spot_img

“Ion Brad, de la Pănade la Blaj”, o antologie lirică de Dan Mircea Cipariu

Duminică, 26 octombrie 2014, orele 12.00, la Căminul Cultural din satul Pănade, comuna Sâncel, judeţul Alba, va fi lansat şi prezentat volumul “Ion Brad, de la Pănade la Blaj”, Editura Buna Pvestire (Blaj),  o antologie lirică de Dan Mircea Cipariu. Invitat special: Sergiu Cipariu şi formaţia sa muzicală. “Sunt tare bucuros să merg în satul Cipăreştilor, al mamei mele şi al copilăriei mele, pentru a-l sărbători, la 85 de ani de viaţă, pe scriitorul şi ambasadorul Ion Brad, o personalitate polivalentă care va rămâne în istoria noastră literară şi în istoria României din ultimii 50 de ani. Poemele din această nouă antologie a poetului Ion Brad sunt şi lirice, şi sensibile, şi iradiind un cult al familiei şi al prieteniei cu care nu ai cum să nu empatizezi. Mă leagă de domnul Brad şi rezonanţa înaltă pentru poezie, şi legături de suflet cu un spaţiu de poveste şi nostalgie, satul Pănade”, a declarat Dan Mircea Cipariu. AgenţiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.

Ţinutul de Sus şi de Jos Ion Brad

Cu nostalgie pre nostalgie călcând, ni se dezvăluie, la lumina unor vechi manuscrise ori prin pâlpâirea unor opaiţe din vremuri chezaro-crăieşti, o profundă şi sensibilă geografie interioară şi poetică pe care putem să o numim Ţinutul de Sus şi de Jos Ion Brad. Un ţinut care se întinde din Pănade până la Blaj şi de acolo până la nevoia de a atinge stelele. Un ţinut interior care se deschide cititorului cu un poem-priveghi, „Mamei”, din 1953, un poem care va marca liniile de forţă şi de sensibilitate poetică ale lui Ion Brad. În primul rând, o irepresibilă nevoie de son romantic, cu spaţiul nedelimitat între vis şi realitate, între vitalitatea naturii şi cea a livrescului. Un ţinut ideatic care îşi pune drept hotar de creaţie poetică un splendid lamento liric, „Fotografii de familie”, scris în 2010, în care ni se prezintă ultima ieşire din scenă a personajelor  din mitologia subiectivă – „De la Pănade la Blaj”. După ce au fost portretizaţi şi evocaţi ca într-o „pădure de neamuri”, la casa părintească se perindă toţi cei apropiaţi sufleteşte poetului pentru a fi săvârşită numărătoarea  destinului ce se arată tot mai himerică. Sunt, astfel, în  Ţinutul de Sus şi de Jos Ion Brad, 73 de fotograme-poeme care dau mărturie despre o stilistică solară a nostalgiei după un timp şi după un spaţiu edenic. Aici bat clopotele (i)luminării, cu marii corifei ai Şcolii Ardelene şi ai celor din generaţia revoluţionară 1848. Aici iradiază entuziasmul lui Mihai Eminescu şi darurile pline de înţelepiciune ale lui Timotei Cipariu. „De la Pănade la Blaj” –aglutinează, într-un repertoriu cu poeme în dulcele stil clasic sau în vers alb, cu ritm de doină, baladă sau chiar cu ton de romanţă, stări, portrete şi idei ce (re)compun un spaţiu al Raiului peirdut ori al Raiului regăsit/recitit, cu personaje memorabile sau mitologice. Cum o afirmă chiar poetul: „Cândva numai satul era ţara mea, / Între Târnavă şi Chicui. / Dam cu sapa prin arşiţa grea, / Visam pe vârful dealurilor să mă sui” („Colţ de pământ”, 1958).

Trebuie să ai un organ de ascultare şi de citire rafinat şi deschis liricităţii pentru a-ţi putea oferi, cu poemele din această antologie, certe delicii de lectură şi certe respirări interioare. La o repede ochire, găseşti sintagme poetice memorabile: „Zeul Mercur face negoţ în provincie / Cu ţăranii de pe la noi. / Studiul capetelor de expresie / Ca sub peniţa unui da Vinci e.” („Târg de ţară”, 1958, un poem splendid); „Noiembrie, natalul, vine / Cu brume de surâs ceresc / S-alunge sângele din mine / În frunzele ce-nnebunesc,” („Noiembrie”, 8 noiembrie 1981, de ziua poetului); „Pace duminicală. Doar clopotele / Mai cerşesc în văzduh o gură de aer” („O gură de aer”, 1993);„Încă nu m-am născut. / Sunt numai visul fără chip al mamei, / Primul şi ultimul furat sărut, / Un spiriduş din lada ei de zestre / Cărată peste dealuri, ca-n război,/ Spre casa cu nelinişti în ferestre” („Nu m-am născut”, 1993, poate cel mai sensibil poem din antologie!);„Într-adevăr, o plantă ciudată / E chipul meu tânăr / Presat în herbarele timpului. / O amăgire? O răzbunare?” („Palide fotografii”, 1995).

Sunt absolut convins că prin opera scrisă de Ion Brad – „Tot are şi Târnava un poet!”!

Dan Mircea CIPARIU

Scriitorul Ion Brad se naşte la 8 noiembrie 1929 în satul Pănade (satul lui Timotei Cipariu), primul din cei nouă copii ai ţăranilor Cornelia şi Traian Brad. După susţinerea bacalaureatului la liceul de băieţi “Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, în 1940, urmează cursurileFacultăţii de Filologie din Cluj. Debutul absolut are loc în 1947 în revista “Gând tineresc” din Alba-Iulia, cu poezia “Te-am visat”. Debutează editorial cu volumul “Cincisutistul “în 1952. Este bibliotecar al liceului Sfântul Vasile cel Mare din Blaj, colaborând la catalogarea documentelor din Biblioteca Centrală Arhiedecezană. În 1948, este ales preşedinte al Societăţii de lectură Timotei Cipariu. Student la Cluj, lucrează la redacţia “Almanahului literar”, sub conducerea lui Miron Radu Paraschivescu până în 1954. Sub îndrumarea directă a lui Emil Isac începe să alcătuiască ediţia de Opere alese a primului poet modern al Ardealului. În1953, devine secretar al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, al cărui preşedinte era Nagy István. În 1956 – redactor-şef al revistei pentru copii “Cravata roşie”. În 1958 – este transferat la revista “Luceafărul”, iar în 1960 la “Scînteia tineretului”. În 1962, este ales membru al Biroului şi secretar al Uniunii Scriitorilor din România. În 1965 – este numit adjunct al şefului Secţiei de literatură şi artă a C.C. al P.C.R. În 1968 – devine vicepreşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă. În 1973 – este numit ambasador al României în Grecia. În 1982 – îşi încheie misiunea diplomatică în Grecia; rămâne în Ministerul Afacerilor Externe unde este însărcinat, până în 1984, cu misiuni speciale în R.F.G., Belgia, Olanda, Anglia, Vatican. În 1984 – este numit director al Teatrului “Nottara” din Bucureşti. În 1985 – este ales deputat în M.A.N. În 1990 – înfiinţează şi conduce editura “Demiurg”. În prezent, conduce revista “Acasă” (su prijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba). Premii literare: 1947 – este distins cu premiul I la concursuri literare pentru lucrările Proza lui Pavel Dan şi Serghei Esenin şi revoluţia rusă; 1951 – Premiul „Almanahului Literar pentru amplul poem epic „Cincisutistul”;1953 – “Diploma de onoare” pentru poezie a Festivalului Internaţional al Tineretului; 1959 – Premiul Academiei Romane pentru volumul de versuri „Cu timpul meu”; 1972 – primeşte premiul Uniunii Scriitorilor pentru placheta Cele patru anotimpuri; 1999 – este distins cu premiul pentru poezie “Transilvania” în cadrul Festivalului Internaţional “Lucian Blaga” de la Cluj; 1999 – Cetăţean de onoare al municipiilor Cluj-Napoca şi Blaj.

În anul 2008 Ion Brad a făcut o importantă donaţie Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj. Fondul de documente Ion Brad cuprinde 2000 de pagini de manuscrise olografe, agende, caiete cu însemnări, traduceri, discursuri rostite în diverse împrejurări, corespondenţă extrem de valoroasă cu personalităţi de seamă ale culturii române (1316 de scrisori, vederi şi felicitări), corespondenţă diplomatică (240 de scrisori), articole decupate din presă, numere ale unor periodice, 150 de fotografii şi fotocopii şi alte documente

Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Citesc cu drag frumoasele poezii ale poetului de pe Târnava Mică, urmaş demn al lui Timotei Cipariu. În poeziile sale, Ion Brad, marele patriot român, cântă satul, familia, Blajul, aşa cum minunat îl caracterizează, în prezentarea Antologiei lirice „Ion Brad, De la Pănade la Blaj”, Dan Mircea Cipariu şi Ion Buzaşi. Noi, ardelenii, suntem mândri că: ” Tot are si Târnava un poet!”. Uităm prea repede valorile neamului românesc! Păcat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508