Scriitorul Petre Crăciun propune cititorilor care vor trece pragul Târgului Internațional Gaudeamus (19-23 noiembrie 2014) două noi cărți pentru copii: ”Basme pentru familia mea”, Ed. Zorio, 144 pagini și ”Fetița din Floare”, Ed. Zorio, 60 pagini, ambele cu ilustrații de Anca Smărăndache. Lansarea volumului ”Basme pentru familia mea” va avea loc la Gaudeamus, vineri, 21 noiembrie 2014, ora 12.00, la Ceainăria de la nivelul 3.20, iar volumul ”Fetița din Floare” va fi lansat în aceeași locație sâmbătă, 22 noiembrie 2014, ora 12.00.
”Basme pentru familia mea” conține 11 basme noi, scrise de autor în perioada 2013-2014: Ţara Scriitorilor de Noroc, Drumul Curcubeului, Zmeul Pierde-Vară, Palatul din pădure, Omul-Ceaţă, prietenul Măriei Sale, Odaia Fericirii, Ţara Balaurului Beteag, Povestea unui om sărac, Împărat în ţară străină, Soarele deocheat și Călătorie în Spicul de Grâu.
Sunt basme românești, cu teme și personaje noi, neîntâlnite în basmele tradiționale: țara unde norocul fiecăruia era scris pe tăblițe de lut (Ţara Scriitorilor de Noroc), balaurul cu dizbilități care fusese cândva sfetnic împărătesc (Ţara Balaurului Beteag), omul care primește darul de a aduce ceața (Omul-Ceaţă, prietenul Măriei Sale), șarpele casei, păstrătorul unității familiei în jurul vetrei părintești (Odaia Fericirii), deocherea Soarelui de către Oamenii-Lupi, în înțelegere cu Vârcolacii (Soarele deocheat), reabilitarea Cățelului Pământului, care, după ce fusese pedepsit să stea mai mult pe sub pământ de către Dumnezeu (pentru că nu îl recunoscuse), ajunge în Împărăția Zmeului cel Bătrân (Palatul din pădure).
”Fetița din Floare” ne oferă o poveste sensibilă și inedită despre călătoria inițiatică a unei fetițe (născută într-un trandafir regal) în lumea exterioară, unde se întâlnește cu șapte personaje simbolice: Îndrăgostitul, Cercetătorul, Negustorul de Flori, Alpinistul, Copilul Răsfățat, Bătrâna care daruiește flori și Ascetul. Personajele povestirii sunt: Fetița din Floare, zeița Iris, Marele Curcubeu (soțul zeiței) și Micul Curcubeu, fiul celor doi.
Călătoria o ajută pe Rose, personajul principal, să descopere diferite tipologii umane, să înțeleagă și mai bine minunata lume a florilor, legănată de armonie și de o muzică sacră, dar și lumea exterioară, raportată la flori. Concluzia este cea conturată în urma discuției cu Ascetul: Dumnezeu comunică cel mai bine prin copii, prin flori și prin păsări, dar nu prin toate, ci prin cele care zboară cel mai aproape de Călcâiul Domnului.
Petre Crăciun este director al portalului Literatură Copii și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala pentru Copii și Tineret. Până acum a mai semnat cărțile pentru copii: Basme, Ed. Zorio, 2013, Robert cel Cuminte, Ed. Zorio, 2013 (roman), Primul zbor, Ed. Zorio, 2014 (poezii), Cruciada pisicilor, Ed. Zorio, 2013 (poezii), Cândva mă chema Codiță, Ed. Zorio, 2013 (povestire), Taina ghemului de ață, Ed. Zorio, 2011 (poezii) și Floarea înțelepciunii și iarba puterii (povești). Volumele Basme și Cruciada pisicilor au fost nominalizate la Premiile USR în acest an.
Alte informații se pot găsi pe portalul Literatură Copii (www.literaturacopii.ro).