Vineri, 30 ianuarie 2015, ora 19.00, Victoria Art Center (Calea Victoriei 12 C- lângă Biserica Zlătari) vă invită la vernisajul expoziției ”Poveştile Inorogului – Daniel Djamo”. Curator: Daria Ghiu.
La adăpostul personei – profitabila mască de inorog a acordeonistului din Viena – se joacă Poveştile Inorogului în decorurile originale, urbane sau naturale, dar niciodată cu măşti, machiaj sau costume. Sunt alegorii în care antifraza şi umorul uneori absurd se împletesc cu realităţi livrate frust, fără tezisme, fără dorinţa de a da o lecţie ori de a oferi o poziţie critică şi fără nicio o doză de melodramă.
Interesul recent al artistului Daniel Djamo pentru migraţie şi dislocare, pentru noile istorii care se ţes în spaţii noi şi trebuie supuse re-cartografierii, îl împinge pe acesta către nevoia de a se redefini în raport cu subiectul său: ce rol are el? Cum poate gestiona diferitele realităţi din jurul său? Lucrările prezente în această expoziţie sunt repoziţionări auctoriale, în timp ce decorul pare să circule, cu infime diferenţe, dintr-un film în altul: pe artist îl interesează cadrele lungi, ca şi cum povestea lui nu ar avea nevoie decât de fundalul potrivit, pe care istoriile se pot derula. Acesta, odată stabilit, povestea poate începe şi se scrie tocmai în jurul temei localizării, a transmutării, a marilor migraţii globale, a adaptării mentalităţii lui homo migratus la cea a lui homo europeus. Plecat la drum cu propriile stereotipuri familiale, etnice, naţionale cărora nu le poate scăpa, acest „om nou” trebuie să-şi asume, sau nu, noile cutume sau legi ale locului şi să formuleze unele noi, proprii.
Ludic, provocator, artistul vorbeşte prin altul şi prin toţi ceilalţi; el este povestitorul, Inorogul-purtător de cuvânt, bufonul mamei, Superromanianman sau Little Hans, băieţelul care alimentează fantezii antropofage ori revoluţionarul ironic în luptă cu normele sociale, personajul în căutare de soluţii pentru probleme, de fapt, insolubile. Odată decapitată persona, apare Daniel Djamo, un artist care încalcă demult tabuuri cu un curaj dublat de candoare şi empatie, reconstituind în spatele unei măşti căzute pe un trotuar vienez o lume nouă.
Daniel Djamo (n. 1987, Bucureşti) e un tânăr artist şi regizor român, interesat de istoriile personale şi de grup, precum şi de tema identităţii naționale. Combină filmul cu arta video şi instalaţia cu fotografia pentru a evoca trecutul şi a sublinia „acumul”. Câştigător al premiului Muzeului ESSL, Henkel Art.Award. Young artist prize CEE, oferit de mumok şi KulturKontakt Austria, Startpoint Prize România, al Premiului Universității Naționale de Arte şi al unor festivaluri de film din ţară şi străinătate. Daniel Djamo a beneficiat de rezidențe în Paris, Kassel, Chemnitz, Bruxelles, Viena, Kuala Lumpur, Liège şi Köln. A expus în următoarele instituţii: Muzeul Național de Artă Contemporană din Bucureşti, Moscow Museum, Kunsthaus Dresden, Muzeul de Artă Modernă din Moscova, Muzeul ESSL din Viena. A avut expoziţii solo la Glasgow, Kassel, Torino, Viena şi Leipzig, prezentându-şi lucrările în expoziții de grup în Cehia, SUA, Germania, Polonia, Franţa, Italia, Canada, Austria, Belgia, Portugalia, Olanda, Rusia, Singapore, Algeria, Insulele Filipine, Grecia, Iran, Ucraina, Țara Galilor, Estonia etc. Filmele şi lucrările sale video au fost prezente în numeroase festivaluri de film şi de artă video. Momentan, Daniel Djamo este doctorand al Universităţii Naționale de Arte din Bucureşti.
Vernisaj: Vineri, 30 ianuarie, ora 19.00
Ora 19.30, performance Changing the Flag
30 ianuarie-21 februarie 2015
Mulţumiri: KulturKontakt Austria, Bundeskanzleramt Österreich, Institutul Cultural Român, Ville de Liège, Fédération Wallonie-Bruxelles & Corina Lucia Apostol
Parteneri media: ArtClue, modernism.ro, Radio France Internationale Romania, Metropotam, Artindex, Clubul Presei Transatlantice.