Miercuri, 19 noiembrie 2014, de la ora 20.00, la Athénée Palace Hilton București, va avea loc Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești.
Alexandru Ciucurencu, elev al Camil Ressu și al lui André Lhote, este prezent în licitație cu două opere, care punctează perioadele de început și de final ale artisului, putând fi observată astfel evoluția bogată a artistului. Opera „Pieta” (valoare estimativă: 15.000 – 25.000 euro) a fost realizată în 1930, an în care a debutat la Salonul Oficial București, iar opera „Natura statică cu vase verzi” (valoare estimativă: 9.000 – 16.000 euro) spre sfârșitul vieții, în 1971.
Aceeași diferență stilistică o întâlnim și la operele lui Ion Țuculescu aflate în expoziția licitației. Pictura „Nalbe” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 euro) este realizată la doi ani după prima sa expoziție personală (1938, Ateneul Român) și vedem un Țuculescu viguros ca și pensulație, original ca și cromatică, dar temperat ca și alegere tematică. Cealaltă pictură, „Totem” (valoare estimativă: 15.000 – 30.000 euro), hipnotizează privitorul prin forța sa cromatică și prin simbolurile evocate. Realizată în cea de-a treia perioadă de creație a artistului (de altfel, și cea mai apreciată), opera reflectă întrebările și zbaterile autorului pe marile teme umane fundamentale.
Unul dintre cele mai recognoscibile cicluri, „Spaime”, ce au compus imaginarul colectiv al ultimilor 40 de ani, a fost conceput de Corneliu Baba în urma unuia dintre cele mai traumatizante evenimente ce au zguduit România (cutremurul din 1977). Opera „Spaima” (valoare estimativă: 35.000 – 45.000 euro) face parte din acest ciclu pe care artistul l-a perfecționat timp de 15 ani și pentru care a fost adesea asemuit cu Francisco Goya. O altă importantă operă semnată de Corneliu Baba este „Veneția” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 euro).
Unul dintre cei mai importanți discipoli ai maestrului Corneliu Baba este Ștefan Câlția prezent în licitație cu operele „Fata cu coroană verde” (valoare estimativă: 10.000 – 15.000 euro) și „Vasul de alamă” (valoare estimativă: 3.000 – 5.000 euro). De asemenea, sunt prezenți și artiști români foarte apreciați în mediul international precum Horia Bernea, cu 4 opere cu prețuri cuprinse între 2.500 și 4.500 euro, Paul Neagu cu „Vallachian Panel (Platon și Aristotel)” (valoare estimativă: 5.000 – 6.000 euro) sau Mircea Suciu cu „Day dreaming” (valoare estimativă: 5.000 – 7.000 euro).
Expoziția poate fi vizitată până pe 18 noiembrie 2014, la Palatul Cesianu Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5.
Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în 2008 care selectează, evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere cu autenticitate garantată, susţinând în paralel activitatea Centrului Cultural ArtSociety, care organizează expoziţii de artă de anvergură naţională. În cei cinci ani de existenţă, Artmark, liderul pieței de artă din România (76% cotă de piață în 2013, conform datelor Indexului Pieței Românești de Artă), a organizat peste 120 de licitaţii de artă, care au pus în vânzare peste 15.000 de opere de artă şi obiecte de colecţie (dintre care, numai în 2013, aproximativ 5.000). Piața licitațiilor de artă din România s-a situat în 2013 la aprox. 15,1 milioane euro (comparativ cu valoarea de 14,6 milioane euro în 2012 și 13,7 milioane euro în 2011), într-o piață de artă ce poate fi estimată ca depășind 28 milioane euro. Diversificarea ofertei în piață a dus la creșterea numărului de tranzacții, licitațiile de artă înregistrând adjudecarea mai multor obiecte de artă decât în 2012 cu 6%. Din poziția de lider, Artmark și-a asumat rolul de formator de piață, promovând activitățile educative și de sporire a interesului și fondului de cunoștințe despre arta românească, în context internațional. În 2013, Artmark a itinerat o seamă de expoziții de licitație la nivel național, facilitând amatorilor de artă din țară (orașe precum Constanța, Timișoara, Arad, Iași, Ploiești, Brașov, Focșani, Buzău, Sfântul Gheorghe, Bacău, Piatra Neamț etc.) accesul la capodopere ale creației artistice românești din colecții private. Tot din seria de evenimente de informare și educare a publicului, Artmark a continuat și dezvoltat, prin Institutul Artmark de Management al Artei, programa de cursuri de weekend despre arta românească și mecanismele de funcționare a pieței de artă. Către sfârșitul lui 2013, casa Artmark comunică oficial înființarea Consiliului său de Excelență, ce acoperă, ghidează și girează activitatea întregii platforme culturale Artmark, inclusiv Centrul Cultural ArtSociety și Institutul de Management al Artei, cuprinzând ilustre personalități culturale sau publice românești, cu misiunea declarată de a se implica în creșterea vizibilității culturii românești și a impactului acesteia în modelarea societății românești, de la Președintele României (1996-2000) prof. univ. dr. Emil Constantinescu la Prințesa Marina Sturdza ori la artistul Ioan Sbârciu, Președintele Senatului Universității de Artă Cluj, sau la Catrinel Pleșu, directorul Centrului Național al Cărții etc. Este de menționat și numirea în Consiliu a Angelei Baillou, directorul general al Christie’s Austria, în coordonarea activităților pentru Europa Centrală și de Est, pe fondul intensificării colaborării profesionale între cele două case și a interesului manifest al Christie’s pentru evoluția pieței regionale.
Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.artmark.ro.