În luna mai se împlinește un deceniu de la semnarea acordului de colaborare între Editura Polirom și Uniunea Scriitorului din România privind administrarea Editurii Cartea Românească.
Prezentate sintetic, principalele rezultate ale acestei colaborări au fost următoarele:
– 400 titluri publicate cu un tiraj total de cca 380.000 volume
– Peste 50 de premii naționale pentru poezie, proză, dramaturgie, critică și istorie literară. Printre autorii cărora li s-au conferit asemenea premii, pot fi menționați: Radu Aldulescu, Radu F. Alexandru, Ștefan Baghiu, Crista Bilciu, Bianca Burța-Cernat, Paul Cernat, Livius Ciocârlie, Gabriel Chifu, Svetlana Cârstean, Liliana Corobca, Iulian Costache, Bogdan Coșa, Dan Cristea, Nichita Danilov, Sorin Despot, Tatiana Dragomir, m. Duțescu, Alex Goldiș, Adela Greceanu, Marius Ianuș, Florina Ilis, Mihai Iovănel, Claudiu Komartin, Ștefan Manasia, Vlad Moldovan, George Neagoe, Gelu Negrea, Eugen Negrici, Ioana Nicolae, O. Nimigean, Răzvan Petrescu, Florina Pîrjol, Ioan Es. Pop, Simona Popescu, Andra Rotaru, Livia Roșca, Nicolae Stan, Ana Selejan, Dan Sociu, Simona Sora, Octavian Soviany, Bogdan-Alexandru Stănescu, Bogdan C. Stoian, Robert Șerban, Cristian Teodorescu, Andrei Terian, Alexandra Tomiță, Horia Ursu, Matei Vișniec, Mihai Zamfir.
– Numeroase alte nominalizări și premii acordate de filialele USR și publicațiile culturale locale.
– Editura Cartea Românească a organizat anual concursuri de debut pentru poezie, proză, dramaturgie și a susținut activ tinerii scriitori, inclusiv prin concursurile de manuscrise organizate în colaborare cu USR.
– Circa 200 titluri au fost publicate și în format digital, fiind distribuite prin platformele naționale (în colaborare cu www.elefant.ro) și internaționale (Barnes & Noble, Apple Store, Google Play, Amazon ș.a.).
– Editura este inclusă pe lista Consiliului Național al Cercetării Științifice pentru cărțile din domeniul filologie (critică, teorie și istorie literară).
– A fost modernizat site-ul editurii (www.cartearomâneasca.ro) cu informații la zi despre oferta de carte și cu facilități de comerț electronic.
– Editura a fost prezentă la târgurile de carte importante din țară și în standurile naționale cu prilejul târgurilor internaționale la care România a participat.
– Cărțile cu potențial de a fi traduse au fost promovate prin editarea de cataloage în limba engleză, fiind distribuite la târgurile internaționale de la Londra, Frankfurt ș.a.
– Utilizarea suportului de marketing și difuzare al Editurii Polirom a contribuit la buna promovare și vizibilitate în librăriile din țară și din Republica Moldova.
– Titlurile de succes au fost reeditate în tiraje de masă (format de buzunar – poche) în colecția Top 10+ a editurii Polirom.
Cartea Românească a continuat astfel să își îndeplinească menirea sa, așa cum a fost definită de fondatorii ei în 1919, ca „institut de editură cu scopul tipăririi unei biblioteci cu conținut literar” care să contribuie la „răspândirea” culturii autohtone sub deviza „Promovarea scrisului românesc”. Desființată în 1948, ca urmare a procesului de sovietizare a țării, Editura Cartea Românească a fost reînființată în anul 1970, cu profilul tradițional, sub egida Uniunii Scriitorilor din România și conducerea lui Marin Preda. Următorii directori au fost George Bălăiță, Magdalena Popescu-Bedrosian și Dan Cristea, iar din anul 2005 administrarea ei a fost încredințată Editurii Polirom, politica editorială fiind asigurată de un comitet director format din Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieș și Silviu Lupescu.
Cele mai recente titluri Cartea Românească vor fi lansate la Salonul Internațional de Carte Bookfest, 20-24 mai 2015, Romexpo București: Șoseaua virtuții, de Cristian Teodorescu; Mierla neagră, de Radu Țuculescu; Moartea lui Sigfried, de Octavian Soviany; Dmitri: genul cinic, de Dmitri Miticov; Înotătoarea dezosată. Legende metropolitane, de Linda Maria Baros; Noaptea de gardă, de Ionelia Cristea, volumul de poezie cîștigător al Premiului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015; Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu, romanul cîștigător al Premiului de Debut al Editurii Cartea Românească, ediția 2015; Colonia fabricii, de Moni Stănilă; Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu.