La editura Herald, în colecția: Alter Ego, a apărut volumul ”Trezirea. Ghid pentru o spiritualitate fără religie”, de Sam Harris. Traducător: Alexandru Anghel. Cei care vor spiritualitate fără religie vor găsi în noua carte a lui Sam Harris un ghid desăvârşit pentru meditaţie ca practică spirituală raţională informată de neuroştiinţă şi psihologie.
Scrisă de neurosavantul şi renumitul autor de bestselleruri New York Times, Sam Harris, ”Trezirea” se adresează celor care nu urmează nici o religie, dar care bănuiesc că Isus, Buddha, Laozi, Rumi şi alţi sfinţi şi înţelepţi din istorie nu au avut cum să fie cu toţii epileptici, schizofrenici sau şarlatani. Pe parcursul cărţii, Harris argumentează că în experienţele unor astfel de contemplativi pot fi găsite adevăruri importante – şi că astfel înţelegerea realităţii presupune mai multe lucruri decât admit, în general, ştiinţa şi cultura seculară.
”Trezirea” este în parte jurnalul unei căutări şi în parte o explorare a fundamentelor ştiinţifice ale spiritualităţii. Nici o altă carte nu asociază mai bine înţelepciunea contemplativă cu ştiinţa modernă şi nici un alt autor în afară de Harris – om de ştiinţă, filosof şi renumit sceptic – nu ar fi putut să o scrie.
Sam Harris este autorul bestsellerurilor The End of Faith, Letter to a Christian Nation, The Moral Landscape, Free Will şi Lying. The End of Faith a fost distinsă cu Premiul PEN pentru nonficţiune, în 2005. Operele sale au fost publicate în peste 15 limbi. Ideile şi cărţile sale au fost discutate în The New York Times, Time, Scientific American, Nature, Newsweek, Rolling Stone şi multe alte reviste importante. A fost de asemenea publicat în The New York Times, The Los Angeles Times, The Economist, Newsweek, The Times (Londra), The Boston Globe, The Atlantic, The Annals of Neurology etc. Harris este totodată cofondatorul şi directorul executiv al Project Reason, o fundaţie nonprofit dedicată răspândirii cunoaşterii ştiinţifice şi valorilor seculare în societate. Este licenţiat în filosofie la Universitatea Stanford şi a primit titlul de doctor în neuroştiinţă de la UCL.