La inaugurarea noului sezon din 2015, Artmark invită publicul iubitor de artă la o expoziție cu totul specială, care propune o incursiune inedită în destinele unor colecționari cu tradiție. Deși este o expunere de dimensiuni reduse, Licitația „3 Colecții și 3 Colecționari” – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau este compusă din nume răsunătoare, care au clădit istoria artei românești.
Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu sunt numele care dau rezonanță Colecției Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, însă artistul care dă culoare acestei unități estetice este Alexandru Ciucurencu. Operele din licitație reprezintă în totalitate gama de vibrație a afectelor artistului, dar și simțul estetic remarcabil al cuplului de colecționari. „Frățiorii” (estimare: 14.000 – 24.000 euro), „Natură statică cu pere și lampă cu gaz” (estimare: 10.000 – 18.000 euro), „Rochia albastră” (estimare: 14.000 – 24.000 euro) sunt puncte de focus într-un univers dizolvat în lumină și culoare.
O operă remarcabilă, în curs de clasare în patrimonial cultural național mobil, este „Lectură” (estimare: 40.000 – 65.000 euro) de Theodor Pallady, cel mai rafinat pictor al nudului în plastica românească. Pictura „În fața porții” (estimare: 40.000 – 75.000 euro) de Nicolae Grigorescu, lucrare din prima perioadă de maturitate, are o strălucire aparte. Atenţia celor doi colecţionari a fost atrasă și de personalitatea lui Gheorghe Petraşcu, prezent în licitație cu patru opere, de remarcat fiind „Interior la Târgoviște” (estimare: 25.000 – 35.000 euro). Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu nu ar fi deplină fără o pânză de Nicolae Tonitza, care impresionează privitorul cu incursiunea în intimitatea feminității, „Baia Suzanei” (estimare: 40.000 – 60.000 euro).
Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss amintește de lumea dificilă a artiștilor, care, în ciuda obstacolelor de factură socio-politică, au perseverat și au creat cu o forță eroică și cu o veleitate de necontestat. Nicolae Brana („Răstignire”, estimare: 120 – 180 euro), Ana Iliuț („La școală”, estimare: 120 – 180 euro), Maria Kopacz („Nașterea formei”, estimare: 150 – 250 euro), Peter Pusztai („Vol de nuit”, estimare: 200 – 300 euro), Alexandru Țipoia („Sibiul”, estimare: 250 – 350 euro) sunt o parte din artiștii prezenți în licitație. Ion Grigorescu, artistul central al colecției, este prezent în licitație cu 8 loturi, dintre care cea mai valoroasă operă este „Eroticon” (estimare: 2.000 – 3.000 euro), urmată de seria de mărturii fotografice „Lăutul”(estimare: 1.500 – 2.200 euro).
Ion Grigorescu este considerat de mediul internațional unul dintre cei mai importanți artiști români, fotografiile acestuia aflându-se în marile muzee precum Ludwig din Budapesta, TATE – Londra, MOMA-New York, dar și în prestigioase colecții internaționale particulare.
Expoziția prezintă operele care vor participa în Licitația „3 Colecții și 3 Colecționari” – Colecția Lucia și Dr. Nicolae Ionescu, Colecția Marica Grigorescu și Catherina Kiss, Colecția Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau, ce va avea loc marți, 3 februarie 2015, ora 19:30, la Athénée Palace Hilton. Însă, aceasta va putea fi vizitată zilnic până pe 3 februarie 2015, între orele 10:00 – 20:00, la Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%. Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă. Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.