Controversat pe alocuri, admirat, alteori acuzat, dar cu siguranță unul dintre cei mai bine vânduți artiști români contemporani, Sabin Bălașa prezintă singura sa sculptură, „Echilibru”, ca un ultim exercițiu alchimic de materializare a existenţei umane veşnice, fiind realizată în ultimii ani de viață. Intenția artistului de a-și concentra filosofia într-o singură creaţie conferă, în primul rând, unicitate sculpturii și apoi materialitatea sa, dimensiunea remarcabilă (1,27 × 1,89 m), culoarea, contextul creaţional. Estimarea operei de mari dimensiuni ajunge la 150.000 euro, devenind astfel una dintre cele mai bine evaluate opere ale artistului (afară de frescele celebre, realizate în Universitățile naționale ori comanditate pentru pereții unor rezidențe privite). Caracterul comanditar al sculpturii se află în plan secund, cu toate că lucrarea provine din colecția unui important om de afaceri român.
„Echilibru”, alături de „Icar” (estimare: 10.000 – 15.000 euro), „Nocturnă” (estimare: 9.000 – 14.000 euro) și alte zece creații reprezentative, prezintă cea mai remarcabilă perioadă de creație a unui artist îndelung prețuit de colecționari și piața de artă.
Un alt filosof al culorilor și al căutării neîntrerupte legate de timp, spațiu și materie este Ion Țuculescu. Prezent în expoziția Licitației de Avangardă și Contemporană cu însăși vedeta ansamblului, „Ochii demiurgului” (estimare: 40.000 – 60.000 euro), artistul invită privitorul să se conecteze cu spiritualitatea folclorului românesc. Opera este realizată în cea de-a doua perioadă de creație a lui Țuculescu, perioada folclorică – foarte apreciată de colecționarii experimentați.
Licitația nu ar fi putut avea consistență fără prezența lui Alexandru Ciucurencu. „Peisaj cu căpițe” (estimare: 7.000 – 9.000 euro) și „Natură statică cu garoafe” (estimare: 7.000 – 12.000 euro) sunt reprezentative pentru ultima perioada de creație a artistului, care este și cea mai lichidă în piața de artă. Prima operă provine din celebra colecție George Macovescu, fost Ministru de Externe.
Celor doi artiști importanți li se alătură și Corneliu Baba cu operele „Rege nebun” (estimare: 10.000 – 16.000 euro) și „Piață la Veneția” (estimare: 6.000 – 12.000 euro), Avigdor Arikha cu „Books” (estimare: 8.000 – 12.000 euro), Victor Man cu „Landscape” (estimare: 8.000 – 12.000 euro) și „Apple Tree” (estimare: 9.000 – 14.000 euro). Iubitorii de artă se vor putea bucura și de opere ale unor artiști foarte cunocuți la valori mai accesibile, începând de la 200 euro.
Expoziția, ce poate fi vizitată până pe 23 martie 2015, este formată din loturile a patru licitații: Licitația „Albastru de Sabin Bălașa”, Licitația de Avangardă și Contemporană, Licitația de Valori Tradiționale și Licitația „Epoca de Aur”. Primele două licitații vor avea loc marți, 24 martie, iar celelalte două miercuri, 25 martie. Toate se vor susține la Athénée Palace Hilton.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.