Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă din luna aprilie sau mai, când Luna e in preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreaga sărbătoresc „Ziua Astronomiei”. La ora actuală ziua astronomiei este sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii și alte instituții de profil din întreaga lume. Pe scurt, Ziua Astronomiei e o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice din mijlocul parcurilor, demonstrații sau alte activități. În acest an Ziua Internațională a Astronomiei se va săbători pe 25 aprilie.
Prezentări de astronomie la Palatul Suțu
Călătorie prin Univers – Prezintă: Adrian Șonka.
Evenimentul va avea loc pe 25 aprilie și pe 9 mai la ora 19:00, la Palatul Suțu.
Observatorul Astronomic vă asteaptă să faceți o călătorie până la marginea Universului. Sâmbătă, 25 aprilie 2015, și Sâmbătă, 9 mai 2015. Călătoria se va face folosind un program de astronomie creat de National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) și o proiecție normală, însoțită de explicații „pe viu”.
Câte stele sunt pe cer? – Prezintă: Adrian Șonka.
Evenimentul va avea loc pe 2 mai și pe 23 mai, la ora 19:00, la Palatul Suțu.
Prezentarea constă în vizualizarea (și conștientizarea) numărului enorm de stele care se află în Univers. Pentru a ilustra acest fapt se va folosi un program de astronomie și baze de date cu observații astronomice reale. Prezentarea este o proiecție pe întuneric, însoțită de explicații live. Participanții vor vedea cum arată cerul văzut cu ochiul liber și prin telescop, dar și o colecție de obiecte observate până în prezent de astronomi.