De curând, în Colecția Alan Watts a editurii Herald, a apărut volumul ”Viața ca extaz”, de Alan Watts. Traducător Marian Stan. Inspirându-se din preceptele daoismului, autorul oferă o perspectivă alternativă a omului și a universului – una în care distincțiile dintre sine și celălalt, spirit și materie, fac loc unei viziuni mai holiste asupra lumii. ”Viața ca extaz” este o carte de mare eleganță și cu implicații profunde.
”Pentru mintea care urmează fiece drum până la capăt, orice drum duce nicăieri. A te abține de la așa ceva nu înseamnă să amâni dușul rece al trezirii la realitate, ci să vezi că omul are mai multe șanse să ajungă la destinație stând pe loc decât plecând, că a fi mereu în căutarea unui dincolo înseamnă să rămâi insensibil la ce este aici.
Pentru a cunoaște natura, pentru a cunoaște „substanța” lucrurilor, trebuie s-o cunoaștem așa cum un bărbat „cunoaște” o femeie, în sensul arhaic al termenului – cu toată calda imprecizie a contactului imediat.” (Alan Watts)
Alan Watts s-a născut în Londra, în anul 1915. Devine fascinat de Orient și începe să publice în Journal of the London Buddhist Lodge mai înainte de a scrie prima sa carte. Se mută la New York în 1938 și apoi la Chicago, unde va funcționa ca preot anglican timp de șase ani, înainte de a fi exclus din rândurile preoțimii. Se mută apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influențat în concepțiile sale de D.T. Suzuki și Christmas Humpreys. Ulterior îi va cunoaște pe Joseph Campbell și pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atașat de filosofiile indiene (în special Vedanta și buddhismul), precum și de gândirea taoistă. Scrierile lui vorbesc în special despre buddhismul Zen. Devenit decan al Academy of Asian Studies din San Francisco, ține regulat conferințe și are emisiuni frecvente la radio. În anii ce vor urma, face numeroase călătorii în Japonia și Europa, unde susține conferințe la cele mai importante universități. Cu această ocazie se întâlnește cu C. G. Jung. În anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gândirii orientale în Occident, atât prin cărțile sale cât și prin numeroasele sale emisiuni ținute la radio și televiziune. Moare în 1973, lăsând în urmă o operă vastă.