Joi, 30 octombrie 2014, 19.00, la Pavilion ( Str. C.A. Rosetti nr.36), în cadrul Bucharest Biennale 7 lecture series, Ruxandra Demetrescu prezintă Revizitând arta contemporană (românească) în căutarea imaginii critice. BUCHAREST BIENNALE 7 (Bucharest International Biennial for Contemporary Art) va avea loc între 26 mai – 17 iulie 2016 și va fi curatoriată de Niels Van Tomme.
“Pornesc de la definiția imaginii critice, așa cum a fost ea formulată de teoreticianul francez Geoges Didi-Huberman: “Ce este o imagine critică? O imagine în criză, criticând imaginea însăși, capabilă să declanșeze o reacție teoretică”. Dacă acceptăm că “sursa imediată a operei de artă este capacitatea umană de a gândi” (Hannah Arendt) și că nu există o imagine dialectică fără intervenția critică a memoriei (Walter Benjamin) putem să ne constituim un “ghid” teoretic util în (re)vizitarea artei contemporane. Propun așadar o scurtă călătorie în lumea artelor vizuale românești, într-un parcurs – inevitabil – lacunar și asumat subiectiv, pentru a identifica un drum ce coboară din atelierul artistului clădit ca un turn de fildeș în “arena” spațiului public. Voi folosi nume și opere cu titlul de exemple, concentrându-mă asupra noilor medii, fără a le ocoli pe cele tradiționale.” (Ruxandra Demetrescu)
Ruxandra Demetrescu (n. 1954), istoric de artă, profesor de istoria şi teoria artei în cadrul Departamentului de Studii doctorale al Universitǎții Naţionale de Arte din București, România. Rectorul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (2006–2012) și primul director al Institutului Cultural Român din Berlin, Germania (1999–2003). Se ocupă de istoria teoriilor despre artǎ din spațiul germanofon (Konrad Fiedler, Alois Riegl, Aby Warburg, Walter Benjamin) şi de modernitatea artisticǎ româneasca interbelicǎ. A publicat numeroase texte critice în cataloagele de expoziție ale artiștilor vizuali români contemporani.
Imagine: Andrei Tudoran, Car cu boi 1, painting, 2012.
FB event: www.facebook.com/events/830106280346213/
Despre BB7: www.bucharestbiennale.org
Parteneri media principali:
www.re-forma.ro
www.pavilionjournal.org