Miercuri, 10 decembrie 2014, ora 18.30, în Mansarda Cărtureşti Verona, pasionații de bandă desenată și ilustraţie de carte sunt aşteptaţi alături de Maria Surducan, autoarea lui Prâslea cel Voinic şi merele de aur la o discuţie cu creionul în mână. Discutăm cu Maria despre aşezarea în pagină, alegerea culorii potrivite, despre ferestre de BD şi costume din alte epoci şi despre cum se spune o poveste memorabilă cu ajutorul ilustraţiei.
Maria Surducan s-a născut, a crescut şi a terminat Artele la Cluj. Întrebată “şi totuşi, tu ce faci în viaţă?”, zâmbeşte larg şi răspunde “cu o mână ilustraţie, cu o mână bandă desenată, cu cealaltă mână grafic design şi în cealaltă mână ţin ceaşca de cafea”. Avantajele sunt că aşa îţi poţi desena o viaţă exact cum ţi-o doreşti.
De ani de zile, Pasărea Măiastră fură cu viclenie merele de aur din grădinile domneşti. Aşa se face că Prâslea cel Voinic pleacă în urmărirea ei, călăuzit de Lupul Cenuşiu, un înţelept înzestrat cu puteri magice, dar cinic şi lipsit de entuziasm.
Eroul nostru ajunge până în tărâmul blestemat, unde Negru Împărat, un genial, dar malefic inventator, plănuieşte – cum altfel? – să cucerească lumea. Legenda spune că la capătul drumului pe Prâslea îl aşteaptă răbdătoare prinţesa… dar tot legenda mai spune că nimic nu e ceea ce pare. Un roman grafic care adună laolaltă personaje din basmele culese de Petre Ispirescu, cartea Mariei Surducan se bazează pe o documentare serioasă, care se întinde de la arta bizantină la manga japoneză şi se foloseşte de personalităţi ca Marie Curie sau Nikola Tesla în conceperea unora dintre personaje.
Sursele de inspiraţie pentru Prâslea cel Voinic şi merele de aur în varianta repovestită a Mariei Surducan sunt trei poveşti culese de Petre Ispirescu care urmează firul narativ al poveştilor în care elementul central este mărul de aur: Prâslea cel Voinic şi merele de aur, Pasărea măiastră şi Lupul cel năzdrăzvan.
Publicat pentru prima oară în 2013 în tiraj limitat, cu ajutorul unei platforme de finanțare de tip crowdfunding, Prâslea cel Voinic şi merele de aur a apărut recent la Editura Vellant într-o nouă ediție și un tiraj mărit, pentru toți pasionații de BD și povești românești.