spot_img

Vernisajul expoziției ”Poveştile Inorogului – Daniel Djamo”, la Victoria Art Center

Vineri, 30 ianuarie 2015, ora 19.00, Victoria Art Center (Calea Victoriei 12 C- lângă Biserica Zlătari) vă invită la vernisajul expoziției ”Poveştile Inorogului – Daniel Djamo”. Curator: Daria Ghiu.

La adăpostul personei – profitabila mască de inorog a acordeonistului din Viena – se joacă Poveştile Inorogului în decorurile originale, urbane sau naturale, dar niciodată cu măşti, machiaj sau costume. Sunt alegorii în care antifraza şi umorul uneori absurd se împletesc cu realităţi livrate frust, fără tezisme, fără dorinţa de a da o lecţie ori de a oferi o poziţie critică şi fără nicio o doză de melodramă.

Interesul recent al artistului Daniel Djamo pentru migraţie şi dislocare, pentru noile istorii care se ţes în spaţii noi şi trebuie supuse re-cartografierii, îl împinge pe acesta către nevoia de a se redefini în raport cu subiectul său: ce rol are el? Cum poate gestiona diferitele realităţi din jurul său? Lucrările prezente în această expoziţie sunt repoziţionări auctoriale, în timp ce decorul pare să circule, cu infime diferenţe, dintr-un film în altul: pe artist îl interesează cadrele lungi, ca şi cum povestea lui nu ar avea nevoie decât de fundalul potrivit, pe care istoriile se pot derula. Acesta, odată stabilit, povestea poate începe şi se scrie tocmai în jurul temei localizării, a transmutării, a marilor migraţii globale, a adaptării mentalităţii lui homo migratus la cea a lui homo europeus.  Plecat la drum cu propriile stereotipuri familiale, etnice, naţionale cărora nu le poate scăpa, acest „om nou” trebuie să-şi asume, sau nu, noile cutume sau legi ale locului şi să formuleze unele noi, proprii.

Ludic, provocator, artistul vorbeşte prin altul şi prin toţi ceilalţi; el este povestitorul, Inorogul-purtător de cuvânt, bufonul mamei, Superromanianman sau Little Hans, băieţelul care alimentează fantezii antropofage ori revoluţionarul ironic în luptă cu normele sociale, personajul în căutare de soluţii pentru probleme, de fapt, insolubile. Odată decapitată persona, apare Daniel Djamo, un artist care încalcă demult tabuuri cu un curaj dublat de candoare şi empatie, reconstituind în spatele unei măşti căzute pe un trotuar vienez o lume nouă.

Daniel Djamo (n. 1987, Bucureşti) e un tânăr artist şi regizor român, interesat de istoriile personale şi de grup, precum şi de tema identităţii naționale. Combină filmul cu arta video şi instalaţia cu fotografia pentru a evoca trecutul şi a sublinia „acumul”. Câştigător al premiului Muzeului ESSL, Henkel Art.Award. Young artist prize CEE, oferit de mumok şi KulturKontakt Austria, Startpoint Prize România, al Premiului Universității Naționale de Arte şi al unor festivaluri de film din ţară şi străinătate. Daniel Djamo a beneficiat de rezidențe în Paris, Kassel, Chemnitz, Bruxelles, Viena, Kuala Lumpur, Liège şi Köln. A expus în următoarele instituţii: Muzeul Național de Artă Contemporană din Bucureşti, Moscow Museum, Kunsthaus Dresden, Muzeul de Artă Modernă din Moscova, Muzeul ESSL din Viena. A avut expoziţii solo la Glasgow, Kassel, Torino, Viena şi Leipzig, prezentându-şi lucrările în expoziții de grup în Cehia, SUA, Germania, Polonia, Franţa, Italia, Canada, Austria, Belgia, Portugalia, Olanda, Rusia, Singapore, Algeria, Insulele Filipine, Grecia, Iran, Ucraina, Țara Galilor, Estonia etc. Filmele şi lucrările sale video au fost prezente în numeroase festivaluri de film şi de artă video. Momentan, Daniel Djamo este doctorand al Universităţii Naționale de Arte din Bucureşti.

Vernisaj: Vineri, 30 ianuarie, ora 19.00

Ora 19.30, performance Changing the Flag

30 ianuarie-21 februarie 2015

Mulţumiri: KulturKontakt Austria, Bundeskanzleramt Österreich, Institutul Cultural Român, Ville de Liège, Fédération Wallonie-Bruxelles & Corina Lucia Apostol

www.artvictoria.ro

Parteneri media: ArtClue, modernism.ro, Radio France Internationale Romania, Metropotam, Artindex, Clubul Presei Transatlantice.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508