Peste 1000 de elevi din 12 licee din Bucureşti au participat la proiecţii de filme documentare pe teme legate de drepturile omului în cadrul primei ediţii a proiectului LUNA.DOC, derulat de Asociaţia One World România, în perioada noiembrie – decembrie 2014, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. LUNA.DOC deschide programul educaţional ”One World Romania la Şcoală”, prin care Asociaţia One World România propune elevilor şi profesorilor de liceu o abordare inovativă şi interactivă a drepturilor omului, prin film documentar. Programul educaţional vine în sprijinul cunoaşterii de către elevi a istoriei recente sau a schimbărilor din societatea contemporană şi, mai ales, în sprijinul stimulării gândirii critice, a creativităţii şi spiritului civic în rândul tinerilor.
Cei peste 1000 de elevi din 12 licee bucureştene au avut ocazia să vizioneze producţii documentare realizate de cunoscuţi regizori cehi şi care abordează câteva subiecte comune pentru Cehia şi România: comunismul, discriminarea romilor şi protecția mediului înconjurător. Proiecţiile celor trei documentare “Din jurnalul Ivanei A.” (2014), “Autostrada” (2013) şi “Despre decenţă” (2012) au avut loc în prezenţa a doi dintre regizorii filmelor, Ivo Bystřičan şi Radovan Síbrt şi a altor invitaţi speciali, E.S. domnul Jiři Šitler, istoric şi ambasador al Republicii Cehe în Bucureşti şi René Kubášek, directorul Centrului Ceh Bucureşti.
Ambasadorul Republicii Cehe în Bucureşti, E.S. domnul Jiři Šitler, a deschis seria proiecţiilor cu ocazia Zilei Luptei pentru Libertate şi Democraţie pe 17 noiembrie, la 25 de ani de la Revoluţia de Catifea în Republica Cehă, cu un film inspirat din jurnalul autentic al unei tinere în vârstă de optsprezece ani prin ochii căreia se reflectă ultimul an de existenţă al Cehoslovaciei comuniste.
La finalul vizitei sale, Ivo Bystřičan, regizorul filmului documentar “Autostrada”, a declarat: “Mi-a făcut mare plăcere să revin în România după participarea în 2014 la Festivalul One World Romania. Este o bucurie să văd că documentarul Autostrada a provocat liceenii la discuţii, i-am văzut foarte conectaţi la realitatea care îî înconjoară aici şi dornici să îşi spună şi să îşi confrunte părerile. Cred că este un punct de plecare bun în a-i sprijini să înţeleagă cât mai multe din jurul lor.”
Programul educaţional One World Romania la Școală continuă cu o serie de alte activităţi dedicate elevilor şi profesorilor de liceu, precum cluburi de film, ateliere de formare, proiecţii speciale, tururi de filme documentare sau un Juriu al Liceenilor în timpul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului, One World Romania.
One World Romania la Şcoală se desfăşoară în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti și este susținut de CEZ România și de Ambasada Republicii Cehe la București.