”În 2019 România va deține Președinția Uniunii Europene, și din această privință are o importanță multiplă prezentarea culturii și artei țării noastre la Bruxelles, în cadrul acestui important festival internațional de artă, Europalia. Dorim să fim prezenți acolo arătând lumii valorile europene de care dispunem: multiculturalismul, toleranța, diversitatea și rădăcinile europene comune” – a declarat Hegedüs Csilla, viceprim-ministru, ministrul culturii la întâlnirea de lucru organizată în București la Muzeul Național de Artă al României, care a avut ca obiectiv pregătirea prezenței României, în calitate de țară invitată, la acest eveniment internațional de artă. La întâlnirea de lucru, organizată de Ministerul Culturii, a fost prezentă delegația festivalului internațional reprezentată prin Kristine de Mulder, directorul general Europalia, Dirk Vermaelen, directorul artistic Europalia, și Ștefana Ciubotaru, șef al departamentului financiar, resurse umane și administrație al festivalului, respectiv conducătorii și reprezentanții instituțiilor subordonate Ministerului Culturii. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de Mirela Grecu, director al Departamentului Diplomație publică, culturală și științifică, iar Ministerul Culturii de Nadia Tunsu, director al Direcției de relații internaționale și afaceri europene.
În cadrul întâlnirii, ministrul culturii, Hegedüs Csilla a prezentat obiectivele pe care Guvernul României prin Ministerul Culturii, dorește să le realizeze pentru a pregăti corespunzător prezența României la festivalul din 2019. A subliniat totodată importanta contribuție a fostului ministru al culturii, Kelemen Hunor care, în urma unui dialog purtat pe acest subiect cu Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român, a inițiat un Memorandum aprobat ulterior de Guvern, prin care Ministerul Culturii și-a asumat pregătirea și prezentarea unui proiect al României în vederea participării la festivalul internațional Europalia. Conform acestui document, a fost creat și un grup de lucru interinstituțional care a elaborat un plan de acțiune în acest sens, urmând ca reprezentanții Europalia să delibereze în cele ce urmează asupra oportunității statutului de țară invitată.
Kristine de Mulder, directorul general Europalia a considerat că de-a lungul istoriei de mai bine de patru decenii a festivalului bienal, popoarele prezente la diferitele ediții au avut oportunitatea de a învăța unii de la alții. Europalia înglobează mai multe arii ale artei – de la cinematografie și arte vizuale, până la muzică și teatru – iar diversitatea geografică și varietatea manifestărilor artistice a fost un principiu constant al organizării. Directorul general al evenimentului internațional a punctat și faptul că scopul și mesajul festivalului au fost adaptate între timp necesităților și schimbărilor survenite la nivel internațional. În următoarea perioadă va urma o analiză aprofundată în ceea ce privește prezența României în calitate de țară invitată la ce-a dea 25-a ediție, iar întâlnirile de lucru dintre specialiștii din România și cei ai Europalia vor contribui la pregătirea evenimentelor reprezentative ale artei autohtone.