spot_img

”Donau Lounge”, la Bookfest 2015

În perioada 20-24 mai 2015, Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucureşti va fi prezent la Salonul Internaţional de Carte BOOKFEST cu proiectul DONAU LOUNGE în Cafeneaua Bookfest şi Clubul Şoriceilor din Bookfest. În cadrul proiectului vor fi organizate evenimente literare, culturale şi programe pentru copii. Invitaţii din diferite ţări dunărene (Ungaria, Austria, Bulgaria, România) aşteaptă publicul bucureştean cu lecturi publice, mese rotunde, atelier pentru copii şi cu un panou de post-it-uri pentru cugetări dunărene.

La iniţiativa Institutului Balassi – Collegium Hungaricum din Viena, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti prezintă proiectul DONAU LOUNGE, care aduce în centrul atenţiei conexiunile culturale din spaţiul dunărean, propunându-şi în mod evident consolidarea colaborării culturale dintre ţările dunărene. Această platformă de colaborare este cel mai important proiect al Clusterului Cultural Dunărean (Danube Cultural Cluster) de până acum, armonizat cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Conţinutul şi imaginea lounge-ului au un scop comun: mai mult dialog, mai multă toleranţă şi mai multă colaborare prin cultură în Regiunea Dunării!

DONAU LOUNGE din Bucureşti este un proiect în colaborare al Danube Cultural Cluster, Institutul Maghiar din Bucureşti, Institutul Cultural Român din Bucureşti, şi Forumul Cultural Austriac din Bucureşti. Proiectul DONAU LOUNGE este realizat cu sprijinul Fondului Cultural din Ungaria (NKA).

AgențiadeCarte.ro vă prezintă programul evenimentelor.
DONAU LOUNGE @ BOOKFEST

Literatură şi cultură din ţările Dunărene

20–24 mai 2015

Bucureşti, ROMEXPO

ME AND THE DANUBE

zilnic, Cafeneaua Bookfest

Panou de post-it-uri unde pe tot parcursul târgului cei care vor trece prin cafenea vor putea pune post-it-uri pe aceste panouri cu gânduri şi impresii despre Dunăre şi ideea: „Dunărea ne leagă”.

Vineri, 22 mai

KRISTIN DIMITROVA: SABAZIOS (BG)

prezentare de carte

14.00-15.00, Cafeneaua Bookfest

Cartea Sabazius a autoarei Kristin Dimitrova a apărut în 2012 în limba română. Autoarea va dialoga cu Corina Bernic, scriitor şi manager cultural despre cartea ei, precum şi despre Societatea Elias Canetti şi literatura contemporană din Bulgaria.

CREIONUL FERMECAT / CSODACERUZA (HU)

workshop pentru copii

17.00-18.30, Clubul Şoriceilor

Program interactiv pentru copii în colaborare cu revista pentru copii Csodaceruza (Creionul fermecat) din Budapesta. Copii vor redacta o revistă ilustrată pe tema Dunării.

ÎN DIALOG CU ISTVÁN KEMÉNY (HU) DESPRE DUNĂRE

prezentare de carte

19.00-20.00, Cafeneaua Bookfest

Cu ocazia apariţiei volumului de poezii O îndepărtată alarmă aeriană de Kemény István (HU) autorul va dialoga cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari (RO) şi traducătorul volumului Andrei Dósa (RO).

CA ÎNTRE FRAŢI PE MALUL DUNĂRII: FILIP ŞI MATEI FLORIAN (RO)

prezentare de carte

20.00-21.00, Cafeneaua Bookfest

Filip şi Matei Florian (RO) vor dialoga despre literatură şi pescuit pe marginea apariţiei maghiare a volumului Kölyök utca – Băiuţeii. Eveniment moderat de Karácsonyi Zsolt (RO), poet.

Sâmbătă, 23 mai

ÎN VÂRTEJUL CULTURAL AL DUNĂRII – ARTIŞTI, NETWORK, BEST PRACTICES

masă rotundă

19.30-21.00, Cafeneaua Bookfest

Bogăţia şi diversitatea culturală a regiunii Dunărene nu mai este o supriză pentru nimeni. Pe malurile Dunării înfloreşte cultura şi arta contemporană în mii de culori. Vă invităm la un dialog cultural despre proiectele culturale şi trendurile artistice din regiunea Dunării.

Participă:

Teodor Frolu, Rowmania (RO)

Méhes Márton, Danube Cultural Cluster (HU)

Alexandru Popescu, Traduki Romania (RO)

Carola Schmidt, Cargo Project (AT)

Eveniment iniţiat de Institutul Balassi – Collegium Hungaricum Vienna şi Danube Cultural Cluster (Viena)

Organizator principal în România: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti

Parteneri:

Bookfest

NKA – Fondul Cultural Naţional din Ungaria

Publishing Hungary

Institutul Cultural Român din Bucureşti

Forumul Cultural Austriac din Bucureşti

Danube Cultural Cluster din Viena

Societatea Elias Canetti din Ruse

Traduki Romania

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508