Până marți, 18 noiembrie 2014, la Palatul Cesianu Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, poate fi vizitată expoziția Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești. Miercuri, 19 noiembrie 2014, ora 20.00, la Athénée Palace Hilton București va avea loc Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.
Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești este scrisă cu roșu în calendarul colecționarilor și investitorilor în artă, fiind una dintre cele mai însemnate licitații de artă din an, cunoscută pentru calitatea excepțională a loturilor puse în licitație și numeroasele recorduri de autor. Dedicată în exclusivitate artei cu valoare de patrimoniu, licitația se focalizează pe cei mai valoroși artiști români tranzacționați în țară, dar și la casele internaționale de licitații. Așadar, este vorba despre o expoziție și o licitație edificatoare pentru valorile autentice românești.
Maeștrii Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Petrașcu, Marcel Iancu deschid o călătorie imaginară spectaculoasă prin istoria artei românești, completați fiind de artiștii postbelici și contemporani de calibrul lui Alexandru Ciucurencu, Ion Țuculescu, Corneliu Baba, Constatin Piliuță, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Sabin Bălașa, Mircea Suciu, Daniel Spoerri și mulți alții.
Licitația de Toamnă radiografiază arta românească importantă, imagine din care nu putea lipsi secțiunea de sculptură, aparte prin numele esențiale care o compun. Dimitrie Paciurea, un artist desăvârșit ce i se alătură lui Brâncuși în rândul celor mai importanți sculptori ai lumii, o prezență extrem de rară în licitațiile din țară și străinătate, face parte din expoziție cu opera „Himera Pământului” (estimare: 20.000 – 35.000 euro), o variantă a operei aflându-se în expoziția permanentă a Muzeului Național de Artă. Alte sculpturi importante sunt și „Moș Țuțu” de Oscar Han (estimare: 1.200 – 1.800 euro), „Tors de femeie” de Hans Mattis Teutsch (estimare: 8.000 – 12.000 euro), „Om, timp, spațiu” de Ion Mândrescu (estimare: 3.500 – 5.000 euro).
Vedeta licitației este Nicolae Tonitza prezent cu două opere a căror estimare depășește 100.000 euro: „Intimitate” (estimare: 120.000 – 180.000 euro) și „Fetița acrobatului” (estimare: 70.000 – 120.000 euro). Locul secund este ocupat de Nicolae Grigorescu cu o temă centrală în discursul pictural, celebrul „Car cu boi” (estimare: 60.000 – 90.000 euro). Cel de-al treilea artist care încheie podiumul Licitației de Toamnă este Theodor Pallady cu două opere esențiale în înțelegerea universului artistului, „Vedere spre Place Dauphine” (estimare: 40.000 – 60.000 euro) și „Rochia neagră (estimare: 35.000 – 45.000 euro).
Moderniștii consacrați ai picturii interbelice, a căror accesibilitate relativă îi clasează drept cei mai căutați în rândul cumpărătorilor de artă, care se află în licitație sunt: Octav Băncilă, Samuel Mützner, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu, Rudolf Schweitzer-Cumpană, Ion Theodorescu-Sion, Leon Biju, Dumitru Ghiață, Ipolit Strâmbu.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională.