Vineri, 22 mai 2015, ora 18:00, la Casa Universitarilor, Bucureşti ( Str. Dionisie Lupu, nr. 46), Alexandru Calmâcu lansează volumul ”Vise în paragină”, apărut la Editura Universităţii din Bucureşti. Cartea va fi prezentată de: Mircea Dumitru- rectorul Universităţii din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române, Liviu Papadima- prorector al Universităţii din Bucureşti, Liviu Franga- decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Dan Mircea Cipariu- scriitor, preşedintele Secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti, Doru Mareş- scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Volumul „Vise în paragină”, semnat de Alexandru Calmâcu şi apărut la Editura Universităţii din Bucureşti (2015), surprinde prin tematică şi stil. Observaţiile acide asupra realităţii formulează un mesaj direct despre viaţă şi societate, despre cultură şi incultură, despre gândire şi prostie. Fenomenul social îl fascinează pe autor, care se află în directă raportare cu acesta şi din care extrage seva spectaculară, cu râs şi plâns, cu ironie şi tandreţe, cu disperare, cu buimăceala firească a perceperii. Asemenea efecte se disting şi se simt, voluntar şi involuntar, prin stilul de scriere abordat, cititorul aflându-se, astfel, în faţa unui text în care sinonimia şi antinomia fac legea, prin forţa cuvântului.
Alexandru Calmâcu îmbină stilul publicistic cu cel literar, ferindu-se de comentarii subiective şi întrebări retorice. Proza scurtă îi este la îndemână. Editorialul publicistic şi schiţa ca gen literar se completează şi se regăsesc în această carte, prin elementele lor distincte, de construcţie şi de transmitere a mesajului. Autorul a structurat volumul în trei capitole – Cioburi colorate, Sensuri şi nonsensuri, 150 de ani –, iar ilustraţiile ce însoţesc textele, realizate de Laurenţiu Muşoiu, accentuează, prin imagine, semantica ideii.
Alexandru Calmâcu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Cariera de jurnalist a început-o, în 1985, la agenţia de presă Agerpres. În 1991 a fost corespondent de război în Transnistria, fiind singurul jurnalist român acreditat în zona de conflict. Ulterior, domeniul publicistic spre care s-a îndreptat a fost cel social – Învăţământ, Tineret, Cultură. A lucrat ca şef de secţie la „Evenimentul Zilei” şi „Gardianul” şi ca redactor şef la revistele „UNICEF” şi „Şcoala Românească”. În prezent este redactor şef la Editura Universităţii din Bucureşti. Ca ziarist şi editorialist a semnat reportaje, anchete, comentarii şi în alte publicaţii – România literară, Contemporanul, Tineretul Liber, Suplimentul literar al Tineretului Liber. A mai lucrat ca realizator la emisiunile „Mioriţa” şi „Un cenaclu pe săptămână” de la postul naţional de radio. Este autorul volumului „Critica Educaţiei” (Editura „Paralela 45”, 2010), a semnat volumul de proză scurtă „Vise în paragină” (Editura Univesităţii din Bucureşti, 2015) şi romanul „Cronică despre alb sau negru” (Editura „Tracus Arte”, 2015). Ca traducător din limba italiană, Alexandru Calmâcu a adus în faţa cititorilor români romanul „Parfum de maci” de Gloriana Orlando (Editura „Princeps Edit”, Iaşi, 2006) şi volumul de publicistică „Mafia ucide până şi tăcerea” de Elio Camilleri (Editura „Princeps Edit”, Iaşi, 2007).