La editura Herald, în Colecția Alan Watts, a apărut volumul ”Înțelepciunea nesiguranței”, de Alan Watts. Traducător Mihai Popa-Radu. “Am fost întotdeauna fascinat de legea efortului inversat. Uneori o mai numesc şi „legea pe dos”. Atunci când încerci să te menţii la suprafaţa apei, te scufunzi: în schimb, atunci când încerci să te scufunzi, pluteşti, iar când îţi ţii respiraţia, ţi-o pierzi – ceea ce îmi aduce aminte de o veche şi uitată cugetare: „Cine va voi să-şi scape sufletul, îl va pierde”. Această carte reprezintă o explorare a acestei legi în contextul aspiraţiei omului către siguranţă psihologică şi al eforturilor sale de găsire a certitudinii spirituale şi intelectuale în religie şi filozofie. Este scrisă având convingerea că nicio altă temă nu poate fi mai actuală într-o perioadă ca aceasta, în care viaţa omului pare a fi marcată de nesiguranţă şi incertitudine. Cartea porneşte de la premisa că această nesiguranţă este chiar rezultatul încercărilor de a fi în siguranţă şi că, în pofida aparenţelor, salvarea şi sănătatea mentală sunt rezultatul acceptării fără echivoc a faptului că nu există posibilitatea de a ne elibera.”- Alan Watts
Mesajul din această carte adresat de Alan Watts lumii occidentale este la fel de puternic şi astăzi. Petrecem prea mult timp încercând să anticipăm şi să plănuim viitorul; prea mult timp nutrind nemulţumiri despre trecut. De multe ori ne scapă plăcerile clipei în eforturile noastre neliniştite de a ne asigura că următoarea clipă este la fel de plăcută. Găsind inspiraţie în gândirea orientală, Watts ne arată că vom găsi ceva cu adevărat demn de a fi cunoscut doar atunci când vom admite faţă de noi înşine că nu avem şi nu putem avea cunoaştere. Pentru a ne bucura de o viaţă împlinită, trebuie să îmbrăţişăm prezentul – să trăim din plin în clipa prezentă. Scrisă şi argumentată cu eleganță şi luciditate, această realizare filosofică conţine întreaga înţelepciune şi întregul spirit care au marcat cariera lui Alan Watts şi care încă mai rezonează în fiecare dintre noi.
Alan Watts s-a născut în Londra, în anul 1915. Devine fascinat de Orient și începe să publice în Journal of the London Buddhist Lodge mai înainte de a scrie prima sa carte. Se mută la New York în 1938 și apoi la Chicago, unde va funcționa ca preot anglican timp de șase ani, înainte de a fi exclus din rândurile preoțimii. Se mută apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influențat în concepțiile sale de D.T. Suzuki și Christmas Humpreys. Ulterior îi va cunoaște pe Joseph Campbell și pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atașat de filosofiile indiene (în special Vedanta și buddhismul), precum și de gândirea taoistă. Scrierile lui vorbesc în special despre buddhismul Zen. Devenit decan al Academy of Asian Studies din San Francisco, ține regulat conferințe și are emisiuni frecvente la radio. În anii ce vor urma, face numeroase călătorii în Japonia și Europa, unde susține conferințe la cele mai importante universități. Cu această ocazie se întâlnește cu C. G. Jung. În anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gândirii orientale în Occident, atât prin cărțile sale cât și prin numeroasele sale emisiuni ținute la radio și televiziune. Moare în 1973, lăsând în urmă o operă vastă.