lumii.
ICR Paris, fidel strategiei culturale promovate de instituțiile diplomației culturale românești, a dorit, totodată, să contribuie la afirmarea și asumarea publică a spiritului creativ al eminentului muzician de origine română, George Enescu.