Duminică, 1 martie 2015, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Corul Naţional de Cameră Madrigal – Marin Constantin va susţine Concertul Extraordinar intitulat “Marin Constantin 90”, în cadrul căruia se vor interpreta piese care au făcut istorie în repertoriul celebrului cor, astăzi dirijat de Anna Ungureanu. Evenimentul este prezentat de criticii muzicali Valentina Sandu Dediu şi Viorel Cosma. Soliștii concertului sunt Denis Maxim și Ana Mirescu, iar la harpă va interpreta Miruna Vidican. De asemenea, în cadrul Programului Național Cantus Mundi, alături de Corul Madrigal va susține un recital și Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, la pian: Magdalena Faur.
Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.Cu acest prilej, ministrul culturii, domnul Ionuț Vulpescu, a semnat ordinul cu numărul 2111, publicat în Monitorul Oficial 133 din data de 23 februarie 2015, prin care titulatura instituției va cuprinde și numele fondatorului său: Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin. În rândul acțiunilor care punctează cei 90 de ani de la nașterea fondatorului Corului Madrigal se înscriu și eforturile Primăriei Municipiului București, care va amenaja o piață ce va purta numele lui Marin Constantin, și ale Universității Naționale de Muzică București, care va da același nume uneia dintre sălile noului sediu ce urmează a fi inaugurat.
În ziua în care muzicianul ar fi împlinit vârsta de 90 de ani, Aula Palatului Cantacuzino – Enescu găzduiește o masă rotundă, la care vor participa personalităţi de referință din cultura şi critica muzicală românească. Evenimentul, este prilejul de întâlnirea membrilor-alumni ai corului înfiinţat în urmă cu 52 de ani. În cadrul întâlnirii, alături de un micro-recital al Corului Madrigal, vor lua cuvântul apropiaţi de-ai Maestrului Marin Constantin. Accesul la acest eveniment se face pe bază de invitaţie.
Grila de emisiuni a Televiziunii Române va cuprinde, la acest sfârşit de săptămână, un program special dedicat seriei de evenimente “Marin Constantin 90”:
– vineri, 27 februarie 2015, ora 22:30 – In memoriam Marin Constantin, producător Ioan Duma (TVR1);
– sâmbătă, 28 februarie 2015, ora 22:30 – Profesioniștii… cu Eugenia Vodă (TVR1);
În același timp, Societatea Română de Radiodifuziune dedică două momente importante împlinirii a 90 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin:
Radio România Muzical a introdus în cadrul emisiunii “Polifonii” (ora 13:10), o rubrică zilnică intitulată “Marin Constantin 90”, producător Monica Cenger;
Radio România Cultural dedică acestui eveniment, ediția din data de 27 februarie a emisiunii “Oaza de muzică”, realizator Sorina Goia.
Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc precum și muzica tradițională şi contemporană românească. S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității și Corul Sindicatului Învățământ din București (1949-1951). A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator (din 1960). Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române. Maestrul Constantin Marin a fost membru al Uniunii Compozitorilor (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958), Corului Național de Cameră Madrigal (1963). Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului „Madrigal” al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea. A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri: George Enescu (România), Bordeaux (Franța), Viena (Austria), Handel (Germania), UNICEF (Franța), Toamna Varșoviană (Polonia), Anul Marcian (Veneția, Italia), Primăvara la Praga (Cehia), Musica Antiqua Europae Orientalis (Polonia), Ohridsko Leto și Belef (Belgrad) etc.