spot_img

Raul Bribete lansează ”Să nivelezi un munte cu tăvălugul”

Sâmbătă, 18 octombrie 2014, ora 17.00, la Ceainăria Rendez-Vous (Str. Edgar Quinet nr. 8-10, Bucureşti) va avea loc prezentarea celui de-al cincilea volum de versuri al poetului Raul Bribete, ”Să nivelezi un munte cu tăvălugul”. Volumul a apărut la Editura Brumar. Prezintă scriitorul Ionel Bota, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Invitaţi: poeta Georgeta Resteman şi chitaristul Traian Chiricuta. Moderator: Odette Sofronescu. Evenimentul face parte din Ciclul de evenimente literar-artistice „Serile Karlei”.

Raul BRIBETE este poet, eseist și exeget literar, născut la 3 ianuarie, 1987 la Oraviţa. A debutat editorial în anul 2008, cu două volume de versuri, la prestigioasa editură timişoreană Marineasa. A studiat Filosofia și are un masterat în Fenomenologie și Hermeneutică, ambele la Universitatea de Vest din Timișoara. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Până în prezent, semnatar al volumelor: Tornada de hârtie, marineasa, 2008 (versuri); Caniculă în diamant, marineasa, 2008, (versuri) prefaţă realizată de Adrian Dinu Rachieru; Spadda, Eubeea, 2010, (versuri) prefaţă în regia autorului; Sărutul iudei, 2011, (versuri) prefaţată de Gheorghe Grigurcu.

Distincţii: Membru al Uniunii Scriitorilor din România, din noiembrie 2012, filiala Timișoara.

Inclus în antologiile: Piper, scorțișoară, dafin, vanilie – antologie de Marian Oprea –, 99 de autori antologați, apărută la editura Brumar, Timișoara, MMXIII. Porțile Poeziei, Caietul Festivalului Internațional de Poezie, Caraș – Severin, România, ediția a III-a, editura Tim, Reșița, 2013.

Colaborări la reviste: Luceafărul (Bucureşti), Convorbiri Literare (Iaşi), Poezia (Iaşi), Tribuna (Cluj-Napoca), Poesis (Satu Mare), Orizont (Timişoara), Orient latin (Timişoara), Ramuri (Craiova), Cafeneaua Literară (Piteşti), Acolada (Satu Mare), Confesiuni (Târgu – Jiu), Reflex (Reşiţa), Actualitatea Literară (Lugoj), Banatul (Lugoj), Oglinda Literară (Focşani), Dunărea de jos (Galaţi), Revista Nouă (Câmpina) Urmuz (Câmpina) Agora Literară (Cluj-Napoca) ş.a.

Referinţe critice- selectiv:

„Ceea ce, din capul locului, se vede este, de la un volum al său la altul, progresul dlui Raul Bribete. Nu unu,-n primul rând, de ordin tehnic (chiar dacă şi acesta e vizibil), ci  unul privind substanţa şi viziunea. Altminteri, versul său e bine cumpănit, fără circumlocuţii, aproape auster, – în ciuda unei înclinaţii (pe care şi-o reprimă riguros) de ordin nobil-calofil şi, lato sensu, barochist. (…) Pe-alocuri, poezia-i cu ferestre sau, dacă vreţi, vitralii (cf. „Mă-ntorc străin din marele vitraliu…”) spre un sacru neostentativ, mai curând unul clar-obscur, înconjurat de-o res abscondita, drept nimb, aminteşte de aceea a lui Rilke, – ceea ce nu-i puţin în lumea noastră tot mai frivolă şi mai desacralizată, mai lascivă şi mai stercorară (…)Fervoarea religioasă şi greaua îndoială le sunt proprii multor poeţi mistici, – de la, în cazul nostru, un Arghezi la (tot mai jubilativ, e drept) un  Daniel Turcea.”  ( Şerban Foarţă)

„Raul Bribete apare bine fixat în şeaua ambiţiosului său exerciţiu liric. E promiţătoare sub pana acestuia mai cu seamă constrîngerea (formă a interiorizării), densificarea care sacrifică cu succes fluenţa formală. Disciplina rostirii sugerează o disciplină a spiritului precum un însemn de nobleţe. Aparent avem a face în aceste texte cu un peisaj prematur crepuscular, în care începutul şi sfîrşitul zilei sufleteşti coincid. Devenirea nu mai contează, sub zenitul care îngăduie egalitatea cu sine a verbului metaforic.” ( Gheorghe Grigurcu)

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508