Ambasada Ungariei la Bucureşti şi Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează joi, 12 martie 2015, ora 19.00 vernisajul expoziţiei comemorative ”Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola” şi lansarea volumului intitulat ”Viaţa artistică a lui Miklós Bánffy”. Evenimentul va avea loc la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, str. Gina Patrichi nr. 8, în prezenţa domnului Magdó János, director la Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Extern al Ungariei, şi a curatoarei expoziţiei, Szebeni Zsuzsanna.
„Recunoscut ca scriitor, grafician, pictor, scenograf, om de cultură, director al Teatrului Naţional şi al Operei din Budapesta, fondator al Breslei Transilvane a Artelor Frumoase, redactor-şef al revistei Erdélyi Helikon, politician, ministru al afacerilor externe al Ungariei, aristocrat maghiar şi un om care a trăit epoca de aur, declinul şi căderea clasei sale sociale” – aşa îl descrie Magdó János, director la Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Extern al Ungariei, pe Bánffy Miklós. La împlinirea a 140 de ani de la naşterea acestei personalităţi marcante transilvane, în 2013, la Cluj s-a organizat o sesiune ştiinţifică în cadrul căreia s-au evocat valorile create de Bánffy Miklós. Prelegerile prezentate aici au fost cuprinse în volumul bilingv, intitulat Viaţa artistică a lui Miklós Bánffy, volum pe care îl prezentăm şi publicului bucureştean.
Expoziţia intitulată ”Fără ea nici iarba nu creştea.. Rolul unei femei moderne, care îşi asumă responsabilităţi sociale la răscruce de secole” este menită să prezinte această epocă, un alt aspect al vieţii artistice, sociale şi confesionale din Cluj la sfârşit de secol XIX şi început de secol XX. Baroana Szilvássy Carola (1876-1948) a fost o personalitate emblematică a Clujului, soră medicală într-un spital militar în primul război mondial, cu o activitate publică intensă, preşedinta Asociaţiei Femeilor din Cluj, membru în Societatea Literară Kemény Zsigmond din Târgu Mureş, protectoare a revistei Erdélyi Helikon.
Szilvássy Carola şi-a asumat un rol important în îngrijirea bolnavilor şi ajutorarea săracilor, era foarte inteligentă, o nobilă care încălca normele sociale – muza lui Bánffy Miklós, şi deşi nu s-au putut căsători, contele a admirat-o şi a iubit-o până la sfârşitul vieţii, iar ea i-a fost model în crearea eroinei principale din Trilogia Transilvană. Mulţi au condamnat-o pentru încăpăţânarea ei, mulţi au admirat-o tocmai pentru excentricitatea ei. Bornemissza Elmerné Szilvássy Carola era o femeie care nu putea fi neobservată, ştia să urască şi să iubească cu pasiune…
Cum a salvat 72 de copii din flăcări, cum erau zilele obişnuite ale unei surori medicale în vâltoarea unui război mondial, ce film mut a regizat, dacă a zburat sau nu cu avionul lui Blériot? Ce muzică asculta, la ce practici de înfrumuseţare apela?
Aceste lucruri le vom afla din expoziţie.
Documentele care stau la baza expoziţiei provin din arhiva Eparhiei Reformate din Ardeal, dar şi din donaţiile numeroaselor persoane private, precum şi din materialele aflate la Muzeul Naţional de Istorie Teatrală din Ungaria.