spot_img

”Opus 5 – Soleil de l’Est – Incursiuni în pictura contemporană românească”, la Galeria ICR Viena

Institutul Cultural Român de la Viena găzduieşte în perioada 17 aprilie – 28 mai 2015 expoziţia „Opus 5 – Soleil de l’Est – Incursiuni în pictura contemporană românească“. Expoziţia, organizată în colaborare cu Asociaţia Soleil de l’Est, cuprinde lucrări semnate de artiştii Robert Köteles, Corneliu Vasilescu, Cristian Sida, Dan Cioca şi Mariana Cinteanu.  În cadrul vernisajului ce va avea loc în data de 17 aprilie 2015, de la ora 19.00, preşedintele Asociaţiei Soleil de l’Est, Michel Gavaza, va prezenta publicului detalii despre expoziţie şi artişti, albumul ”Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l’Est” (Editura ICR, 2013) şi volumul ”Dan Cioca: album monografic” (Editura ICR, 2014).

Asociaţia Soleil de l’Est a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani cu scopul de a promova schimbul cultural între statele est-europene şi de a promova arta din acest spaţiu în Europa Centrală. Expoziţiile reprezintă o etapă firească a unui proces ce a debutat în anul 2001 şi care presupune ca în fiecare an o serie de artişti să fie invitaţi să participe la un atelier de creaţie. Artiştii realizează lucrări ce reflectă experienţele dobândite în perioada atelierului.

Expoziţia „Opus 5 – Soleil de l’Est – Incursiuni în pictura contemporană românească“ poate fi vizitată la sediul ICR Viena din Argentinierstrasse 39, în perioada 17 aprilie – 28 mai 2015, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 18.00.

Intrarea este liberă.

Robert Köteles

Structurile abstracte ce definesc lucrările lui Köteles s-au dezvoltat în timp. În diversitatea lor devin semne coagulate în manifestări vizuale complexe. Muchiile şi unghiurile ascuţite, dificil de definit în contextul perfecţiunii lacunare, stau în contrast cu liniile puternice, trasate cu mâna liberă ce consolidează structural lucrarea. Reţeaua fundamentală formată din linii, pare copleşitoare la prima vedere. Ţesătura stelară rezultată din acest mixaj linear, acurată şi dominantă  – se estompează prin impactul cu pata de culoare, ansamblul câştigând astfel în expresivitate. Artistul adaugă la final acestei ecuaţii contrastante, care se compune din antiteza dintre forma amorfă şi structurile geometrice, o nouă variabilă, culoarea, care reprezintă undele vieţii şi puterea senzualităţii. Köteles utilizează culorile prin gesturi ample, lăsându-şi amprenta asupra lucrărilor prin oscilaţia pensulei în aplicarea culorilor. Lipsa elementelor figurative, fără a priva lucrările de conţinutul semantic, îmbogăţeşte limbajul său plastic.

Corneliu Vasilescu

Intenţia artistului nu este de a identifica un echivalent emoţional al gândirii pragmatice ci de a impune, fără a recurge la o instanţă mediatoare, o realitate artistică autonomă. Artistul apelează la tehnici poetice evitând însă intersectarea cu dimensiunea lirică care se manifestă doar izolat. El exprimă în lucrările sale trăirile unui spirit romantic pentru care, aşa cum a enunţat Novalis, nimic nu este mai apropiat decât infinitul. Ca orice fire romantică, Corneliu Vasilescu dezvoltă o relaţie strânsă, familială cu coincidenţa în încercarea de a evita propria constrângere prin relaţii prea strânse cu lumea externă. Creaţia sa este plină de vitalitate, fără a impune o ruptură de sine cu ambientul. Mitologia creaţiei sale se inspiră din bucuria existenţei care este transpusă în limbajul artistic sub forma unei căutări neîntrerupte a armoniei.

Cristian Sida

Merită menţionat, în concordanţă cu viziunea lui Gerhardt Richter (pictor deosebit de apreciat de Cristian Sida), că pictura reprezintă un mediu prielnic pentru realizarea unei fotografii utilizând mijloacele aflate la dispoziţia pictorului. Cristian Sida ne oferă veritabile fotografii cromatice ale freamătului gândirii. Folosind această cheie, întreaga sa operă se descifrează ca o defocalizare şi extrapolare a formelor. Neclaritatea şterge urme şi puncte de reper lăsând impresia inexistenţei unei geneze. Disimularea formelor primordiale, materiale, permite o interpretare alternativă a lucrărilor sale. Fragmentarea şi întrepătrunderea secvenţială a scenariului tematic se înscrie într-o serie de procese de identificare culturală, istorică şi socială, impresionând prin independenţa faţă de alte elemente şi prin capacitatea de a se delimita de o anumită rigoare.

Dan Cioca

În mai bine de cinci decenii de activitate artistică, Dan Cioca a reuşit să creeze un univers saturat de culoare, inspirat din propriile amintiri, a cărui menire este cea a unei transpuneri cromatice a stărilor şi fluctuaţiilor personale. Artistul se exprimă printr-o combinaţie de mişcări fluide de pensulă şi o prelucrare extinsă a suprafeţei pânzei. Zonele de culori calde comunică în deplină rezonanţă muzicală cu suprafeţele albe într-o manieră plastică, relaxată şi totodată complexă. Manifestările imprevizibile ale demersului artistic deseori neliniştit, transpun experienţe proprii fără a utiliza un mediator, ghidând privitorul spre starea iniţială de tensiune captată în lucrările sale. Acesta este motivul pentru care lucrările lui Dan Cioca ne oferă un adevărat spectacol compus dintr-un amestec rafinat de spontaneitate şi compoziţie controlată. Artistul prezintă prin şi în opera sa o viziune personală a unui echilibru între artist şi artă.

Mariana Cinteanu

De la debutul artistic din anul 1996 marcat de lucrări abstract-expresive, creaţia Marianei Cinteanu a acumulat motive noi, esenţiale, inspirate din ideea „pulsaţiilor mişcării” ca echivalent al vibraţiilor ritmice şi fluxului indispensabil vieţii corpului uman. Ciclul de lucrări „Rouge-Noir, Pulsations dans l’Espace“ este caracterizat de prezenţa acestor lovituri ritmice, puternice dar totodată blânde care generează prin caracterul lor rigid şi sensibil, prin energia şi dinamica lor, unde de tensiune ce imprimă spaţiului înconjurător o mişcare de oscilaţie şi o dinamică aparte. Când culoarea roşie şi cea neagră intră în contact cu suprafaţa pânzei se generează impresia unei interacţiuni între două entităţi care se definesc ca o mişcare în spaţiu şi care insinuează determinarea unui dinamism impus de liniile simple de demarcare.

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508