Juriul, format din Luminița Corneanu (președinte), Dan-Liviu Boeriu și Ciprian Măceșaru, a decis ca la ediția a II-a a Premiilor Accente pentru debut câștigători să fie desemnați Krista Szocs (pentru volumul „cu genunchii la gură”, Editura Charmides) si Cristian Ardelean (pentru „Agenția”, Editura Cartea Românească). „Apreciez foarte mult inițiativa revistei Accente de a decerna anual premii pentru debut în literatură, pe categorii. Adesea, la premiile literare, debutanții concurează pe un singur premiu, astfel că un poet e în competiție cu un prozator, un eseist şi un critic. Într-o formulă ca aceasta, şi pentru juriu e ceva mai la îndemână să aleagă dintre cărți aparținând aceluiași gen. M-a onorat invitația de a face parte din juriul din acest an şi mă bucur că, împreună cu Ciprian Măceşaru şi Dan-Liviu Boeriu, am ales două cărți foarte bune şi, cred eu, doi tineri scriitori care mai au multe de spus în literatura română”, a declarat criticul literar Luminița Corneanu, președintele juriului din acest an. ”Anul acesta, la proză a fost mai greu decât anul trecut, dar totuși am reușit să identificăm în Cristian Ardelean un prozator de real talent. La poezie însă, 2013 a reprezentat un an bun pentru debutanți. A câștigat Krista Szocs, dar la fel de bine ar fi putut câștiga Florentin Popa, Raluca Blezniuc, Ștefan Baghiu, George Floarea sau, ca opțiune strict personală, Alice Popescu” (Ciprian Măceșaru) ”Cred că am ales volume reprezentative estetic și importante ca apariții editoriale, deși trebuie să spun că mai ales la poezie e greu ca membrii juriului să ajungă la un numitor comun. Știu din proprie experiență. Însă, odată cărțile făcute, ne asumăm ca juriu selecția și eventualele strâmbări din nas. Câștigătorii din acest an sunt nume pe care noi pariem și a căror evoluție ulterioară merită urmărită cu atenție” (Dan-Liviu Boeriu)
Nominalizați la secțiunea poezie: Ștefan Baghiu (pentru ”La Sud, la Lăceni”, editura Cartea Românească), Florentin Popa (pentru ”Trips, Heroes & Love Songs”, Casa de Editură Max Blecher) și Krista Szocs (pentru volumul „cu genunchii la gură”, Editura Charmides).
Nominalizații la secțiunea proză: Cristian Ardelean (pentru „Agenția”, Editura Cartea Românească), Mihai Bădică (pentru ”Șoricelul din Kitej-Grad”, Casa de Pariuri Literare) și Beatris Serediuc (pentru volumul ”Varză”, Editura Adenium).
Câștigătorii de anul trecut au fost: Simona Sora, Un Cristian (proză) și Teodora Coman (poezie).
Krista Szöcs (n. 1990). Este masterandă la Facultatea de Litere și Arte „Lucian Blaga” din Sibiu și secretar de redacție al revistei Zona Nouă. A debutat editorial cu volumul de poezie ”cu genunchii la gură” (Charmides, 2013), pentru care a câștigat Premiul Național de Poezie „Iustin Panța”, a fost nominalizată la Premiul Național „Mihai Eminescu” și la Gala Tinerilor Scriitori, pentru titlul de „Tânărul poet al anului 2013”.
„Cu genunchii la gură” de Krista Szöcs e o carte mai degrabă a sentimentelor, a stărilor, un volum pe care-l citeşti cu genunchii la gură, de la primul la ultimul existem. Fiind o poezie introvertită, implozivă, cu privirea în interior, Krista Szöcs îi face eului liric cîţiva prieteni prin cîteva metode poetice ingenioase.” (Mihail Vakulovski)
”În totalitatea ei, cartea o particularizează pe Krista Szöcs printre poetele, suficient de multe la număr, apărute în ultimul deceniu în poezia română. Krista Szöcs nu inovează prea mult sau chiar deloc. Ea construieşte, în schimb, pe ansamblu, arhitecturi poetice solide, pe un limbaj simplu, cotidian, iscat doar din trăirile ei, făcînd din biografism o componentă sintetică a textelor sale, fără ostentaţie, ci mai curînd cu nonşalanţa atît de natural expusă, totul sub un control atent, nu neapărat lucid, ci mai curînd scos din angoasele rezolvate într-un calm firesc şi reprimate pentru a-şi face loc sieşi cu adevărat.” (Gellu Dorian)
Cristian Ardelean s-a născut pe 15 octombrie 1989, în Bistriţa. Absolvent al Facultăţii de Drept (Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca), promoţia 2008-2012, în prezent este avocat stagiar în cadrul Baroului Cluj. Pasionat de fotbal şi şah. Publică cronici de carte în revista online artactmagazine.ro
”Un scurt roman despre hazard şi felul în care omul, în micimea lui, se chinuie să dea sens oricărei întâmplări. În miezul unui oraş nedeterminat, un tânăr profesor de limba franceză încearcă să-şi suplimenteze veniturile, dar mai ales să-şi petreacă timpul, prin intermediul pariurilor” (Ziarul de Duminică)
„Mărturisesc că nu mă aşteptam să duc la bun capăt această carte, mai ales într-un timp atât de scurt, ceva mai mult de o lună, în octombrie-noiembrie 2012, în condiţiile în care n-am mai scris nimic de amploare. În schimb, am ştiut mereu că vreau să (şi) scriu, şi că, prinzând un subiect bun, o carte s-ar fi scris în mare parte de la sine.
Am jucat primul bilet la pariuri în timpul liceului, mai mult ca experiment. Se deschidea o nouă lume, un soi de univers paralel, pe care l-am ignorat pe lungi perioade de timp, dar care se dovedea de fiecare dată extrem de ofertant.
Am vrut ca Agenţia să curgă limpede şi firesc, ca o ploaie uşoară.” (Cristian Ardelean)