Pe data de 1 martie 2015 va avea loc prima lansare a revistei „Dacia literară”, format nou, la Veneția, în cadrul evenimentului „Primăveri la Venezia”, organizat de Romeni & Moldavi InVeneto în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române Iași și Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Evenimentul are ca scop păstrarea conexiunilor dintre comunitatea românească din regiunea Veneto, Italia, și cultura vie românească. În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea revistei „Dacia literară” și a activităților Muzeului Literaturii Române Iași, precum și o sesiune de lectură cu fragmente din secțiuni ale revistei, susținută de Călin Ciobotari, redactorul-șef al revistei. De asemenea, evenimentul va avea și o parte interactivă, prin care participanții vor fi provocați la propriile evocări, ca parte a unui proces de rememorare a lui „acasă”.
În cel mai recent număr al revistei „Dacia literară” (11-12/2014) vă puteți delecta cu un dosar pe tema PR-ului cultural, o selecție de texte din antologia „Cartea copilăriilor”, reportaj, interviu pe tema meseriei de sufleur, articole despre patrimoniu, corespondențe din străinătate ș.a. Printre colaboratori se numără nume ca Florin Bican, Stelian Dumistrăcel, Cristina Hermeziu, Laure Hinckel, Viorel Ilișoi, Marily Le Nir, Cătălin Mihuleac, Radu Părpăuță, Otilia Vieru Baraboi etc. Numărul 9-10/2104, de asemenea într-un nou format, a fost unul special, dedicat Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), fiind foarte bine receptat.
Muzeul Literaturii Române Iași, în colaborare cu Asociația „Romeni & Moldavi InVeneto”, încearcă să permanentizeze relația cu comunitatea românească din regiunea Veneto, organizând împreună evenimente culturale atât în România, cât și în Italia. Această intenție se înscrie în filosofia generală a revistei „Dacia literară” de a deveni o „voce” culturală auzită în cât mai diferite regiuni ale Europei. Revitalizarea revistei face parte din proiectul managerial 2013 – 2017 al Muzeului Literaturii Române Iași și presupune adaptarea conținutului acesteia la discursul cultural contemporan, precum și punerea în valoare a patrimoniului într-o manieră proaspătă.
Mai multe informații despre activitatea redacției, apariția și cuprinsul numerelor noi se regăsesc la adresa www.muzeulliteraturiiiasi.ro, precum și pe pagina de Facebook a revistei.