Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu face parte din proiectul ”BeSpectACTive!”, un proiect european ce se desfășoară pe o perioadă de 4 ani (decembrie 2014 – noiembrie 2018), cofinanţat de programul Creative Europe 2014-2020 al Uniunii Europene.
Proiectul ”BeSpectACTive!” încurajează dezvoltarea audienţei şi dialogul intercultural prin schimbul de bune practici între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Alături de TNRS, ceilalţi parteneri – festivaluri europene, teatre şi centre de cercetare – sunt: Comune di Sansepolcro – Kilowatt Festival (Italia), Fondazione Fitzcarraldo – Torino (Italia), Universitatea Montpellier I (Franţa), Universitatea din Barcelona (Spania), London International Festival of Theatre (Marea Britanie), York Citizens Theatre Royal (Marea Britanie), Tanec Praha (Republica Cehă), Bakelit Multi Art Center – Budapesta (Ungaria), Domino – Perforacije Festival – Zagreb (Croaţia), B-51 – Ex Ponto Festival – Ljubljana (Slovenia), Associazione Culturale Perypezye Urbane – Milano (Italia).
Cea mai bună strategie pentru atragerea de noi publicuri pentru spectacolele de artă contemporană este implicarea audienței în procesul de decizie și de programare, precum și dezvoltarea unor relații mai strânse între artiști, instituții culturale și public.
Proiectul va consta în :
1. Realizarea a 12 noi spectacole în coproducție, care vor fi prezentate în teatrele partenere și crearea a 9 spectacole de dans, ce vor fi postate pe o platformă web. Aceste acțiuni vor implica 150 de artiști europeni, într-o perioadă de peste 500 de zile de lucru.
2. Workshop-uri cu participarea publicului, ce vor implica peste 1000 de cetățeni europeni în procesul de programare a spectacolelor. Aceștia vor propune 108 spectacole ce vor fi prezentate în 8 țări diferite.
3. Dezvoltarea unei platforme online, cu ajutorul unei tehnologii ce va permite crearea unui forum de discuții pentru organizații, comunități și publicuri, pentru schimbul de idei și experienţe.
4. Repetiții deschise, seminarii internaționale, producerea unui documentar (distribuit prin rețelele culturale europene de televiziune), publicații și alte activități pentru promovarea și diseminarea proiectului.
Implicarea activă a 3 centre de cercetare va asigura analiza și evaluarea metodologiei și rezultatelor proiectului.
Prima activitate internațională care implică Teatrul Naţional „Radu Stanca” este workshop-ul pe care îl va susține la Sibiu coregraful ceh Michal Záhora, în perioada 30 martie – 2 aprilie, pentru 10 studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, pentru actorii TNRS, precum și pentru voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Atelierul va contribui la realizarea spectacolului LETTERS, pentru care Michal Záhora va semna coregrafia, dar va fi și interpret principal. În cadrul atelierului, coregraful va discuta cu participanții despre modul fiecăruia de a comunica cu cei din jur. „Mă interesează comunicarea personală între oameni, acea stare emoțională când există deschidere, sinceritate, vulnerabilitate. În scrisori ne exprimăm cele mai intime gânduri sau emoții, uneori chiar le scriem fără să le trimitem. Îmi doresc să mă întâlnesc cu oameni care să împărtășească cu mine și cu întregul grup aceste gânduri, prin intermediul scrisorilor”, declară Michal Záhora.
După rezidenţa creativă de la Sibiu, Michal Záhora va mai susţine un workshop la Sansepolcro (Italia) – CapoTrave/Kilowatt Festival, în perioada 6-11 aprilie. Prima prezentare publică a proiectului – „work in progress” – va avea loc în timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 20 iunie 2015. Premiera mondială va avea loc în cadrul Festivalului Kilowatt din Italia, pe 19 iulie, iar în Cehia premiera va fi prezentată la Teatrul PONEC din Praga, în septembrie 2015.