Cartea de interviuri ”Despre cum nu am ratat o literatură grozavă” publicată la Editura Junimea, Iaşi, 2015, va fi prezentă la Salonul Internaţional de Carte Bookfest – Salonul Internaţional de Carte, 20 – 24 mai 2015.
Prezentarea cărţii va avea loc în cadrul „JUNIMEA-SCRIPTOR”, la ROMEXPO – o oră junimistă de semnale editoriale (pe 22 mai 2015, între ceasurile 13.00 -14.00). Cartea va fi în compania unor autori precum: Acad. Al.ZUB, Eugen URICARU, Gheorghe SCHWARTZ, Valentin COŞEREANU, Dana KONIA-PETRIŞOR, Bianca MARCOVICI, Nicolae TURUREANU, Mircea Radu IACOBAN, Album IAŞI – 78 de ilustraţiuni adnotate…şi alte cărţi minunate.
”De ce am scris această carte? Întotdeauna am fost fascinată de omul-scriitor, de poetul-călător-fără-vârstă, de mâna poetului, de toate “secretele” dintr-un laborator de creaţie. Când şi unde se naşte scriitorul? de ce şi pentru cine scrie? îşi cunoaşte publicul? ce aşteptări are de la critici? sunt citite cărţile? ce înseamnă poezia? de ce e singur poetul? ce îl inspiră pe scriitor? poeţii sunt timizi? pot deveni scriitorii personajele-din-carte? e sărac artistul? când mor unde ajung poeţii?…întrebări unele cu răspuns, altele fără… Am început această nouă carte de interviuri promiţându-mi mie şi cititorului că nu voi renunța la dialog, la dorinţa de a-l cunoaşte pe artist aşa cum e el. Şi atunci mi-a venit ideea să-i transform pe interlocutorii mei în “personaje de poveste” – o poveste despre vieţi de domni şi doamne, despre scriitori din diferite generaţii, pe care îi leagă ceva preţios: prietenia literară şi cuvântul scris.
Va veţi întâlni cu Norman Manea, Nora Iuga, Constantin Abăluţă, Ana Blandiana, Leo Butnaru, Adrian Alui Gheorghe, Angela Furtună, Lucian Vasiliu, Liviu Antonesei, Mihail Gălăţanu, Horia Gârbea s.a. (şi nu vă spun mai mulţi să fiţi curioşi să citiţi cartea!).
Am folosit interviul-portret/interviul de personalitate, care rezidă în faptul că se urmăreşte povestea unei vieţi, sau a unei cariere, pe scurt, a personalităţii celui intervievat. Din dorinţa de a-l cunoaşte mai uşor pe cel intervievat, de a afla lucruri mai puţin ştiute atât din viaţa scriitoricească a acestuia, cât şi din cea personală.
Cartea poate fi şi o poveste-experiment, poveste-joacă despre cum poţi să-l descoperi pe celălalt ascultându-l răbdător într-un fotoliu, privindu-i mişcările, siguranţa paşilor din propria casă, sau cum este privit de ceilalţi pe stradă, câte cuburi de zahăr pune într-o cafea, sau cum se descurcă stângacii într-o lume de dreptaci. Jurnalistul şi scriitorul, faţă în faţă. Intervievator şi intervievat. Fiecare îl cunoaşte pe celălalt şi, pornind de la ideea prieteniei literare, se ajunge la descoperirea omului, artistului şi chiar a literaturii. Un univers cultural în câteva zeci de minute. Clipe magice, trăite live, deopotrivă cu cititorul. Toţi trei descoperim împreună cum se apropie oamenii prin dialog şi cuvânt, mărturisiri şi trăiri semnificative.
O poveste-călătorie despre împliniri, credinţe, călătorii, mari iubiri şi dezamăgiri, despre cine poate primi Premiul Nobel, despre debuturi, amintiri din tinereţe şi spaime la bătrâneţe, repere în literatură, despre întâmplări uitate şi dialoguri cu cei plecaţi la îngeri, imaginate poate, despre nelinişti, melancolii …despre…ei, despre multe.
Constat că şi aceasta este o carte încă neterminată, pentru că, se pare, arta conversaţiei naşte mereu dorinţa de a mai vorbi, de a mai întoarce o filă…după un dialog început timid în faţă unei ceşti de cafele vine altul, şi apoi altul…
Urmează amintirile, povestirile mele despre scriitorii pe care i-am cunoscut…
Ei, da. Amintirile vin de-a valma. Oameni şi poveştile lor. Oameni şi destine.
Dar, despre toate acestea, în următoarea mea carte…”(Angela Baciu)