spot_img

Proiectul european ”BeSpectACTive!” începe la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu face parte din proiectul ”BeSpectACTive!”, un proiect european ce se desfășoară pe o perioadă de 4 ani (decembrie 2014 – noiembrie 2018), cofinanţat de programul Creative Europe 2014-2020 al Uniunii Europene.

Proiectul ”BeSpectACTive!” încurajează dezvoltarea audienţei şi dialogul intercultural prin schimbul de bune practici între profesionişti din domeniul artelor spectacolului. Alături de TNRS, ceilalţi parteneri – festivaluri europene, teatre şi centre de cercetare – sunt: Comune di Sansepolcro – Kilowatt Festival (Italia), Fondazione Fitzcarraldo – Torino (Italia), Universitatea Montpellier I (Franţa), Universitatea din Barcelona (Spania), London International Festival of Theatre (Marea Britanie), York Citizens Theatre Royal (Marea Britanie), Tanec Praha (Republica Cehă), Bakelit Multi Art Center – Budapesta (Ungaria), Domino – Perforacije Festival – Zagreb (Croaţia), B-51 – Ex Ponto Festival – Ljubljana (Slovenia), Associazione Culturale Perypezye Urbane – Milano (Italia).

Cea mai bună strategie pentru atragerea de noi publicuri pentru spectacolele de artă contemporană este implicarea audienței în procesul de decizie și de programare, precum și dezvoltarea unor relații mai strânse între artiști, instituții culturale și public.

Proiectul va consta în :
1. Realizarea a 12 noi spectacole în coproducție, care vor fi prezentate în teatrele partenere și crearea a 9 spectacole de dans, ce vor fi postate pe o platformă web. Aceste acțiuni vor implica 150 de artiști europeni, într-o perioadă de peste 500 de zile de lucru.

2. Workshop-uri cu participarea publicului, ce vor implica peste 1000 de cetățeni europeni în procesul de programare a spectacolelor. Aceștia vor propune 108 spectacole ce vor fi prezentate în 8 țări diferite.

3. Dezvoltarea unei platforme online, cu ajutorul unei tehnologii ce va permite crearea unui forum de discuții pentru organizații, comunități și publicuri, pentru schimbul de idei și experienţe.

4. Repetiții deschise, seminarii internaționale, producerea unui documentar (distribuit prin rețelele culturale europene de televiziune), publicații și alte activități pentru promovarea și diseminarea proiectului.

Implicarea activă a 3 centre de cercetare va asigura analiza și evaluarea metodologiei și rezultatelor proiectului.

Prima activitate internațională care implică Teatrul Naţional „Radu Stanca” este workshop-ul pe care îl va susține la Sibiu coregraful ceh Michal Záhora, în perioada 30 martie – 2 aprilie, pentru 10 studenți de la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, pentru actorii TNRS, precum și pentru voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Atelierul va contribui la realizarea spectacolului LETTERS, pentru care Michal Záhora va semna coregrafia, dar va fi și interpret principal. În cadrul atelierului, coregraful va discuta cu participanții despre modul fiecăruia de a comunica cu cei din jur. „Mă interesează comunicarea personală între oameni, acea stare emoțională când există deschidere, sinceritate, vulnerabilitate. În scrisori ne exprimăm cele mai intime gânduri sau emoții, uneori chiar le scriem fără să le trimitem. Îmi doresc să mă întâlnesc cu oameni care să împărtășească cu mine și cu întregul grup aceste gânduri, prin intermediul scrisorilor”, declară Michal Záhora.

După rezidenţa creativă de la Sibiu, Michal Záhora va mai susţine un workshop la Sansepolcro (Italia) – CapoTrave/Kilowatt Festival, în perioada 6-11 aprilie. Prima prezentare publică a proiectului – „work in progress” – va avea loc în timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, pe 20 iunie 2015. Premiera mondială va avea loc în cadrul Festivalului Kilowatt din Italia, pe 19 iulie, iar în Cehia premiera va fi prezentată la Teatrul PONEC din Praga, în septembrie 2015.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508