Pornind dintr-o piață urbană bucureșteană, Cătălin D. Constantin vă invită joi, 23 aprilie 2015, de la ora 19:00, la Palatul Suțu, într-un periplu pasionant prin mai multe dintre piețele orașelor europene. Celebre sau aproape necunoscute. Mari sau mici. Scene ale unor ample procesiuni și ritualuri. În egală măsură, scene ale spectacolului vieții cotidine. Cătălin D. Constantin aruncă asupra acestor piețe o privire antropologică. Prezentarea sa este însoțită de numeroase fotografii.
Legând între ele clădirile și istoria lor, o altă Piață se ivește. Nu una formată din clădiri, bijuterii arhitecturale sau nu, în funcție de gustul și normele vremurilor, ci una în care clădirile sunt mai degrabă conținute, decât definitorii, parte a unei geometrii mai complicate, care cuprinde oameni și întâmplări, cauzele construcției și, pur și simplu, viață. O Piață în care clădirile sunt doar rezultatul și forma.
Cătălin D. Constantin este editor de carte, predă cursuri și seminare la departamentul de studii culturale și antropologie al Facultății de Litere de la Universitatea din București, este redactor la revista Cultura, unde coordonează paginile de antropologie. A coordonat mai multe colecții de beletristică și a mai multe albume de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Teza de doctorat, publicată în 2013, a avut ca temă viața cotidiană în orașele românești la începutul secolului al XX-lea, pornind de la jurnale inedite de epocă ale unor personaje anonime, pe care le-a colecționat de-a lungul timpului. Îmbinând pasiunea pentru fotografie cu plăcerea de a scrie și de a călători, a susținut în 2014 un al doilea doctorat, în Arhitectură, având ca temă piețele orașelor din Europa și simbolismul lor.