spot_img

Gala de Blues-Jazz Kamo, ediția a XXIV-a , la Timișoara

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014 și duminică, 16 noiembrie 2014, în sala Capitol a Filarmonicii Banatul se va desfășura a XXIV-a  ediție a Galei Blues-Jazz Kamo, la Timișoara. Gala de Blues-Jazz Kamo este cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara. După ce, timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”, din postura de director artistic, după dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit, după aceea, lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la început, o manifestare culturală euro-regională, aducând pe scenă artişti valoroşi de jazz şi blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Slovacia, Slovenia, dar şi din Austria, Germania, Olanda, S.U.A., Canada şi Franţa. De fiecare dată, sălile au fost pline, demonstrând apetenţa publicului timişorean pentru genurile muzicale de jazz şi blues, atât de iubite, pe plan mondial.

Din Germania vine Tornado Ensemble, condus de Miriam Arens, o talentată cântăreaţă, a cărei părinţi sunt plecaţi din România. Miriam este câștigătoare a categoriei canto a competiției München Jazz 2009 și semi-finalistă a concursului pentru cântăreţe de la Montreux Jazz 2010. Alături de ea este o mână de instrumentiști serioși, tineri și inspirați: Tom Jahn – pian/claviaturi, Dominik Palmer – bass și Josy Friebel – baterie.

Un oaspete drag este, pentru Gala din acest an, pianistul Lucian Ban, născut în România și rezident în Mecca jazzului, New York. El va fi prezent acum ca lider al unui trio inedit.  Cei trei muzicieni de renume internațional, violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american nominalizat la premiile Grammy, Mat Maneri, celebrează în această toamnă, printr-un turneu european, lansarea albumului lor, „Fantasm”, produs de Nemu Records.

Serbia își trimite, ca reprezentantă, formaţia condusă de pianistul Milan Petrović. Grupul din Belgrad, format în 2011, abordează un stil care amestecă teme celebre, unele dintre ele, compuse de nume celebre ale muzicii rock si pop, ca Jimi Hendrix, Deep Purple, Metalica, cu compoziţii proprii. Ceilalţi membri ai grupului sunt Lehel Nagy – saxofon tenor și clarinet, Robert Gostincar – bass. Bogdan Zdjelar – baterie.

De la Gala de Blues Jazz Kamo din 15-16 noiembrie 2014 nu vor lipsi exponenţii cei mai apreciaţi de jazz şi blues din ţările învecinate, mulţi dintre ei prieteni şi colaboratori ai lui Béla Kamocsa şi ai Bega Blues Band, de-a lungul timpului. Astfel, din Ungaria, vor fi prezenţi Csaba Deseö & István Gyárfás Trio. Ghitaristul, Istvan Gyarfas, este un vechi prieten şi colaborator al formaţiei Bega Blues Band. Două dintre CD-urile BBB îl au ca invitat. Companionii lor vor fi Zoltán Oláh – bass şi Balázs Cseh – baterie.

Renumitului pianist, compozitor, profesor de jazz şi band leader bucureştean Marius Popp, în curând octogenar, organizatorii i-au rezervat un moment special, ca semn de apreciere a întregii sale activităţi jazzistice. Maestrul Popp, o legendă vie a jazzului românesc,  va interpreta, la două piane, împreună cu tânăra sa parteneră, Daniela Nicolae, un program atractiv, antrenant.

Consecvent ideii de a aduce în faţa publicului timişorean muzicieni români din diaspora, dar şi artisti tineri, directorul artistic al Galei de Blues Jazz Kamo, Johnny Bota, l-a invitat, în acest an, pe unul dintre cei mai interesanţi ghitarişti-violoişti din generaţia sa, George Dumitriu. Deși formaţia sa are doar trei instrumentiști, aceştia creează un spațiu sonor dens, amplu, susținînd o tensiune armonică perpetuă. Iar efectele computerizate se înscriu într-o notă discretă și evocatoare. Împreună cu George Dumitriu – ghitară, laptop electronics, evoluează Mattia Magatelli – contrabas şi Kristijan Krajnčan – tobe, percuție.

Ca în fiecare an, gaza Galei va fi formaţia timişoreană Bega Blues Band, cea mai longevivă şi titrată din ţară, deţinătoare a Diplomei de Excelenţă, acordată de Primăria Timişoarei şi de Consiliul Judeţean Timiş şi declarată cea mai bună formaţie de blues jazz din România, ani de-a rîndul. Formaţia Bega Blues Band, al cărei fondator a fost Béla Kamocsa, îşi continuă traiectoria artistică, la cotele cele mai înalte, aşa cum şi-a dorit cel care a înfiinţat-o. Johnny Bota şi Lică Dolga, cei care au mai rămas din trio-ul iniţial Bega Blues Band au chemat alături de ei muzicieni din generaţii diferite, împreună cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio şi TV din România şi din străinătate. Grupul este format, actualmente, din Maria Chioran- voce, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Lică Dolga – tobe, Ovidiu Andriş –percuţie. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestată prin obţinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor şi al Fundaţiei Muzza pentru Cea mai bună formaţie a anului şi prin nominalizarea CD-ului „Zboina neagră – In memoriam Kamo” la Discul Anului.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2014, va fi, ca întotdeauna, bunul nostru prieten, domnul Florian„Moşu” Lungu.

Concertele vor începe la ora 18.00. Biletele, cu prețul de 20 de lei, s-au pus în vânzare la Agenția Filarmonicii Banatul.

Organizatori: Filarmonica „Banatul”, Timişoara, Fundaţia „Alternativa”, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Timişoara.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508