În aceste zile, patru cărți pentru copii ale scriitorului Petre Crăciun, inițiatorul portalului Literatură Copii, au fost transcrise în Braille pentru a fi acordate ca premii de sfârșit de an elevilor de la Școala Gimnazială Specială Pentru Deficienți de Vedere, București. Este vorba despre volumele ”Cu Andersen în Regatul Poveștilor”, ”Fetița din Floare”, Cruciada pisicilor” și ”Taina ghemului de ață”. ”Elevii școlii noastre sunt interesați atât de povești cât și de poezii, fiind accesibile pentru copiii de la 8 la 14 ani. Pentru că se apropie sfârșitul anului școlar ne-am hotărât să oferim cărțile scriitorului Petre Crăciun în braille ca premii pentru elevii nevăzători. Pe viitor, ne dorim să avem cărțile domniei sale în braille și la biblioteca școlii. Poeziile sunt cerute de copii și le învățăm în clasă. Chiar ieri am învățat cu elevii clasei I poezia „Codul bunelor maniere, de același autor”, a declarat, pentru Literatură Copii, prof. Carmen Avramescu, director educativ.
Scriitorul Petre Crăciun, membru al Uniunii Scriitorilor, Filiala Literatură pentru Copii și Tineret, are o frumoasă colaborare cu elevii școlii de pe strada Austrului, din sectorul 2 al Capitalei.
În luna mai, Petre Crăciun s-a întâlnit cu 100 de elevi de la Şcoala pentru Deficienţi de Vedere din București, citindu-le elevilor mai multe poezii din creația sa. Scriitorul le-a vorbit copiilor despre carțile și personajele sale, iar în final i-a invitat să asculte basmul său în versuri ”Țara Adevărului și Împăratul Minciună”, interpretat și ilustrat muzical de Natalia Pîntea, din Chișinău. Mai multi elevi au recitat poezii ale autorului și au prezentat creații proprii.
”Este o mare bucurie să pot aduce puțină lumină, a cărții, în sufletul acestor copii minunați. M-am întâlnit cu ei și am văzut cât sunt de talentați, de dornici să asculte povești și poezii frumoase, pentru vârsta lor. Când am primit cărțile de la profesorul Andrei Vâlcu eram atât de emoționat, încât îmi venea să închid ochii, să îi iau pe toți invitații de mână și să pășim orbecăind printre cuvintele lui Andersen, Charles Perrault ale lui Creangă sau Eminescu. Mă bucur când mă citește orice copil, dar acum am o emoție specială, văzând cum alunecă degetele lor delicate pe coala albă și ușoară plină de semne Braille. Acești copii trăiesc într-un continent pe care noi trebuie să îl descoperim și să îl umplem cu lucrurile cele mai frumoase din viața noastră, a celor care avem fericirea de a vedea lumina soarelui. Dar lucrurile cele mai importante în viață se văd cu inima, nu cu ochii, cum spun chiar cei care lucrează cu acești copii minunați”, de declarat Petre Crăciun pentru Literatură Copii.