Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu şi preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a fost nominalizat pentru Premiul OAMENII TIMPULUI, categoria DIPLOMAŢIE CULTURALĂ, pentru rezultatele profesionale excepţionale obţinute în cursul anului 2014 şi pentru implicarea remarcabilă în promovarea valorilor locale și naționale. În urma votului public şi a deciziei Juriului Naţional, Premiul va fi decernat în cadrul Ediţiei I a Galei OAMENII TIMPULUI, eveniment ce va avea loc pe data de 13 decembrie 2014 la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.
În virtutea misiunii sale și a implicării comunitare pe care a dovedit-o și în ultimul sfert de veac, revista de cultură contemporană TIMPUL patronează, începând cu anul 2014, Gala OAMENII TIMPULUI. Scopul evenimentului este cel de recunoaștere publică a acelor personalități și/sau organizații, din plan local, național și internațional, care contribuie la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului românesc, în spiritul valorilor proprii unei societăți democratice.
Ediția I a Galei OAMENII TIMPULUI va încheia, pe data de 13 decembrie 2014, prin ceremonia de acordare a Premiilor OAMENII TIMPULUI, o campanie de promovare a valorilor Iașului, gândită în termenii unei reverențe pe care întreaga comunitate este datoare să o facă față de personalitățile care, prin rezultatele profesionale de excepție obținute în cursul acestui an, întăresc blazonul orașului.
Premiile OAMENII TIMPULUI se vor acorda pentru 10 categorii, cărora li se vor adăuga trei premii speciale. Pentru fiecare dintre cele 10 categorii există câte cinci nominalizaţi, propunerile fiind înaintate Juriului Naţional al Galei de către redacţia revistei de cultură contemporană TIMPUL. În urma votului public, ce se va desfăşura până la 1 decembrie 2014, şi a deciziei Juriului Naţional, vor fi acordate premii pentru următoarele domenii: Literatură, Arte, Educaţie şi Cercetare, Societate Civilă, Diplomaţie culturală, Memorie şi Istorie, Jurnalism Cultural, Tinere valori, Sănătate şi Antreprenoriat.
Publicul poate vota pe site-ul www.oameniitimpului.ro, unde se pot găsi detalii despre componenţa Juriului, personalităţile nominalizate şi procedura de vot.
Constantin Chiriac, născut la Iaşi pe 3 octombrie 1957, îndeplineşte multiple funcţii care au impact în lumea culturală internaţională: preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (din 1994); preşedinte al “Fundaţiei Democraţie prin Cultură” (din 1994); director general al Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu (din 2000); director al Bursei de Spectacole de la Sibiu (SPAOM); Ambasador Onorific al Turismului; Ambasador al Cetăţeanului pentru Anul European al Cetăţeanului 2013; Ofiţer al Ordinului Coroanei – distincţie acordată de Majestatea Sa Regele Albert al II-lea; preşedinte al Fundaţiei Româno-Japoneze “Casa Prietenului”; secretar general al Fundaţiei Româno-Suedeze “Rom-Swed-Aid” Sibiu-Stockholm. A fost decorat prin decret prezidenţial cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler (2000). A obţinut de două ori premiul pentru “Cel mai bun manager de teatru din România”, merit recunoscut de secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi de juriul Uniunii Teatrelor din România în cadrul Galelor UNITER (2001). I-a fost conferit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru promovarea teatrului românesc în lume (2003). A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 (2004-2007), iar apoi membru al Comisiei de selecţie şi de monitorizare a oraşelor candidate pentru titlul de Capitală Culturală Europeană (2008-2012). A primit titlul de Personalitatea Anului pentru o Românie Europeană (2010), iar în anul 2014 a fost desemnat Ambasador Onorific al Turismului Românesc şi a primit Premiul de Excelenţă pentru Contribuţie la imaginea României în lume la Gala Biz 15 ani.
Constantin Chiriac a absolvit UNATC la Bucureşti (1980), obţinând o diplomă de Artă Teatrală. Acesteia i s-au adăugat trei diplome în management cultural conferite de United States Information Agency (1996); University of Hull în Marea Britanie (1998 -1999); Virginia Commonwealth University în Richmond, Virginia (1999). Este doctor în teatru cu teza “Poezia ca spectacol”, susţinută la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu şi la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş (2006). I s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa de către Leeds Metropolitan University (2008).
A jucat în peste 20 de filme, în circa 50 de spectacole, peste 20 de one-man show-uri, susţinând recitaluri în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Printre cele mai cunoscute filme în care a jucat se numără “Moromeţii” (regia Stere Gulea), “Croaziera” (regia Mircea Daneliuc) şi “Undeva la Palilula” (regia Silviu Purcărete).