spot_img

Iosif Király, la ICR New York

ICR New York vă invită la două conferințe de excepție, susținute de cunoscutul arhitect și artist vizual Iosif Király: ”Fotografia în arta contemporană românească”, joi, 23 aprilie 2015, ora 19.00, la ICR New York, Sala Auditorium (200 East 38th Street, New York, NY 10016) și  ”Servind arta. Modalitățile grupului subREAL de a excava și (re)construi arhivele în cadrul Simpozionului Media in Arhivă: Imagine, Text, Performance, vineri, 24 aprilie 2015, ora 14.00 , la New York University – Jordan Center (19 University Place, 2nd Floor, Room 222, New York, NY 10003).

Mai întâi, joi, 23 aprilie 2015, ora 19.00, ICR New York organizează, în Sala Auditorium, conferințaFotografia în arta contemporană românească, în cadrul căreia Iosif Király va prezenta tendințele, direcțiile și temele recurente în arta fotografică din România ultimelor decenii, din prisma multiplelor ipostaze care îl definesc: artist vizual, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte din București (departamentul de Fotografie și Imagine Dinamică), și membru fondator, alături de  Călin Dan, al grupului subREAL.

Fotografia, ca mediu, a trecut în ultimii 25 de ani prin schimbări importante, cu implicații profunde în modul de captare, stocare, difuzare și percepere a imaginilor. Procesul de globalizare, care s-a manifestat în toate domeniile, a fost oarecum simultan cu tranziția ce a avut loc în domeniul fotografiei de la analog la digital și care a facut posibilă apariția www. (world wide web), a rețelelor de socializare, și a schimbat radical industria fotografică, dar și pe cea media.

Fotografia românească nu a făcut nici ea excepție de la aceste transformări. Din perspectivă artistică, fotografia a devenit și în România, ca și în alte țări, un mediu folosit de tot mai mulți artiști. Poziția fotografiei pe scena artistică românească a fost consolidată și datorită pătrunderii acesteia în sistemul de educație artistică universitară. Schimbările menționate mai sus, cărora li s-a adaugat și tranziția îndelungată de la o societate totalitară, în care aproape totul era controlat, la una de factură neo-liberală, sunt vizibile atât în viața cât și în creația artiștilor care se folosesc de fotografie.

Conferința va fi însoțită de un bogat material vizual, prezentat electronic, sub forma de slideshow, incluzând imagini din creația unor artiști reprezentativi pentru fotografia contemporană din România, între care: Ion Grigorescu, Paul Neagu, Andrei Cdere, SIGMA, Ștefan Bertalan, Peter Jacobi, Mihai Oroveanu, Eugenia Pop, Wanda Mihuleac, Doru Tulcan, Dorel Găina, Feleki Károly, Iosif Király, Roxana Trestioreanu, Marilena Preda-Sânc, Gheorghe Rasovszky, László Újvárossy, Teodor Graur, Călin Dan, Eugen Moritz, Eugen Săvinescu, grupul subREAL, Aurora Király, Alexandra Croitoru, Nicu Ilfoveanu, Petruţ Călinescu, Cristina David, Bogdan Bordeianu, Larisa Sitar, Michele Bressan, Bogdan Gîrbovan, Ştefan Sava, Ioana Cîrlig, Andrei Mateescu, Daniel Djamo, Daniel Ghercă ș.a.

A doua zi, vineri, 24 aprilie 2015, grație parteneriatului ICR New York – NYU (New York University), Iosif Király va participa la Simpozionul internațional Media in Arhivă: Imagine, Text, Performance,  în cadrul căruia va prezenta conferința Servind arta. Modalitățile grupului subREAL de a excava și (re)construi arhivele, începând de la ora 14.00. Simpozionul, organizat și coordonat Dr. Cristina Vătulescu, profesor asociat la Departamentul de Literatură Comparată și “Director of Undergraduate Studies” la cunoscuta universitate new-yorkeză, va avea loc la Jordan Center din cadrul NYU (19 University Place, etaj 2, sala 222).

