Luni, 8 iunie 2015, de la ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu, va avea loc vernisajul celei de-a șasea ediții a Expoziției Naționale de Arte Vizuale ”EGOgrafie”. Anul acesta participă 34 de artiști din toată țara, din generații diferite precum și din diverse zone ale artelor vizuale: pictură, grafică, sculptură, textile, colaj, fotografie etc. Proiectul este inițiat și coordonat de Cristina Ploscariu și Dorina Cioplea, și este realizat împreună cu Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului. Expun artiștii: Dragoș Bădiță, Rodica Banciu, Arina Bican, Petru Birău, Andreea Botoș, Lorena Caldeș, Adriana Emilia Canija Popa, Dorina Cioplea, Diana Ciurea, Eva Comisarschi, Petru Comisarschi, Dan Virgiliu Dimulescu, Eugenia Drăgoi Banciu, Ionuț Dumitrașcu, Marcel Duțu, Vasile Fuiorea, Oana Gavriliu, Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Ana Daria Haidău, Florin Hutium, Rodica Jianu, Armand Landh, Lidia Mărgelu, Valer Neag, Cristina Gloria Oprișa, Cristina Ploscariu, Ioana Liana Popa, Lucica Popescu, Ana-Maria Rugescu, Ioana Russell Banciu, Daniel Șerban, Ștefan Strâmtu, Diana Rodica Varga. În cadrul vernisajului va fi lansat și volumul II al antologiei ”Sărutul” – poezie de dragoste, un proiect editorial inițiat și coordonat de Elisabeta Gîlcescu.
”Acest demers expozițional, ajuns la a șasea ediție, reunește un număr mare de artiști, care expun într-un circuit de cinci săli. Vă propun un demers de regăsire. O imersiune în sine, cu scopul de a căuta, găsi, împărtăși cu privitorul măcar o părticică din universul interior al fiecăruia. Introspecția de obicei atrage după sine o serie de răspunsuri la întrebări care au fost puse la un moment dat și chiar la întrebări care nu au fost încă puse.
Imensitatea lumii interioare capătă dimensiuni concrete odată cu transpunerea acesteia în planul real, în lucrări de artă. Cu alte cuvinte, artistul se aduce pe sine în această expoziție, cu atât mai mult cu cât fiecare lucrare, indiferent de subiect, tehnică, etc, poate fi considerată a fi un autoportret. Eul interior și Eul social, față în față, pe simeze; față în față, în aceeași lucrare. Până la urmă, cu toții avem mai mult sau mai puțin nevoie de recunoaștere, de acceptarea celorlalți. Dimensiunea sufletească este și ea prezentă, în fiecare lucrare în parte.
Identitatea, individualitatea artiștilor ”strigă” din fiecare lucrare. Universalitatea redusă la o descătușare totală a expresiei vizuale, fiecărui artist i se oferă ocazia să participe cu acea parte din creația sa în care se regăsește cel mai mult. Dimensiunea tehnică este, în acest caz, subsidiară, mai important fiind sentimentul.
Frica de sine este un atribut întâlnit la foarte mulți indivizi. Oamenii în general tind a se feri de contactul cu sinele, în general, și cu conștiința. Simpla perspectivă a unei introspecții amănunțite îi sperie.” Cristina Ploscariu – curator
”Prin Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși, orașul Târgu Jiu a devenit o emblemă a țării noastre, iar faptul că aici ia naștere Expoziția Națională EGOgrafie nu poate decât să ne onoreze, prin participarea cu lucrări reprezentative.
A VI-a ediție a acestei manifestări demonstrează, în primul rând, longevitatea ei, abilitatea curatorială a surorilor Cristina Ploscariu și Dorina Cioplea, care au determinat să crească numărul participanților la fiecare ediție, calitatea și notorietatea artiștilor participanți.
Este de menționat și importanța selectării titlului evenimentului, care nu este de loc întâmplătoare, făcând trimitere la EUL interior al fiecărui artist și, în același timp, la totalitatea trăsăturilor ce-l definesc prin tușa abordată ca desenator, pe fiecare participant.
Ne dorim o cât mai longevivă activitate expozițională.” Prof. univ. dr. artist plastic Rodica Banciu
”Această expoziție a crescut chiar ca în poveste: într-un an cât alții în 10. La a VI-a ediție ne-am strâns 34 de artiști din toată țara și din toate direcțiile artei vizuale.
EGOgrafie este o invitație la introspecție pentru toți artiștii participanți și mă bucur că atâția au răspuns cu încântare, oferindu-ne o ușă deschisă spre sufletul și mintea lor, spre Muza și Îngerița care le inspiră toate realizările.
Invitația, însă, merge și spre privitor. Este un drum care duce în ambele sensuri. Uneori drumul poate să fie anevoios între privitor și artist, dar aici, în această expoziție, oferim suflete pentru suflete, vise pentru vise, gânduri pentru gânduri.
Artiștii sunt din toate generațiile și din toate ramurile artei vizuale, se exprimă în toate modurile, fie prin sculptură, fie prin pictură, grafică, fie prin fotografie, textile, colaj sau obiect.
Mulțumesc tuturor pentru entuziasm și pentru încrederea pe care ne-o oferă nouă, curatoarelor, celor care ne-am dorit să aducem în orașul lui Brâncuși artiști din toată țara, din toate mediile, de toate vârstele. Și mulțumesc tuturor celor care iubesc arta, fie că sunt creatori sau doar consumatori.” Dorina Cioplea – curator