Luni, 24 noiembrie 2014, ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr. 38), va avea loc o masă rotundă în cadrul expoziţiei de design de carte „Cele mai frumoase cărți 2014”. Moderator: Matei Câlția. În cadrul evenimentului va fi prezentat experimentul tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale”, realizat de Nicu Ilfoveanu la Imprimeria Arta Grafică. Sunt invitați editori, redactori de carte, artiști vizuali / graficieni, fotografi, ilustratori, tehnoredactori, dtp-iști, tipografi, cât și librari și bibliotecari, operatori culturali implicați în editarea de albume, autori și public preocupat de subiectul discuției. Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 7 decembrie 2014. Agențiadecarte.ro este partener media al evenimentului.
Proiectul „Cele mai frumoase cărți”, prin platforma „Experiment tipografic”, provoacă mediul editorial și artistic la o discuție profesională pe tema Procesul realizării unei cărți frumoase și rolul experimentului.
O carte frumoasă are unul sau mai mulți autori menţionaţi pe copertă, dar reprezintă rezultatul unei întregi echipe, conlucrarea unor persoane cu specializări diferite: artist, editor, designer de carte, dtp-ist, tipograf. Parcursul de la ideea artistului la realizarea designului grafic care exprimă ideea prin mediumul numit „carte”, prin viziunea editorului care o plasează într-un context și o „gândește” ca proiect adresat unui anumit public, prin format – paginare – ritm – structură, prin prelucrarea imaginilor pentru tipar și până la transpunerea în materialitatea unei cărți – hârtii, cerneluri, finisări, legare, acest parcurs este circumscris mereu schimbului de competențe şi dialogului între cei implicați în facerea cărții. Fiecare dintre aceste etape poate fi un pretext de creativitate și originalitate, sau, în egală măsură, o capcană, o zonă de risc.
O unealtă esențială, platforma „Experiment tipografic” este locul în care designeri de carte și tipografişti* pot împinge limitele tehnologice. Proiectul „Cele mai frumoase cărți” va desemna anual o persoană care va propune un nou experiment. Anul acesta, la propunerea lui Matei Câlția, iniţiator al platformei, a fost invitat Nicu Ilfoveanu – pentru experiența sa tipografică** recunoscută, dar și pentru preocupările sale de artist, care au permis abordarea unui proces pe cât de deosebit tipografic, pe atât de delicat din punctul de vedere al produsului artistic. Realizarea unei ediții de 200 de lucrări de artă, fotografii multiplicate prin proces offset, lucrate în patru culori speciale, a fost produsul experimentului. Însă, ca orice experiment, produsul se subscrie procesului, astfel că vom afla luni de la Nicu Ilfoveanu dacă producția tipografică se va putea distribui ca lucrare de artă sau ne va fi comunicată doar experiența tipografică. Oricum va fi, miza acestei platforme o reprezintă lărgirea experienţei tipografice.
În cadrul experimentului tipografic „Interpretarea imaginilor prin tipar offset în culori speciale” realizat de Nicu Ilfoveanu au fost prelucrate și imprimate două variante de imagine: o policromie și o monocromie, cu schimbarea stasului de tipărire. Pantonele alese corespundeau culorilor locale din imaginea fotografică, astfel încât tipul de interpretare a imaginii a fost mai apropiat de limbajul picturii decât de cel al „separației de culoare” specific în mod tradițional tehnicii tipografice.
Expoziţia „Cele mai frumoase cărţi 2014” este prezentată şi la Ediţia cu numărul 21 a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014, care are loc în perioada 19 – 23 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo. Vă invităm să răsfoiţi cărţile frumoase selectate în cadrul proiectului „Cele mai frumoase cărţi” la Etajul 3, zona 770, vis a vis de zona de evenimente “Sala Mircea Sântimbreanu”, lângă AER şi UER.
*tipografist este încă un termen inexistent în dicționar sau în vocabularul de specialitate şi este folosit pentru a delimita tipograful (muncitor specializat în lucrările de tipar cf. DEX 2009), de o persoană cu experiență tipografică.
**Cărți realizate de Nicu Ilfoveanu: Steampunk Autochrome 2007, Petite Histoire 2010, Găsiți și pierduți 2011, ELECTRO+ 2011, Serii. Multiplii. Realisme. 2013
Organizator: Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură
Parteneri: Institutul Cultural Român, Galeria Posibilă, Imprimeria Arta Grafică, Institutul Francez din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, Uniunea Editorilor din România, UNARTE, Clubul Ilustratorilor, Asociaţia Idioma, Cărtureşti, Global Mindscape, Agressione, Sappi, Vincon România, Asociaţia Da’ De Ce, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Observator cultural, Liternet, Dilema Veche, 24 FUN, Modernism, Hyperliteratura, Igloo, Agenţia de carte, Bookaholic, Librăria Kyralina, B24kids, Calendarul Magic, Copilul.ro, SuntPărinte.ro, Deco şi Eco
Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional