Duminică, 9 noiembrie 2014, ora 18:00, la Teatrul Național București, Sala Media, în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent, va avea loc lansarea volumului ”Piața teatrului” de Ana-Maria Nistor. Evenimentul este organizat de Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” împreună cu Editura Academiei Române. O carte fascinantă și savuroasă despre teatrul interbelic, aflat la răspântia dintre artă, cancanuri, politică și culise. Peste 500 de pagini de mărturii inedite și lucruri neștiute despre marii actori și scriitori, dezvăluiri despre viața artistică și socială, care seamănă izbitor cu unele de astăzi. Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului românesc dintre cele două războaie mondiale, ci mai mult decât atât: o imagine multidimensională, o veritabilă hologramă sonoră, policromă și dinamică a unui fenomen cultural de substanță, surprins la o oră astrală a istoriei sale.
Vocea autoarei – caldă, empatică, irigată subtil de o ironie tandră – se interferează armonios și funcțional cu a marilor scriitori ai epocii (G. Călinescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Șerban Cioculescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian și mulți alții) într-o evocare polifonică, amplă și complexă a vieții din templul autohton al Thaliei și din pitoreștile lui împrejurimi complementare.
„PIAȚA TEATRULUI” este, de la un capăt la altul, o carte fermecătoare despre o lume fermecată, populată de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni, cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunați și visurile lor zburătoare care au fost mereu și vor rămâne întotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.
Ana-Maria Nistor este lect. univ.dr. la Facultatea de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale” unde predă Istoria teatrului universal, Teatru contemporan și Analiza textului dramatic. Este critic de teatru, scenarist, autorul unor studii de specialitate, al unei cărți despre public și receptare: „Teatrokratia” și al volumului „Cele mai frumoase 100 de piese de teatru” – o incursiune în dramaturgia universală și al recentei „Piața Teatrului” – scena interbelică văzută de scriitori. A colaborat cu ziare și reviste importante, a fost redactor șef adj. a două publicații, a scris scenarii TV, dramatizări, a lucrat cu importanți actori și regizori ai momentului, a organizat evenimente culturale și nu numai, a participat la importante festivaluri de teatru, este membru în diverse jurii. Printre alte distincții, a primit Premiul Studenților ANOSR – Profesor Bologna – Marii profesori care ne inspiră.
Pentru comenzi trimiteți un mesaj la piatza.teatrului@gmail.com și veți primi volumul acasă (preț 50 lei + taxe curier). Volumul poate fi achizitionat și de la biblioteca UNATC „I.L. Caragiale”, str. Matei Voievod 75-77.