Pictorul român Sorin Neamțu m-a anunțat de intenția sa de a cuceri Viena prin NOIMA, un grup de pictori din zona Arad-Timișoara alături de care era activ de ceva vreme. Am fost foarte curios să aflu despre proiectul de pictură de 360 de grade și am fost de acord să-i găzduiesc în sectorul 7, în fața galeriei cu care lucrez, Schleifmühlgasse 12-14. Aspectul grupului alcătuit din Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Cosmin Fruntes și Sorin Scurtulescu a fost foarte prietenos și întregul proces a fost foarte interesant. Iși purtau ustensilele – pensule, vopsea, paletele și șevaleturile – în spate și au început să picteze pe loc la Urban Loritz Place (sectorul 7), și apoi în fața galeriei, in ploaie și chiar zăpadă. Ideea de a picta la 360 de grade se bazează pe adunarea mai multor perspective într-un unghi de 360 de grade într-o pictură, asemenea unei imagini 3D analog. A fost aproape imposibil să ajungă la 360 în doar câteva zile, dar au lucrat foarte eficient și la sfîrșit au luat mai multe lucrări cu ei acasă. Pictorii au avut întâlniri cu diverși galeriști, curatori și colegi care activează în Viena, și au vizitat mai multe locuri bune precum Muzeul de Istoria Artei și Colecția Essl.
În timpul unei întâlniri în barul vienez Jenseits (Viața de apoi), grupul a explicat ideile din spatele picturilor și cum este să lucrezi ca artist, pentru Agnes Hamvas (artistă), Maria Doppler (artist) și pentru mine (curator). Pentru ei, pictura este o modalitate de a căuta răspunsuri, dar și de a te investi emoțional în ceva. Pictura nu este o artă depășită așa cum anunță multe publicații internaționale de artă. Conceptul și meșteșugul rămîn la fel de importante. Ideea de a lucra împreună, în condițiile în care majoritatea artiștilor trăiește într-o situație precară, îi face mai puternici și este o credința proprie cu care și eu lucrez de 15 ani.
Toți pictorii au studiat la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. În timpul studenției s-au stabilit ca grup. NOIMA a luat naștere în 2003 datorită artiștilor Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Sorin Neamțu și Sorin Oncu. Grupul a debutat în 2004 la Joy’s Literary Cafe în Arad. Cei șase au avut prima expoziție sub numele/brandul NOIMA la Galeria 28 în Timișoara. În prezent, membrii activi ai grupului sunt: Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş.
În 2005, NOIMA se afla în Șiria, un sat în apropierea Aradului, pentru a doua oară. Artiștii mergeau în fiecare an acolo ca să picteze, să discute… Și-au dat seama ca oamenii au fost dintodeauna dispuși să susțină acest proiect de grup. Nu numai că au primit ajutor în managementul vânzărilor, dar erau văzuți ca fiind o companie plăcută. Printre admiratori s-a regăsit un grup de prieteni de-i lui Sorin Neamțu din Arad, un grup de tineri de clasă mijlocie care se întâlneau tot în cafeneau Joy’s… sună aproape ca o poveste. În 2005, M. Lazurca, un scriitor din grupul respectiv, a invitat câțiva amici, oameni de afaceri tineri, în tabăra de pictură a artiștilor. Au petrecut ore bune în curtea lui T. Adelmann din Șiria, discutând despre artă și pictură, lucrând chiar acolo, glumind, învățând din experiențele lor de viață. După mai mulți ani, când au apărut rețelele de socializare, s-au regăsit și au început să se gândească la o situație din care pot profita cu toții. Andrei Rosetti căuta un model financiar de ani buni.
El auzise de alte comunități de artiști și oameni de afaceri care călătoreau în Florența și în alte capitale culturale. Artiștii sunt bucuroși să meargă în locuri interesante fără să-și facă griji cu problemele financiare, iar oamenii de afaceri sunt mulțumiți că vizitează cu ghizi profesioniști galerii și muzee, se bucură de timpul petrecut in culisele lumii artei, aproape de procesul creativ – în acest caz, în cadrul „bucătăriei” de pictură. Dar această idee a fost doar începutul. Au scris o propunere pentru proiectul și planurile lor: oamenii de afaceri urmau să acopere cheltuielile de transport și producție pentru artiști, iar aceștia urmau să ofere tururi ale muzeelor si galeriilor locale și șansa de lua parte la procesul din spatele actului artistic. Acest experiment a început în Viena, unde buisnessmenii aveau un parteneriat cu hotelul Alt Wienerhof. Acesta a fost începutul a mai multor călătorii culturale și creative pentru grupul NOIMA, cea mai recentă fiind chiar cea descrisă mai sus. Următorul lor mare proiect este Project room Danube, a cărui deschidere a avut loc la sfârșitul lui februarie în Stuttgart. Ei au mai multe opriri de-a lungul Dunării în Austria, Ungaria și Serbia.
Avem astfel de a face cu o situație de câștig-câștig. Oamenii de afaceri au fost sinceri în legătură cu apetitul lor cultural, iar artiștii s-au implicat în proiect fără să ezite. Acesta este un bun exemplu de cooperare între artă și economie, și m-aș bucura dacă acest model va deveni din ce în ce mai folosit în viitorul apropiat.
NOIMA au avut acest eveniment la Schleifmühlgasse 12-14 Viena între 26-29 Ianuraie 2015.
Denise Parizek
www.revistaarta.ro/post/43/noima-cucereste-viena-sau-situatia-castig-castig