spot_img

11 000 de copii au luat parte la Festivalul “Opera Copiilor”

În perioada 29 mai – 1 iunie 2015, Opera Comică pentru Copii a organizat prima ediție a Festivalului “Opera Copiilor”, o inițiativă pentru întreaga familie, desfășurată în aer liber, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului. Evenimentele au avut loc în Parcul Herăstrău la Foișor, la Peluză și pe Aleea Michael Jackson la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, fiecare zi din festival având o tematică specială: Ziua Prieteniei, a Muzicii, a Tradițiilor și a Copilului.

Festivalul a început vineri, cu programul intitulat “Picnicul Copiilor”, eveniment care a avut loc la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”. Peste 200 de copii din 13 centre de plasament și școli speciale s-au jucat împreună cu artiștii Operei Comice pentru Copii, servind totodată prânzul în aer liber, înconjurați de construcţii reprezentative din toate zonele etnografice ale României. Cel mai frumos moment l-a constituit organizarea unui workshop în care copiii au pus în scenă “Capra cu trei iezi”.

A doua și a treia zi din Festivalul “Opera Copiilor” au oferit publicului un program variat de manifestări în aer liber, ce a inclus ”Tărâmul Poveștilor”, “Cutia Muzicală” și “Concertul de la Țărm” (în Parcul Herăstrău), “Treasure Hunt” și “Basme și snoave românești” (la Muzeul Satului).

Pe Tărâmul Poveștilor, personajele Operei Comice pentru Copii s-au împrietenit cu toți copiii care au fost curioși să le afle povestea. Peter Pan și Umbra sa, Michael, Captain Hook, Regina Nopții, Pamina, Tamino, Hänsel, Gretel, Vrăjitoarea și Piticul, Papageno, Papagena și Doamnele Reginei Nopții,  Șoricelul din Cenușăreasa, Șmecherașul din Don Pasquale, Zâna Zorilor și Monostatos au transformat, trei zile la rând, peluza din Herăstrău într-un spaţiu miraculos al basmelor copilăriei.

Pe acorduri clasice (sâmbătă) şi pe ritmuri tradițional-folclorice (duminică), povestea muzicală a tinerei generaţii a răsunat cu ecou și veselie la Cutia Muzicală din Foișorul Parcului Herăstrău. Printre ansamblurile artistice invitate s-au numărat Academia de Talente “Contrapunct”, Grupul Vocal “Românașul” de la Palatul Național al Copiilor, trupele The Air Sofas și The Dreamcatchers  de la Liceul de Arte Plastice “Nicolae Tonitza”, Ansamblul “Doina” de la Casa de Cultură a Studenților, Ansamblul “Crăișorii Pietrei Craiului” din Zărnești, Corala “Appassionato” a Universității “Valahia” din Târgovişte și Baletul Operei Comice pentru Copii.

În fiecare seară de festival, malul celui mai mare lac bucureştean a devenit scena celor mai apreciate acorduri de folk ale cunoscuților Mircea Baniciu, Marius Bațu, Maria Gheorghiu, Emeric Imre, Ovidiu Mihăilescu, Dinu Olăraşu, Doru Stănculescu și Mircea Vintilă.

Ultima zi de festival a adus în centrul atenţiei copiilor mișcarea și muzica, prin Parada Școlilor de Balet (Școala de Balet “Jaqueline”, Liceul de Coregrafie “Floria Capsali”, Studio “Spirit of Sound”, Academia de Talente “Contrapunct”, “La Sylphide” Ballet School și Școala de Dans “Soleil”). Traseul paradei a pornit de la Muzeul Satului, continuând pe Bulevardul Kiseleff, până la Arcul de Triumf, apoi pe Aleea Michael Jackson, unde fiecare şcoală participantă a invitat publicul la câte un flashmob, și s-a încheiat cu scurte recitaluri la Cutia Muzicală.

Tot în cadrul Festivalului “Opera Copiilor”, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, sâmbătă s-au jucat ultimele două reprezentații ale operei “Flautul Fermecat”, iar duminică, musicalul “Coana Chirița”, cu Stela Popescu.

În același timp, la Muzeul Satului s-au desfășurat activități destinate întregii familii: în două zile, peste 700 de copii și părinți s-au aventurat în găsirea comorilor bine ascunse în istoria satului românesc. De Ziua Copilului, pe 1 iunie, cunoscutul solist al Operei Comice pentru Copii, Ştefan Schuller, le-a captivat atenția celor mici cu o călătorie în lumea basmelor, ghicitorilor și snoavelor românești, în aer liber, la Gospodăria Moișeni din Muzeul Satului.

“Ziua Copilului este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase ocazii de sărbătoare! Tocmai de aceea ne-am mobilizat să le oferim celor mici un program generos și antrenant, în aer liber. Prima ediție a Festivalului <<Opera Copiilor>> ne-a confirmat că am avut dreptate și ne-a mobilizat să multiplicăm astfel de acțiuni, în beneficiul tinerei generații. Opera Comică pentru Copii își propune în continuare să ofere doar manifestări artistice de calitate, intrând astfel în topul instituțiilor de spectacol ale țării.”, a declarat Felicia Filip, managerul instituției.

Opera Comică pentru Copii pregătește alte două noi producții: “Fetița cu chibrituri” (balet, premiera pe 12 iunie 2015) şi “Münchhausen”, de Dan Dediu (operă, premiera are loc în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, în datele de 5 şi 6 septembrie 2015). Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro – cu 48 de ore înainte de spectacol – și de la casa de bilete a Operei Comice pentru Copii (Calea Giulești nr. 16) – cu o oră înaintea începerii spectacolului – în limita locurilor disponibile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508