Adenium aduce pe rafturile cititorilor un titlu nou și cât se poate de așteptat. “Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” este un volum destinat celor interesați de un mod de alimentație care exclude alimentele de proveniență animală, dar și de drepturile animalelor. Autorii, Gary L. Francione și Anna Charlton au realizat o carte în care “aduc argumente convingătoare în sprijinul faptului că nu este nevoie să adoptăm o anumită perspectivă a drepturilor animalelor pentru a înțelege că veganismul este o obligație morală; tot ceea ce trebuie să facem este să le acordăm animalelor o anumită valoare morală” (Gary Steiner, professor de filosofie John Howard Harris la Universitatea Bucknell). Volumul este tradus în română de Andra Hâncu și Oana-Celia Gheorghiu și poate fi comandat aici: http://www.adenium.ro/carte-tiparita/216-s-mancm-etic-o-analiz-a-moralitii-consumului-de-animale.html. Cartea analizează premisele unui stil de viață bazat alimente vegetale și aduce argumentele necesare oricărui tip de scepticism în fața veganismului.
Despre autori
Gary L. Francione este Boards of Governors Distinguished Professor of Law [Drept] și Savant Nicholas de B. Katzenbach în Drept și Filosofie la Facultatea de Drept a Universității Rutgers.
Anna Charlton este Profesor de Drept asociat la Facultatea de Drept a Universității Rutgers. A fost cofondatoare și co‑director (alături de Gary L. Francione) a Studiilor de Drept Rutgers în domeniul Drepturilor Animalelor între 1990 și 2000.
Fragmente din “Să mâncăm etic. O analiză a consumului de animale” (Adenium, 2015):
„Dacă animalele contează cât de puţin din punct de vedere moral, nu le putem consuma, nu putem consuma nici produsele de origine animală şi ne vom angaja în adoptarea unei diete vegane, cu alte cuvinte, o dietă bazată pe legume, fructe, cereale, leguminoase, fructe în coajă lemnoasă şi seminţe, excluzând orice preparat din carne, peşte, lapte, brânză, alte produse lactate şi ouă.”
„Cu minimum de efort, majoritatea felurilor de mâncare pot fi adaptate ușor în timpul preparării să se potrivească atât veganilor, cât și nonveganilor – de exemplu, adăugând tofu și legume într‑o porție și carne în cealaltă. Nu este neapărat necesar să pregătiți două feluri de mâncare complet diferite.”
„Obiceiurile noastre culinare nu sunt decât atât: niște obiceiuri. Nu există nimic atât de dificil în legătură cu dieta vegană. Se cere numai să deprindem niște obiceiuri noi nu chiar atât de multe, de fapt și de drept, din moment ce majoritatea dintre noi consumăm deja legume, fructe, cereale, leguminoase și semințe. Într‑adevăr, principala schimbare a obiceiurilor are legătură cu ceea ce încetăm să mai consumăm, nu cu ceea ce mâncăm pentru a înlocui respectivele produse de origine animală. Și majoritatea noilor vegani sunt uluiți de minunata diversitate de mâncăruri delicioase și nutritive pe care nici nu le‑ar fi încercat vreodată dacă nu ar fi adoptat o dietă vegană!”
Despre carte, via www.veganism.ro:
„Mulți dintre noi suntem tulburați când ne gândim la animalele care ne ajung în farfurie. Poate că ne-am gândit să nu mai mâncăm produse de origine animală, dar au existat multe motive care ne-au determinat să nu facem acest lucru. Autorii explorează peste 30 dintre aceste pretexte pe care le-au auzit fiind vegani de mult timp și abordează fiecare dintre acestea demonstrând de ce aceste pretexte nu funcționează. Plină de claritate și de bun simț în ceea ce privește etica privitoare la animale, fără jargon sau teorii complicate, această carte va schimba modul în care vă gândiți la ceea ce mâncați.”