Vineri, 7 noiembrie 2014, la Cinema Studio și Muzeul Național al Țăranului Român, Sala Horia Bernea, începe a patra ediție a Festivalului Filmului Evreiesc București (BJFF). Festivalul se desfășoară în perioada 7-13 noiembrie 2014. Cele șapte zile de festival vor aduce în fața publicului bucureștean peste 50 de pelicule cu tematică evreiască, de la documentare la filme de artă, multipremiate la festivalurile internaționale,precum și conferințe și expoziții.
Programul ediţiei de anul acesta a festivalului, disponibil online la www.bjff.ro, include mai multe secțiuni: Panorama (lungmetraje și scurtmetraje), Invitat permanent – Israel, Cinemateca, Portret de regizor – Reuven Hecker, Filmul Universitar (Universitatea Tel Aviv), Documentare românești.
Iris Lackner, critic de film din Israel, va susține luni, 10 noiembrie 2014, ora 17.00, la Cinema Studio, o conferinţă cu tema Cinematograful Israelian: origini, dezvoltare, scop. Tot luni, de la ora 18.00, după documentarul Two Barns, va avea loc o întâlnire cu Roy Mandel şi Ron Berstein, producătorii filmului.
Accesul la proiecții și evenimentele conexe va fi liber, în limita locurilor disponibile, cu excepția Galei din 9 noiembrie 2014, de la Cinema Studio, unde accesul se va face numai pe bază de invitație.
Filmul de Gală, Anderswo / Anywhere Else, va fi reluat joi, 13 noiembrie 2014, de la ora 21.00, la Cinema Studio.
Festivalul Filmului Evreiesc București 2014 se înscrie într-o rețea ce include peste 160 de evenimente organizate în întreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival și se adresează cinefililor pasionați de excelență și inedit în arta cinematografică, publicului de orice vârstă, doritor să se informeze despre bogata moștenire culturală evreiască la nivel mondial, cu accent pe Estul Europei și România.
„În primăvara anului 2011, avea loc prima ediţie a Festivalului Filmului Evreiesc Bucureşti. Încercând să înţelegem şi să depăşim simpla condiţie de festival internaţional de film – dedicat, deci, filmului şi numai acestuia – am încercat să definim încercarea noastră prin întoarcerea la semnificația de adâncime a culturii ca formatoare a identităţii. Pe drumul de care vorbeam, am ajuns să înţelegem – adică să simţim, să trăim – la ediţiile a doua şi a treia, faptul că festivalul nostru este, pe de o parte, un festival al cunoaşterii şi al apropierii, manifestându-se în acest sens ca o expediţie antropologică dintre cele mai complexe, iar pe de altă parte un festival al împrietenirii, al uimirii şi bucuriei descoperirii în celălalt”, spun organizatorii BJFF.
„Evreii ne oferă un model – poate unicul – de învingători ai istoriei. Este, dacă îl privim cu atenţie, un model care are pe orizontala bazei, dar şi pe verticală, spiritualitatea şi cultura. Este un model asupra căruia merită să ne aplecăm, să-l cercetăm, să-l înţelegem şi, poate, să preluăm din el ceea ce ne lipseşte. Filmul poate să fie o cale plăcută de a ne privi în oglinda celuilalt şi de a ne închipui, de a ne face mai buni decât suntem”, spune Paul Ghițiu, directorul BJFF.
Festivalul Filmului Evreiesc București 2014 este organizat de Fundația Culturală Art Promo, sub patronajul de onoare al Ambasadei Statului Israel la Bucureşti, Ambasadei Statelor Unite și Ambasadei Germaniei, cu sprijinul: Guvernului României, Departamentul pentru Relații Interetnice, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Fundația Konrad Adenauer, Federația Comunităților Evreiești din România, Fundația Henry Mălineanu.
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Comunitatea Evreilor din București, Universitatea din Tel Aviv, TVR, Uniunea Cineaștilor din România, UNATC, NOI Media Print, Forumul Cultural Austriac, Vinarte, bpv Grigorescu Ştefănică, Asociația pentru Dezvoltarea Obiectivelor Culturale, Centrul Comunitar Evreiesc, Editura Hasefer, Radio Shalom România, Realitatea Evreiască.
Parteneri media: Cinemagia, Radio România Actualități, Radio România Cultural, BeWhere, Sapte Seri, CineFan.ro, Zile și Nopți, Feeder.ro, Gratuitor, Filme-Cărți.ro, IQool, Modernism, Port.ro, Radio Deea.
Web: bjff.ro
Facebook: facebook.com/TheBJFF
Twitter: twitter.com/TheBJFF