Tema simpozionului este descrisă astfel:

Interesul stârnit de deschiderea arhivelor după căderea Cortinei de Fier, acum 25 de ani, a fost urmat la început de o firească orientare spre informație – numărul victimelor, numele vinovaților, modul intern de funcționare al unui sistem înscris în munți de documente. În prezent ne găsim în mijlocul unei noi revoluții arhivistice, o revoluție globală de această dată, în care digitalizarea arhivelor promite din nou o cantitate de informații fără precedent. Acest simpozion internațional convoacă arhiviști, artiști, cercetători, experți ale căror contribuții vor atrage atenția asupra a ceea ce este de obicei pierdut din vedere în astfel de revoluții arhivistice. Subiectele de discuție includ: relația dintre imagine și text în arhivă, locul corpului și al performance-ului în arhivă, materialitate și imaterialitate. Participanți: Paula Amad, Emma Hamilton, Iosif Király, Michael Kunichika, Oksana Sarkisova, Sven Spieker, Diana Taylor, Ernst Van Alphen, Cristina Vătulescu.

Iosif Király (n.1957, Reșița) este arhitect și artist vizual, stabilit la București. Lucrările lui se concentrează pe relația dintre percepție, timp şi memorie. În anii 1980 a fost activ în rețeaua internațională mail-art, o mişcare artistică alternativă, generată de estetica grupului Fluxus. Din 1990, a avut numeroase proiecte media, fie independent, fie ca membru al grupului subREAL (cu Călin Dan). După 2000 a realizat (împreună cu arhitecții Mariana Celac și Marius Marcu Lapădat) mai multe cercetări fotografice care investighează schimbările din viața cotidiană şi peisajul natural / urban din România post-comunistă. Are un doctorat în arte vizuale (2008) şi un master în arhitectură. Este profesor la Universitatea Națională de Arte din București, unde predă din 1992, iar în 1995 a fost co-fondator al departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică. În paralel, este profesor asociat la Școala Naționala de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în cadrul programului Master de Studii Vizuale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă (AICA).

Iosif Király a beneficiat de mai multe rezidențe artistice și a primit numeroase premii și recunoașteri naționale și internaționale, între care: 2013 – Castrum Peregrini, Amsterdam; 2012 – 18th Street Arts Center, Santa Monica / SUA – Visiting artist in residence (însoțit de două burse oferite de The Los Angeles Department of Cultural Affairs și The Trust For Mutual Understanding); Artist in Residence. Krems; 2009-2013 New Europe College / Senior Getty Fellow, București; 2009 ‐ European Central Bank ‐ Annual Photography Award 2009 – 2nd prize; 2006 – Trebesice Castle, Republica Cehă; 2004‐2005 – New Europe College / Getty Fellow, București; 2004 ‐ Foundation BINZ39 Zürich; 2002 – IASPIS, Stockholm; 2001 – Light Work, Syracuse, NY; 2001 – Premiul UAP pentru multimedia; 2000 – Nordic Institute for Contemporary Art – Helsinki; 1999 ‐ Kultur Kontakt, Viena; 1997‐1998 ‐ Akademie „Schloss Solitude”, Stuttgart; 1995‐1996 ‐ Künstlerhaus Bethanien, artist in residence susținut de Philip Morris Kunstförderung Berlin.
Lucrările sale se află în mai multe colectii private sau ale unor instituții publice, precum: Muzeul Național de Artă Contemporană, București (MNAC); Stedelijk Museum, Amsterdam; 2000+ Arteast Collection, Moderna Galerija Ljubliana; Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart, Berlin; Neue Galerie Graz am Landsesmuseum Joanneum; Museum of Contemporary Art, Ars Aevi, Sarajevo; The Benetton Collection; Light Work, Syracuse, NY; Emprise Bank, Wichita, KS; Fondazione Cassa di Risparmio di Modena; European Central Bank, Frankfurt.

Link  RCINY: http://icrny.org/541-IOSIF_KIRALY_at_RCI_New_York_and_NYU.html

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508