Sâmbătă, 7 februarie 2015, de la ora 18.00, în cadrul Zilelor Roşiei Montane, la Librarium Palas Iași ( Alexandru Lăpușneanu nr.16), va avea loc o discuţie pe marginea cărţii lui Mihai Goţiu, Afacerea Roşia Montană, apărută la editura TACT. Alături de autor, va fi prezent Sorin Jurcă, locuitor al Roşiei Montane. Intrarea este liberă.
Mihai Goţiu investighează Afacerea Roşia Montană de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a făcut numeroase drumuri şi a locuit luni la rând la Roşia Montană. A participat la conferinţe naţionale şi internaţionale pe această tema. A strâns o documentaţie impresionantă despre alte exploatări similare din întreagă lume şi despre metodele înstrăinării resurselor României din ultimele decenii. A intrat în posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondenţe diplomatice şi strategii de lobby care indică implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi din conducerea NATO în derularea Afacerii. Pentru articolele legate de subiectul Roşia Montană, a fost premiat de societatea civilă la Green Awards 2011 şi de profesioniştii din presă la Gala SuperScrieri 2012.
“România nu va mai fi aceeaşi după Roşia Montană. Deocamdată, Roşia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmplă, la rândul ei, Roşia Montană va salva România. Şi nu e vorba de ieşirea din criză economică, ci de un lucru mult mai important: ieşirea dintr-o prea lungă criză morală”. (Mihai Goţiu, VoxPublica, 15 septembrie 2011)
Sorin Jurcă este membru fondator şi vicepreşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană. Născut la Roşia Montană, a lucrat că asistent geolog la compania minieră de stat Rosiamin timp de peste 20 de ani. Între anii 2007-2009, Sorin Jurcă a avut un rol esenţial în derularea activităţilor Centrului de Informare de la Roşia Montană, înfiinţat cu scopul de a furniza informaţii corecte şi precise privind riscurile mineritului la suprafaţă.
Aflată la cea de-a cincea ediţie (a patra în cazul Iaşiului), Ziua Roşiei Montane reprezintă un prilej pentru a promova patrimoniul cultural şi natural excepţional pe care Roşia Montană îl adăposteşte şi pentru a accentua necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestor vestigii, demne de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar de nu mai puţin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţă cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în galeriile sale subterane în secolul XIX reprezintă unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Român internaţional.
La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale atestând evoluţia exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepţional – 2 000 de ani – din perioada pre‐română până în epoca contemporană: şapte kilometri de galerii române, peste optzeci de kilometri de galerii medievale şi de epoca modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioada preindustrială sau lucrări hidrotehnice.
Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în alte oraşe din ţară şi străinătate, unde cele aproape două milenii de istorie vor fi sărbătorite prin evenimente similare. Harta şi programul tuturor oraşelor pot fi urmărite pe site-ul Zilei Roşiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro .