spot_img

Prima distincție în concursul internațional de design de carte, câștigată de o carte din România

”Cartea de vizită” este printre premianții competiției internaționale de design de carte Best Book Design from all over the World 2015. Juriul independent format din șapte specialiști au selectat 14 titluri câștigătoare din 10 țări, printre care și România. Este prima oară când o carte din România primește o distincție de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigență profesională și creativă în domeniul designului de carte. Competiția internațională are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. Pot fi înscrise doar cărți care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel național. In ultimele trei ediții au fost înscrise și cărți din România selectate în concursul național de design de carte ”Cele mai frumoase cărți din România”. În edițiile 2013 și 2014, România a avut cărți nominalizate la premii de către juriul internațional, iar în acest an, ”Cartea de vizită” a fost distinsă cu Mențiunea de Onoare. AgențiadeCarte.ro este partener media al proiectului cultural ”Cele mai frumoase cărţi”.

Albumul este o colecție de 59 cărți de vizită ce datează din prima parte a secolului XX și a fost tipărit într-o ediție de 150 exemplare. Cartea este o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrități sau oameni obișnuiți, ale căror cărți de vizită ne servesc astăzi drept suport pentru un exercițiu de stil și o lecție de imagine personală. Cartea se dorește a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidelă și obiectivă a cărților de vizită selectate, fără intervenții estetice în procesul de prelucrare, cu o grafică discretă, deloc invazivă, care respectă construcția minimală, dar riguroasă a cărții de vizită, lăsând notițele și mesajele să vorbească în locul unor explicații tradiționale. Jocurile de texturi și tehnicile combinate, fac din copertă o introducere tactilă în atmosfera cărții.

„Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărți provenind din 30 de țări din toată lumea au trebuit să fie jurizate – cu siguranță, deciziile nu au fost ușoare, luând în considerare numărul enorm de cărți frumoase și diversitatea copleșitoare a abordărilor – design de carte excepțional din atât de multe țări și culturi.”, a declarat Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

„Suntem bucuroși și onorați de această distincție și le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect – de la cei care ne-au pus la dispoziție originalele cărților de vizită, până la tipografii și legătorii care au avut grijă ca această idee să se materializeze fără cusur. Și, bineînțeles, mulțumim proiectului Cele mai frumoase cărți din România, fără de care participarea la această competiție nu ar fi fost posibilă.” au spus autorii, la aflarea veștii despre premiul primit.

Autorii și editorii acestei cărți, Fabrik – 72+87, un atelier tipografic și o asociere între doi graphic designeri, și-au propus să finanțeze singuri proiectul pentru a putea respecta toți pașii procesului clasic de producție de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune și respect pentru această disciplină.

carteadevizita.tumblr.com, fabrik.ro, cargocollective.com/7287

Toate cele 585 de cărți participante, între care și cărțile finaliste ale concursului ”Cele mai frumoase cărți 2014” vor fi prezentate publicului în expoziția Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie 2015 în standul Stiftung Buchkunst – G600 din Hala 3. Pe siteul http://www.stiftung-buchkunst.de/de/schoenste-buecher-aus-aller-welt.html veți găsi lista și descrierile tuturor cărților premiate, lista cărților nominalizate și descrierea membrilor juriului.

De asemenea, ”Cartea de vizită” va fi expusă și în standul României, la Leipzig, alături de celelalte cărți premiate în concursul național de design de carte, urmând o serie de expoziții (cu cărțile premiate sau cu toate cărțile selectate în urma jurizării) la tărgurile internaționale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România și de Institutul Cultural Român.

Informaţii despre proiectul cultural ”Cele mai frumoase cărţi”: www.celemaifrumoasecarti.ro.

Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură

Proiect cultural finanţat in 2014 de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Parteneri: Institutul Francez din Bucureşti, UNARTE, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Arta Grafică, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Deco si Eco, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţiadecarte.ro, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508