spot_img

Expoziția Națională ”EGOgrafie”, ediția a VI-a

Luni, 8 iunie 2015, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc vernisajul celei de-a șasea ediții a Expoziției Naționale de Arte Vizuale ”EGOgrafie”. Anul acesta participă 34 de artiști din toată țara, din generații diferite precum și din diverse zone ale artelor vizuale: pictură, grafică, sculptură, textile, colaj, fotografie etc. Proiectul este inițiat și coordonat de Cristina Ploscariu și Dorina Cioplea, și este realizat împreună cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului. Expun artiștii: Dragoș Bădiță, Rodica Banciu, Arina Bican, Petru Birău, Andreea Botoș, Lorena Caldeș, Adriana Emilia Canija Popa, Dorina Cioplea, Diana Ciurea, Eva Comisarschi, Petru Comisarschi, Dan Virgiliu Dimulescu, Eugenia Drăgoi Banciu, Ionuț  Dumitrașcu, Marcel Duțu, Vasile Fuiorea, Oana Gavriliu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Ana Daria Haidău, Florin Hutium, Rodica Jianu, Armand Landh, Lidia Mărgelu, Valer Neag, Cristina Gloria Oprișa, Cristina Ploscariu, Ioana Liana Popa, Lucica Popescu, Ana-Maria Rugescu, Ioana Russell Banciu, Daniel Șerban, Ștefan Strâmtu, Diana Rodica Varga. În cadrul vernisajului va fi lansat și volumul II al antologiei ”Sărutul” – poezie de dragoste, un proiect editorial inițiat și coordonat de Elisabeta Gîlcescu.


”Acest demers expozițional, ajuns la a șasea ediție, reunește un număr mare de artiști, care expun într-un circuit de cinci săli. Vă propun un demers de regăsire. O imersiune în sine, cu scopul de a căuta, găsi, împărtăși cu privitorul măcar o părticică din universul interior al fiecăruia. Introspecția de obicei atrage după sine o serie de răspunsuri la întrebări care au fost puse la un  moment dat și chiar la întrebări care nu au fost încă puse.

Imensitatea lumii interioare capătă dimensiuni concrete odată cu transpunerea acesteia în planul real, în lucrări de artă. Cu alte cuvinte, artistul se aduce pe sine în această expoziție, cu atât mai mult cu cât fiecare lucrare, indiferent de subiect, tehnică, etc, poate fi considerată a fi un autoportret. Eul interior și Eul social, față în față, pe simeze; față în față, în aceeași lucrare. Până la urmă, cu toții avem mai mult sau mai puțin nevoie de recunoaștere, de acceptarea celorlalți. Dimensiunea sufletească este și ea prezentă, în fiecare lucrare în parte.

Identitatea, individualitatea artiștilor  ”strigă”  din fiecare lucrare. Universalitatea redusă la o descătușare totală a expresiei vizuale, fiecărui  artist  i se oferă ocazia să participe cu acea parte din creația sa în care se regăsește cel mai mult. Dimensiunea tehnică este, în acest caz, subsidiară, mai important fiind sentimentul.

Frica de sine este un atribut întâlnit la foarte mulți indivizi. Oamenii în general tind a se feri de contactul cu sinele, în general, și cu conștiința. Simpla perspectivă a unei introspecții amănunțite îi sperie.” Cristina Ploscariu – curator

”Prin Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși, orașul Târgu Jiu a devenit o emblemă a țării noastre, iar faptul că aici ia naștere Expoziția Națională EGOgrafie nu poate decât să ne onoreze, prin participarea cu lucrări reprezentative.

A VI-a ediție a acestei manifestări demonstrează, în primul rând, longevitatea ei, abilitatea curatorială a surorilor Cristina Ploscariu și Dorina Cioplea, care au determinat să crească numărul participanților la fiecare ediție, calitatea și notorietatea artiștilor participanți.

Este de menționat și importanța selectării titlului evenimentului, care nu este de loc întâmplătoare, făcând trimitere la EUL interior al fiecărui artist și, în același timp, la totalitatea trăsăturilor ce-l definesc prin tușa abordată ca desenator, pe fiecare participant.

Ne dorim o cât mai longevivă activitate expozițională.” Prof. univ. dr. artist plastic Rodica Banciu

”Această expoziție a crescut chiar ca în poveste: într-un an cât alții în 10. La a VI-a ediție ne-am strâns 34 de artiști din toată țara și din toate direcțiile artei vizuale.

EGOgrafie este o invitație la introspecție pentru toți artiștii participanți și mă bucur că atâția au răspuns cu încântare, oferindu-ne o ușă deschisă spre sufletul și mintea lor, spre Muza și Îngerița care le inspiră toate realizările.

Invitația, însă, merge și spre privitor. Este un drum care duce în ambele sensuri. Uneori drumul poate să fie anevoios între privitor și artist, dar aici, în această expoziție, oferim suflete pentru suflete, vise pentru vise, gânduri pentru gânduri.

Artiștii sunt din toate generațiile și din toate ramurile artei vizuale, se exprimă în toate modurile, fie prin sculptură, fie prin pictură, grafică, fie prin fotografie, textile, colaj sau obiect.

Mulțumesc tuturor pentru entuziasm și pentru încrederea pe care ne-o oferă nouă, curatoarelor, celor care ne-am dorit să aducem în orașul lui Brâncuși artiști din toată țara, din toate mediile, de toate vârstele. Și mulțumesc tuturor celor care iubesc arta, fie că sunt creatori sau doar consumatori.” Dorina Cioplea – curator

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508